Koji tip kože imate?

by | 26 septembra, 2012

Da biste svojoj koži pružili odgovarajuću negu, neophodno je da uočite kojem tipu pripada, kako biste prepoznali šta joj je potrebno i na koji način da je tretirate. Ovo su osnovni tipovi kože i njihove karakteristike. 

Normalan tip kože

Normalna koža je fina, glaka i elastična, pore su nevidljive, a izlučivanje znoja i loja je uravnoteženo. Ten je ružičast, nos, čelo i brada lagano masni. Ovaj je tip kože je redak i obično ga imaju samo vrlo mlade osobe.

Suvi tip kože

Suvi tip kože karakterišu fina građa i nevidljivi otvori lojnih žlezda, odnosno pore. Koža je mat, lagano neravna i bez sjaja, a u predelu oko očiju sklona stvaranju bora.

Masni tip kože

Kod ovog tipa koža je neprozirna, debela i lagano otekla. Pore su jasno vidljive, nos, brada i čelo su sjajni, koža je sklona stvaranju nečistoća, bubuljica i akni.

Mešoviti tip kože

Za ovaj tip je karakteristično što su srednji delovi lica, odnosno takozvana T-zona (nos, čelo i brada) izrazito sjajni, a obrazi i predeo oko očiju suvi i osetljivi. Srednji deo lica obiluje žlezdama lojnicama koje izlučuju mnogo loja. Na suvim delovima lica pojavljuju se bore. Uz suvu kožu, ovaj tip je najzastupljeniji.

Najlakši način da otkrijete kojem tipu kože pripadate jeste da temeljno očistite kožu, a zatim tri do četiri sata ili preko noći ne stavljate nikakve proizvode na lice. Nakon toga pritisnite na lice čistu papirnu maramic. Ako su na njoj blago izražene masne mrlje, koža je normalna. Ako uopšte nema masnih mrlja, koža je suva. Kod masne kože mrlje su izražene, a kod mešovite kože na maramici će vam ostati masne mrlje samo na određenim delovima lica.

Pored osnovnih tipova kože, možete imati i osetljivu kožu. Najčešće je suva koža osetljiva, ali svaki tip kože može biti osetljiv.

Osetljiva koža je obično tanka, delikatna, brzo reaguje na hladnoću i toplinu, vrlo je podložna sunčanim opekotinama i alergijskim reakcijama. Sapuni, mleka za čišćenje, kozmetički proizvodi, proizvodi bazirani na alkoholu i nagle promene temperature mogu na osetljivoj koži da prouzrokuju crvenilo, sušenje, svrb, fleke, pa čak i pojavu vena. U takvim slučajevima morate biti izuzetno pažljivi sa proizvodima koje nanosite na kožu, a prilikom izlaganja suncu koristite zaštitnu kremu minimalno sa zaštitinim faktorom 15. Pre upotrebe nekog proizvoda bilo bi dobro da ga testirate na nekom skrivenom delu kože da proverite kako će koža reagovati.Najnovije na portalu Marie Claire

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.