Laserska epilacija kod kuće: Prednosti i mane

by | 11 januara, 2023
Laserska epilacija kod kuće

Da li je laserska epilacija kod kuće dobra ideja ili ne, saznajte u nastavku.

Neki „uradi sam“ trikovi za lepotu su potpuno vredni toga. Možete uštedeti vreme i novac farbanjem kose ili čupanjem obrva u udobnosti svog kupatila. Ali da li na tu listu spada i lasersko uklanjanje neželjenih dlačica?

Dok je postupak nekada bio dostupan samo u ordinaciji dermatologa, ovih dana možete kupiti male uređaje koje možete koristiti u svom domu.

Ali pre nego što bacite brijač saznajte šta stručnjaci imaju da kažu o bezbednosti i efikasnosti ovih uređaja.

Laserska epilacija kod kuće

Za

Uređaji za lasersko uklanjanje dlaka rade tako što uništavaju folikul dlake. Ali dlaka raste u ciklusima, a laseri samo oštećuju folikule tokom aktivnog ciklusa rasta. Dakle, potrebno je više tretmana, u razmaku od oko mesec dana, da se kosa potpuno zaustavi od ponovnog rasta.

Za neke ljude, lasersko uklanjanje dlaka nije potpuno trajno. Možda će vam trebati tretman održavanja svake godine ili tako da sprečite pojavu zalutalih dlačica.

Proces nije jeftin. Profesionalno lasersko uklanjanje dlaka može koštati nekoliko hiljada dinara po tretmanu, a možda će biti potrebno desetak sesija (ili više) kako biste sprečili dalji rast dlačica.

U međuvremenu, možete naručiti laser za uklanjanje dlaka kod kuće. Na prvi pogled deluje kao bolja investicija. Ali postoje neka važna upozorenja.

Lasersko uklanjanje dlaka kod kuće- za i protiv

Postoje dve vrste kućnih uređaja za uklanjanje dlaka. Jedan je pravi laser, a drugi koristi intenzivnu pulsirajuću svetlost. Oba tipa uklanjaju dlake, a oba su manje moćna od uređaja koji ćete naći u ordinaciji dermatologa.

To je dobro i loše. S jedne strane, sa manje moći dolazi i manje odgovornosti. Ovi uređaji su bezbedni za amatere za upotrebu kod kuće, tako da ne morate da brinete da ćete se ispeći u ime glatke kože. (Ipak, uverite se da tačno pratite uputstva – jer je ipak u pitanju laser).

Ali sa manje snage dolazi i manje efikasnosti: uređaji kod kuće ne rade tako dobro kao profesionalni modeli.

Još nedostataka: Teško je pokriti mnogo teritorije — poput cele noge — sa malim kućnim uređajima. I možda nisu dovoljno jaki da se potpuno oslobodite dlaka. Tokom više sesija, smanjićete količinu dlačica – ali to verovatno neće biti konačno i savršeno.

Ko bi trebalo da pokuša lasersko uklanjanje dlaka kod kuće?

Jedan od najvećih nedostataka laserskog uklanjanja dlaka kod kuće? Alati rade samo na uskom rasponu boja kose i kože. Laseri ciljaju pigmente u folikul dlake i efikasni su samo kada postoji veliki kontrast između kože i kose. To znači da se sistemi preporučuju osobama sa svetlom kožom i tamnom kosom.

Kod ljudi sa tamnijim tenom postoji rizik od opekotina – iako da bi se to sprečilo, mnogi kućni uređaji imaju senzore koji ih sprečavaju da rade na tamnijoj koži.

Ako nemate kombinaciju bleda koža/tamna kosa, profesionalni laseri su jedina opcija. Laseri koji se koriste u dermatološkoj ordinaciji su sofisticiraniji i mogu se koristiti kod pacijenata sa kožom bilo kog tona.

Bezbednost laserskog uklanjanja dlaka

Ako imate pravu boju kose i kože, uređaji su generalno sigurni za isprobavanje. Ali važno je da ih pravilno koristite.

NEMOJTE ih koristiti:

  • Blizu očiju (iako je gornja usna u redu).
  • Preko tetovaža ili pigmentiranih područja, uključujući mladeže.
  • U predelu genitalija (ali možete bezbedno ciljati bikini liniju).
  • Uzmite u obzir da uređaji kod kuće mogu imati ograničenu snagu baterije ili sadrže lake kertridže koje će morati da se zamene,. I bez obzira koliko često ih koristite, možda nikada nećete postići potpuno odsustvo dlačica.

 

Lepota i zdravljepetrenkod/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.