Hrana koja izaziva masnu kožu – pažljivo sa ovim namirnicama!

by | 21 februara, 2023
Hrana koja izaziva masnu kožu

Nije tajna da dobra koža počinje iznutra. Možda vodite računa o nezi ali hrana koja izaziva masnu kožu ipak nije na vašoj strani.

Isprobali ste sve serume sa salicilnom kiselinom protiv akni ali ako jedete hranu koja čini vašu kožu masnom, biće teško da samo negom rešite višak sebuma. Ovo je hrana na koju biste trebali da obratite pažnju.

Hrana koja izaziva masnu kožu: 8 svakodnevnih namirnica

Slana hrana

Znamo, znamo – slana hrana je uglavnom daleko ukusnija. Ali so je jedan od najvećih krivaca kada je u pitanju uticaj na izgled naše kože. Konzumiranje viška soli može izazvati dehidrataciju, naduvene podočnjake i kesice ispod očiju. To takođe može dovesti do pojačanog lučenja sebuma jer koža pokušava da se bori protiv dehidratacije koju so izaziva.

Crveno meso

Crveno meso je takođe hrana koja izaziva masnu kožu. Kobasice, govedina, jagnjetina i slanina su uglavnom vrlo masne, što može pogoršati upalu na koži.

Šta da jedete umesto toga: Možete smanjiti unos crvenog mesa i zameniti ga piletinom ili ribom.

Hrana koja izaziva masnu kožu: Šećer

Lako je pomisliti da ako je so zabranjena, sigurno će njen suprotni šećer biti sigurna opcija. Nažalost, nismo te sreće. Istraživanja su pokazala da namirnice sa visokim sadržajem šećera povećavaju proizvodnju hormona koji stimuliše rast, ali takođe može da izazove prekomernu proizvodnju sebuma.

Šta da jedete umesto toga: Pokušajte da zamenite slatku popodnevnu užinu za jabuku ili ovsenu kašu.

Hrana koja izaziva masnu kožu: Rafinisani ugljeni hidrati

Hrana bogata rafinisanim ugljenim hidratima (beli hleb, bela testenina i beli pirinač) takođe može povećati proizvodnju hormona koji povećava lučenje sebuma. To znači da su špagete i ćufte dvostruki udar u smislu viška masnoće na licu.

Šta jesti umesto toga: Birajte proizvode sa integralnim ili crnim brašnom.

Mlečni proizvodi

Mleko i mlečni proizvodi takođe mogu pogoršati lučenje sebuma i izazvati akne. Ipak, kako naučnici kažu, bolje je smanjiti unos rafinisanih ugljenih hidrata, nego mlečnih proizvoda zbog toga što pružaju više prednosti za organizam.

Šta jesti umesto toga: Neka istraživanja sugerišu da je veća verovatnoća da će obrano mleko izazvati akne, tako da je punomasno mleka zapravo bolji izbor.

Hrana koja izaziva masnu kožu: Alkohol

Prirodna diuretička svojstva alkohola mogu izazvati dehidrataciju. Kako što smo naveli, to kasnije dovodi do viška sebuma jer koža pokušava da se “odbrani” od isušivanja.

Šta piti umesto toga: Odlučite se za bezalkoholna pića ili vodite računa o povećanom unosu vode pre i posle alkohola.

Hrana pržena u dubokom ulju

Čini se očiglednim, ali mi smo tu da potvrdimo vaše strahove: fantastično ukusna brza hrana je u suštini jedna velika zamka za vašu kožu. Zasićene i trans masti su krive za to, što opet potencijalno izaziva upalu koja na kraju izaziva pojačano lučenje sebuma.

Šta da jedete umesto toga: Maslinovo ulje ili ulje avokada su bolje opcije za prženje hrane.

Gazirana pića

Ne postoji ništa bolje od prvih nekoliko gutljaja gaziranog pića, zar ne? Ali ona su prepuna šećera koji pogoršava masnu kožu.

Šta da jedete umesto toga: Gazirana pića bez šećera su bolja opcija ili još bolje – gazirana voda.

Ono što jedete ima ogroman uticaj ne samo na vašu težinu, zdravlje i opšte raspoloženje, već i na vašu kožu, kosu i nokte. Kao što stara poslovica kaže: “Kada si zdrav iznutra, to se vidi i spolja.”

Miljana MomirovićProstock-Studio/GettyImagesPlus