Morska trava za negu kože: Zašto treba da razmislite o uključivanju algi u dnevnu rutinu?

by | 30 novembra, 2022
morska trava za negu kože

Kada vam neko kaže morska trava za negu kože, prva slika u glavi sigurno vam je neka ljigava zelena smesa koju stavljate na svoju kožu. Ipak, morska trava je sastojak o kome itekako vredi razmisliti: preko 80 odsto njenog tela čine esencijalni minerali, vitamini i biokativna jedinjenja. Magija, zar ne?

 

Morska trava za negu kože: Šta ona tačno radi?

Morske trave sadrže širok spektar vitalnih hranljivih materija koje su bogate antioksidansima i lekovitim svojstvima. Iz tog razloga, može se koristiti za rešavanje brojnih problema, od suvoće do finih linija i bora.

Ćelijski molekuli ekstrahovani iz morske trave izvor su aminokiselina, fenola i polisaharida. Ova moćna jedinjenja daju koži sjaj i podstiču sintezu kolagena obezbeđujući antioksidativna, anti-alergena, antiinflamatorna i zaštitna svojstva.

Plus, morske trave su jedan od retkih biljnih izvora vitamina B12, a sadrže i folate, vitamine A, B1, B2, B3, B6 i C.

 

Prednosti morske trave

Bioaktivna jedinjenja koja se nalaze u morskim algama imaju sposobnost da utiču na kožu i mogu biti od koristi svim tipovima kože.

Zaštita od preranog starenja kože: Morske trave pomažu u zaštiti od  infracrvenih zraka i plavog svetla iz sunčeve svetlosti. Ovi zraci mogu izazvati oksidativni stres, oštetiti ćelije i ubrzati prirodni proces starenja.

Obnavljanje ćelija: Morske trave pomažu da se ćelije snabdevaju kiseonikkom, a ovaj proces ima pozitivan efekat na obnavljanje ćelija, a time i na ukupan izgled kože.

Umirujuća hidratacija: Morske trave imaju sposobnost da hidriraju kožu i sadrže vredne minerale i elemente koji imaju umirujuća svojstva.

Posvetljavanje kože: Određene vrste morske trave se takođe mogu koristiti za smanjenje hiperpigmentacije i sprečavanje pojave staračkih pega.

 

Mogu li morske trave pomoći pomoći u uklanjanju akni?

Za one sa aknama sklonom, kombinovanom ili masnom kožom, postoje morske trave bogate antiinflamantornim svojstvima koje umiruju kožu i čiste je. Himanthalia Elongata je jedna od njih.

Da li morske alge sadrže retinol?

Možda ste primetili da morske trave sadrže vitamin A – pa da li to znači da sadrže retinol? Ne baš. Uobičajeni oblik vitamina A u algama jesu karotenoidi.  To je, u suštini, pigment koji je odgovoran za fotosintezu, pretvaranje svetlosti u energiju i fotozaštitu, sprečavajući oštećenja izazvana svetlošću. Karotenoidi se pretvaraju u vitamin A u telu, ali nisu retinol.

 

Morska trava za negu kože: Koja je najbolja?

Postoji nekoliko različitih vrsta morskih algi koje pružaju prednosti koži. Koju ćete odabrati, zavisi od toga koji problem targetujete. Kada je antiage efekat u pitanju, najbolje su smeđe alge.

Ekstrakt tasmanske alge pomaže u zaštitnim procesima kako bi se neutralisalo štetno dejstvo okolione, podstakla hidratacija i ubrzala reakcija zarastanja kože.

Morska trava, spirolina i irska mahovina su odlične za hidrataciju.

 

Olexandra Trolan/GettyImagesplus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.