Lepota ipak dolazi iznutra: Kako vaša ishrana utiče na vašu kožu?

by | 17 oktobra, 2022
hrana za zdravu kožu

Hrana za zdravu kožu? Istina – sve one kreme koje imate u ormariću sigurno će vam pomoći da vam koža izgleda svežije i zdravije. Ali, nemojte zanemariti važnost ishrane – lepota ipak dolazi iznutra

 

Hrana je vaš svakodnevni lek. Svako voće, povrće, vitamin, mineral i makronutritijent – poput proteina, ugljenih hidrata ili masti – ima ulogu u zdravlju tela, pa i zdravlju kože kao našeg najvećeg organa.  Odabirom hrane sa najsnažnijim efektima protiv starenja, možete pomoći koži da izgleda svežije i mlađe.

 

Koja je hrana važna za zdravu kožu?

 

Da bi nutritijenti koje unesemo uopšte mogli da prodeluju, naše telo ih mora apsorbovati. Aa da bi se  to dogodilo neophodan nam je zdrav probavni trakt. Zato, koliko za kožu, toliko i za ukupno zdravlje neophodni su nam antioksidansi. Oni se bore protiv slobodnih radikala, čestica koje izazivaju negativne promene. Da bi ste uneli antioksidanse neophodno vam je sirovo voće i povrće u svakom obroku. Možete se opredeliti za voćnu užinu i za povrtnu salatu uz svaki obrok.

Žitarice su neophodne da bi naš nervni sistem radio kako treba, ali i da bismo održali organizam mladim. U ove svrhne najpogodnije su: proso, heljda, zob – žitarice bez glutena.

Super hrana za lepotu je ona koja pruža unutrašnju hidrataciju: avokado, masline, čia i lan.

 

Oprezno sa kofeinom

Preporučena doza kofeina je dve do tri šoljice dnevno i ne bi trebalo da je pemašujete. Ova namirnica podstiče lučenje adrenalina, a hormon stresa definitivno doprinosi bržem starenju.

Koja hrana uništava kožu?

 

Gluten, mlečni proizvodi, šećer i alkohol negativno utiču na našu kožu.

Za šećere je naučno potvrđeno da ulaze u interakciju sa kolagenom i menjaju mu strukturu, tako da on više ne može da pruža elastičnost koži. Drugim rečima – direktno utiču na stvaranje bora.

Alkohol je poznat kao dijuretik. To znači da izbacuje vodu iz našeg organizma i samim tim sprečava hidriranje. A kada nema dovoljno vlage, naša koža pokazuje znake prevremenog starenja.

Mlečni proizvodi, pokazala su istraživanja, povezana su sa proizvodnjom hormona, pre svega testosterona. Na ovaj način ona utiču na to da nam koža postaje masnija ili čak problematična.

Takođe, poslednja istraživanja su na listu neželjenih namirnica stavili i proizvode od soje. Potvrđeno je da oni mogu da izazovu nastanak akni.

 

 

 

Coreograph/GettyImagesPlus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.