Losion za telo pod lupom: Od izbora adekvatnog preparata pa sve do pravilne upotrebe

losion za telo

Losion za telo… Mala bočica ovog preparata može učiniti sjajne stvari za vašu kožu. Važno je samo da odaberete onaj u skladu sa tipom svoje kože, te da naučite kako da maksimizirate njegove efekte.

Hidratacija kože jedan je od osnovnih beauty imperativa, zbog čega se većina nas gotovo svakodnevno oslanja na kremu ili losion za telo. Nanošenje ovih preparata doprinosi zdravom i negovanom izgledu kože. Mnogi, nažalost, čak i ako su marljivi kada je o hidrataciji lica reč, zapostavljaju kožu tela. To mora pod hitno da se promeni budući da je koža toko leta još žednija, ali i sklonija isušivanju. Odabir i upotreba adekvatnog losiona za telo ne mora da bude težak zadatak. Sve u svemu, otkrivamo vam benefite ovog preparata i pomažemo vam da maksimizirate njegove efekte.

Losion za telo: P&O

Koje su sve benefiti losiona za telo?

Glavni zadatak losiona za telo jeste da obezbedi koži vlažnost, stvarajući sloj koji zadržava vodu i hranljive materije, zahvaljujući čemu se sprečava isušivanje kože. To je osnovna svrha losiona za telo, iako danas postoji mnogo formula koje prevazilaze njihovu predviđenu “dužnost”. Generalno, kategorija nege tela napredovala je u smislu inovacija i upotrebe aktivnih sastojaka koji ciljaju specifične probleme, kao što su fine linije i bore, akne na telu, pa čak i stanja kao što su ekcem, „guščija“ koža…

PROČITAJTE I…Losion ili ulje za telo: U čemu je razlika i kada koje koristiti?

Kako odabrati losion za telo?

Za početak, važno je da krenete od svog tipa kože – od toga koliko joj je vlage zapravo potrebno. Ako imate veoma suvu kožu, potražite gušće formule na bazi ulja, sa većom koncentracijom emolijensa i okluzivnih sastojaka. Imate normalnu do suvu kožu? Posegnite za lakšim opcijama na bazi vode. Nekoliko jednostavnih načina da ih razlikujete: sve što je gušće ili bogato, verovatnije će se nazvati kremom ili balzamom, dok se lakše formulacije označavaju kao losioni. Takođe, lakši losioni na bazi vode obično dolaze u bocama sa pumpicom, dok se gušće formule češće nalaze u teglicama ili tubama.

losion za telo

Reč – dve o sastojcima

Tri najčešće kategorije, koje se nalaze u hidratantnim kremama/losionima, su humektanti, emolijensi i okluzivi, od kojih svaka funkcioniše na malo drugačiji način.

Humektanti su sastojci koji privlače vodu i zadržavaju je u koži. Hijaluronska kiselina i glicerin ubrajaju se u najčešće i obično su zvezde lakših losiona.

Emolijensi omekšavaju i zaglađuju kožu, obezbeđujući trenutni osećaj hidratacije, na koji pomislite čim se pomene losion. Sastojci, kao što su ulje jojobe i skvalan, uobičajeni su primeri.

Okluzivi – vazelin, puteri, voskovi, pa čak i silikoni – deluju tako što stvaraju “omot”na vrhu kože koji “zaključava” vlagu, minimizirajući transepidermalni gubitak vode.

Kada i kako treba da koristite losion za telo?

Posebno je važno naneti losion na telo posle tuširanja. Vruća voda i para mogu zaista isušiti vašu kožu, posebno tokom zime, dok će vlaženje odmah nakon tuširanja doprineti zadržavanju vlage, te održavanju kože mekom i hidriranom. Lagano posušite kožu peškirom (neophodno je da ipak ostane pomalo vlažna), a zatim obilno nanesite losion na sve delove tela i utrljajte rukama dok ga koža u potpunosti ne upije.

lepotaizdravlje.rsSora Shimazak via Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.