Da li su sprejevi za kožu efektniji od drugih produkata?

by | 28 februara, 2023
sprejevi za kožu

Ako imate nalog na TikToku, onda verovatno znate da su sprejevi za kožu jedan od najnovijih trendova. Hidratantni toneri, peptidni losioni, serumi i još mnogo proizvoda sada počinju da se pojavljuju u vidu sprejeva. Da li je to dobra stvar?

Zašto su sprejevi za kožu novi popularni trend?

Privlačnost ovih produkata stoji iza toga da se formula potrebna našoj koži nanosi kroz sprej bez aerosola ili raspršivač. Nega kože na ovaj način je veoma jednostavna i laka, i što je važan faktor, veoma brza! Sprejevi za kožu vam omogućavaju da raspršite proizvod na veći deo tela i time ubrzava vašu rutinu nege kože. Ovi proizvodi takođe imaju veći sadržaj vode nego ostali produkti i zbog toga ima osvežavajući efekat.

Da li su sprejevi za kožu efikasniji od drugih produkata?

Interesantno pakovanje ovih formula ih je učinilo veoma popularnim, međutim formule u njima takođe imaju svoje prednosti i ograničenja. Da bi formula funkcionisala kroz sprej, njeni sastojci moraju biti lagani. Dakle, serumi, esencije i toneri mogu fantastično da funkcionišu u ovom obliku. Manje molekularne mase aktivnih supstanci poput peptida, aminokiselina, hijaluronske kiseline i antioksidanata poput vitamina C i retinoida, takođe mogu ravnomerno da se raspodele u spreju. Međutim,  na primer kreme za telo ne mogu da funkcionišu u spreju jer je potrebno da se ravnomerno utrljaju kako bi zaista imale nekog efekta.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Esse&Co_Skincare specialist (@esseandco)

Koja vrsta raspršivača je bolji izbor?

Efikasnost proizvoda u spreju zavisi i od vrste raspršivača. Efikasniji je isparivač od aerosola. Razlog tome je što su čestice ispraivača u tečnoj suspenziji koja ima bolju prolazak u kožu u poređenju sa aerosolnim raspršivačem. Njihove čestice su suspendovane u gasu. Problem koji može da se javi kod sprejeva za kožu jeste problem u pakovanju. Začepljenje mlaznica ili ako sprej ne izlazi u količini u kojoj je potrebno, može ih učiniti manje efikasnim od ostalih proizvoda. Dakle, uvek pogledajte da li je sprej isprivač ili aerosol. To ćete prepoznati tako što na pakovanju aerosola mora da postoji etiketa o zapaljivosti.

Da li postoje rizici pri korišćenju sprejeva?

Kategorija u kojoj može biti problematično korišćenje sprejeva jesu proizvodi koji se tiču zaštite od sunca. Iako su veoma popularni, oni mogu stvoriti praznine u vašoj zaštiti od sunca ako se ne primeni pravilno. Takođe, kod aerosolnih sprejeva za zaštitu od sunca može da dođe do kontaminacije benzenom, kancerogenom supstancom. Zbog toga bi bilo najbolje da izbegavate korišćenje sprejeva za zaštitu od sunca.

Da li su sprejevi štetni za životnu sredinu?

Srećom, ovi proizvodi ne doprinose uništavanju ozona ništa više od ostalih produkata. preduzete su odgovarajuće mere bezbednosti i sprejevi za kožu koji su dostupni na tržištu ne štete ozonskom omotaču.

Dakle, sprejevi za kožu su svakako zanimljivi i mogu da vam skrate negu rutine kože bar za polovinu vašeg vremena. Važno je samo da odaberete pravi proizvod koji će vam zaista i pomoći i da budete pažljivi pri odabiru vrste raspršivača. Ostaje vam samo da uživate u zabavnoj nezi kože.

triocean/GettyImagesPlus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.