10 razloga zašto vam se javlja osip ispod pazuha i kako to da rešite

by | 31 avgusta, 2023
osip ispod pazuha

Dobro, osip ispod pazuha definitivno nije najseksipilniji prizor sam po sebi, a ni omiljena tema. Ipak – želite da ga se rešite, zar ne?

Iritacija pazuha je vrlo neprijatna pojava, ali se dešava svima nama. Postoji nekoliko potencijalnih uzroka za ovu pojavu, a situaciju ne olakšava ni to što je koža pazuha specifična i nežna. Koža u ovoj oblasti je tanja u poređenju sa ostatkom tela, što je čini osetljivijom i podložnijom iritantima. Ona je takođe smeštena u naboru: koža se tare o kožu, stalno vlaži, a to je idealna sredina za razvoj bakterija i gljivica.

Svi ovi faktori čine pazuh sklonim iritaciji. Ali, šta je to što ga izaziva?

10 razloga zbog kojih se javlja osip ispod pazuha

Dermatitis

Dermatitis jednostavno znači iritacija ili upala kože. Postoji nekoliko tipova: atopijski, seboreični i alergijski. Prva dva se retko razvijaju u predelu pazuha, ali je zato alergijski kontaktni dermatitis čest. To znači da imate istinsku alergiju na sastojak koji dolazi u kontakt sa kožom. Manifestuje se kao crveni, ljuskavi ili kvrgavi osip sa svrabom i obično se leči antiinflamatornim kremama koje se izdaju na recept.

Dezodorans osip ispod pazuha

Verovatnije je da će osip od dezodoransa biti iritantni kontaktni dermatitis nego prava alergija. Drugim rečima, nešto u dezodoransu koji koristite iritira vašu kožu, ali zapravo niste alergični na to. Sastojci u dezodoransu mogu biti previše iritantni za osetljivu kožu u ovoj oblasti, i, zajedno sa okluzijom kožnih nabora, mogu povećati prodiranje i izazvati crveni, kvrgav osip, koji svrbi. Prvi korak je da prestanete da koristite taj dezodoranas, a drugi da zatražite od lekara antiupalne kreme.

Toplotni osip ispod pazuha

Toplotni osip je rezultat iritacije od znoja i toplote, što dovodi do začepljenih folikula i znojnih žlezda. On će se javiti tokom leta ili kada provodite vreme u vrućim, vlažnim sredinama. Često će se manifestovati kao sitne crvene i jasne izbočine. Dok osip ne prođe, trudite se da vam područje pazuha bude suvo i da bude izloženo vazduhu.

Folikulitis

Folikulitis je zapaljenje folikula dlake zbog prekomernog rasta bakterija. To su crvene kvržice i bele pustule. Ovo stanje obično zahteva antibiotike (bilo oralne i/ili lokalne, u zavisnosti od težine), tako da je odlazak dermatologu definitivno opravdan.

Inverzna psorijaza

Psorijaza je imunološki posredovano inflamatorno stanje kože; inverzna psorijaza je jednostavno oblik koji se obično javlja u naborima kože. Zbog vlažnog okruženja, ovaj oblik psorijaze izgleda kao dobro razgraničeni crveni plakovi bez površnog ljuskanja koje je tipično za obolenje na drugim mestima na telu. Još jedan uzrok zbog kojeg morate kod dermatologa.

Lišaj

Lišaj je vrsta gljivične infekcije koja se može javiti u pazuhu. Ima vrlo specifičnu prezentaciju – dobro razgraničene, prstenaste ploče sa crvenim ivicama. Tretman obično uključuje upotrebu lokalnih antimikotika.

Kandida

Ovo je još jedna vrsta gljivične infekcije, ali uzrokovana iskjučivo ovim sojem gljivica. Izgledaće kao crveni plakovi sa malim lezijama koje ih okružuju. I ovde se koriste lokalni antifungici, kao i praškovi ili pilule, ali je takođe korisno održavati područje što čistijim i suvim.

Lečenje raka

Lečenje raka ponekad može izazvati osip ispod pazuha koji se naziva toksični eritem hemoterapije. Može se pojaviti na rukama, stopalima i naborioma kože (uključujući pazuhe) i manifestuje se kao crveni, osetljivi plakovi i plikovi. Anti-inflamatorne kreme su uobičajeni tok lečenja, a potencijalno, u teškim slučajevima, oralni steroidi koje prepisuje lekar.

Akne

Takođe poznate kao Hidradenitis supertiva, akne inversa su hronični, inflamatorni poremećaj koji pogađa folikule dlake. Može se javiti u svim naborima kože. Izuzetno je neprijatno stanje jer su u pitanju ponavljajući čirevi, ožiljci… Ovo je veoma izazovno stanje i apsolutno zahteva pomoć dermatologa.

Eritrazma

Eritrazma je oblik bakterijske infekcije. Pojavljuje se kao hiperpigmentirane ili hipopigmentirane crvene mrlje sa minimalnim ljuštenjem, a prati je i svrab. Leči se lokalnim antibakterijskim pranjem i kremama.

Kako se leči osip ispod pazuha?

Mnoga stanja mogu izazvati osip ispod pazuha, tako da ako se suočavate sa neugodnošću u tom području, uvek je dobra ideja da zakažete pregled kod svog dermatologa kako biste saznali šta ga tačno uzrokuje i koji je najbolji tretman. Do tada, trudite se da koža ostane suva, izložena vazduhu i opredelite se za dezodorans bez iritanata i alergena.

dima_sidelnikov/istock/gettyimagesplus