Parenje lica: 5 benefita koji donosi ova tehnika nege kože

by | 3 februara, 2023
parenje lica

Ako ste ikada radili klasičan tretman lica iskusili ste opuštenost posle parenja lica. Ali, opuštanje je tek jedan od benefita koji ova tehnika donosi

Otpušuje pore, smanjuje nadustost, a ima i antistres efekat – parenje lica je jednostavna tehnika koju možete da izvodite i kod kuće, a čije su dobrobiti neverovatne.

 

Kako se pravilno pari lice?

Parenje lica ima mnogo prednosti ako se uradi pravilno, a zato vam je neophodno nekoliko saveta i malo vežbe.

Koliko često smem da parim lice?

Prvo i najvažnije, razmislite o ovome kao o posebnom dodatku vašoj nedeljnoj rutini nege kože, a ne kao svakodnevni korak. Ako prečesto parite lice, koža će vam postati crvena, suva i upaljena.

Svako parenje lica trebalo bi da bude ograničeno na 10 minuta – maksimum po jednom tretmanu je 15 minuta. Izvor pare trebalo bi da se nalazi bar na 35 – 40 centimatara od lice. Pre nego što se namestite, testirajte vrelinu pare rukama – ako je pretopla, ne počinjite sa tretmanom.

Da li mi je neophodan aparat za parenje lica?

Ne nužno. Jednake efekte možete da postignete na starinski način: nameštene iznad posude sa ključalom vodom i glave pokrivene peškirom. Ono što jeste obavezno je : destilovana voda. Destilovana voda je filtrirana, prečišćena i bez minerala, bakterija i zagađivača. Takođe ima pH 7. Ovo je isti pH koji ima zdrava koža, tako da neće poremetiti prirodno stanje kiselosti zaštitnog omotača, što je veoma važno.

 

Parenje lica: Sve potencijalne dobrobiti za kožu

Kada savladate pravilno parenje lica, možete očekivati sledeće blagodeti:

Olakšava otčepljivanje pora

Suprotno popularnom verovanju, para ne „otvara“ vaše pore (one se zapravo ne otvaraju i ne zatvaraju), ali omekšava vašu kožu i sve što se nalazi u vašim porama. Zbog toga se parenje uvek radi pre profesionalnog tretmana lica; to olakšava uklanjanje svih ostataka koji začepljuju pore. Iz tog razloga, iako je parenje dobra opcija za skoro sve tipove kože, najbolje rezultate daje kod onih sa masnom kožom i mitiserima.

Parenje lica trebalo bi da izbegavaju ljudi sa rozaceom. Ono proširuje krvne sudove, povećavajući neželjeno crvenilo i upalu.

Bolje upijanje proizvoda za negu kože

Kada vam se pore očiste i koža postane mekša, proizvodi mogu prodreti dublje i delovati efikasnije. Parenje lica može biti korisno za one koji žele da maksimiziraju efikasnost svoje rutine nege kože.

Ipak, ne želite da koristite formule sa intenzivnim aktivnim sastojcima odmah nakon parenja lica, jer vam je koža tada osetljiva.  Umesto toga, nanesite hidratantnu kremu ili hidratantnu masku.

Povećava protok krvi i daje zdrav sjaj koži

Parenje lica je jedan od najbržih i najlakših načina da svoj ten učinite ekstra sjajnim. Zašto? Parenje lica širi krvne sudove, povećavajući dotok krvi u kožu. Zbog toga vaša koža izgleda živahnije.

Ublažava nadutost lica

Ovo je jedna od najznačajnijih prednosti parenja lica. Para pomaže u čišćenju zagušenih sinusa koji mogu izazvati natečenost lica, posebno oko očiju. Višak tečnosti i toksina se oslobađa iz začepljenih sinusa u lifmu, a parenje lica uz laganu masažu podstiče protok limfe i uklanja tragove naduvenosti.

Umirujuće i opuštajuće

„Uradi sam“ parenje lica možda nije podjednako opuštajuće kao profesionalni tretman, ali je i dalje prijatno. Topla para može biti veoma opuštajuća, pomaže da se smanji stres i napetost“.

kirilica/gettyimagesplus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.