Može li parfem da se pokvari? Otkrivamo sve nedoumice

by | 15 septembra, 2022
Može li parfem da se pokvari

S obzirom na to da sva kozmetika ima rok trajanja, može li parfem da se pokvari? Otkrivamo odgovor na ovo pitanje u nastavku.

Omiljeni miris je ozbiljna investicija. Dok ga koristimo, čini nam se da dragocenom parfemu neće biti kraja – pogotovo ako ga koristimo racionalno.  Međutim, trenutak rastanka je neizbežan (pogotovo ako se „veza“ otegla mnogo, mnogo godina). Brza pretraga na Guglu će vam sa više ili manje preciznosti reći da je životni vek parfema obično tri do pet godina. Ali nije sve tako jednostavno…

Može li parfem da se pokvari?

Naime, neke kompozicije mirisa mogu da traju duže bez promena. Neki proizvođači  parfema čak veruju da, poput finog vina, miris ima samo koristi od dugog roka trajanja.

Ako ga pravilno skladištite i ne izlažete direktnoj sunčevoj svetlosti, onda parfem može trajati duže od perioda koji je naznačen na pakovanju. Najbolje je ovo tečno „blago“ držati u garderobi ili u komodi. Tamo će biti zaštićen i od sunca i od toplote. Ali, naravno, nakon pet godina, morate proveriti njegov kvalitet.

Drugi stručnjaci savetuju da parfeme držimo u frižideru, jer tamo nema UV zdračenja niti drastičnih promena u temperaturi. Na ovaj način sprečava se oksidacija kiseonika i parfem može mnogo duže da traje.

Kako odabrati savršen parfem, prema savetima eksperta iz Channela

A kada moramo da bacimo parfem?

Da bi se odgovorilo na ovo pitanje, moraju se uzeti u obzir tri stvari.

Test nosom. Samo slušajte svoje čulo mirisa. Ponekad odgovor leži na površini – ako se miris parfema promenio, ako je prvi akord postao previše oštar, ako se oseti alkohol, ako se note odmah rasprše i postanu neuhvatljive, onda je rok parfema istekao.

Boja. Uzmite bočicu parfema u ruku i prinesite ga svetlu. Da li je postao tamniji? Da li je tečnost zamućena? Ovo sugeriše da je vreme za novu bočicu.

Sastojci. Proučite kompoziciju. I zapamtite da su note citrusa uglavnom „pričvršćivači“ i da isparavaju prilično brzo. Ali orijentalne, drvene i teže  kompozicije žive duže. Da, i ako se na etiketi navode prirodni sastojci, pa čak i bez konzervansa, onda će vaša „romansa“  sa parfemom definitivno biti kratka.

Lepota i zdravljeBorn to be blue/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.