Šta kada stvari pođu po zlu? Ovi kućni tretmani za lepotu mogu da vam unište kožu

by | 22 avgusta, 2022
kućni tretmani za lepotu

Kućni tretmani za lepotu mogu da budu izuzetno opasni, naročito ako ih preuzmete sa društvenih mreža i primenite bez konsultacije sa kozmetologom ili dermatologom

Razumemo se: poseta dermatologu zahteva vreme i novac. Svakoga dana bombardovane smo ogromnom količinom informacija o nezi kože i trebalo bi da budemo u stanju da pronađemo bar jednu rutinu koja nam odgovara. Uvek možemo saslušati tuđa iskustva i saznati koji sastojci će lečiti naše probleme sa kožom, koji proizvodi su, a koji nisu vredni našeg vremena, i koji novi trikovi i trikovi će potpuno promeniti našu negu kože. Ništa ne košta da probamo. Ako uspeju, odlično! A ako ne, nema štete, nema greške, zar ne?

 

Kućni tretmani za lepotu mogu biti opasni

 

E, tu je kvaka – šteta može da se desi. Nisu svi saveti o lepoti koji se nalaze na mreži tako bezopasni kao što verujemo da jesu. U krajnjoj liniji, svi ti influenseri koje pratimo – kakvo je ono njihovo obrazovanje?

Iako neki kanali i influenseri zaista objavljuju visokokvalitetne i dobro istražene informacije, tu su i oni drugi. Na vama je da pokušate da procenite čiji savet treba da poslušate, a tu se opet pojavljuje problem – da znate šta je dobro, ne biste odgovor tražili po mrežama, zar ne?

Dakle, ako ste u iskušenju da isprobate najnoviji hak kako biste izbegli posetu dermatologu, razmislite ponovo. Taj „hak“ bi mogao da vas pošalje tom istom dermatologu kojeg ste izbegavali da vidite. Samo, on bi ovoga puta, umesto da vam poboljša stanje kože, morao da vas spasava. Bukvalno.

 

Najopasniji kućni tretmani lepote

 

Ožiljci od samoubrizganih filera

Ovo je jedan od najopasnijih saveta koje možete da pokupite na mreži! Postoje desetine videa o tome kako bezbedno da se ubrizgaju hijaluronski fileri kod kuće, ali dermatolozi kažu: nemojte to radi! Jednostavno: nemojte!

Ova procedura, kada je izvodi neko bez potrebnih znanja, za rezultat ima infekciju, upalu i ožiljke na koži koji ne mogu da se uklone. Žene koje su ovo pokušale same završavale su sa doživotnim ružnim tragovima na licu.

 

Stafilokokna infekcija od kućnog dermaplaninga

U rukama profesionalnog kozmetologa, dermaplaning može učiniti čuda za kožu. Dermapiling podrazumeva da brijačem ili hirurškim skalpelom uklanjaju fine dlačice i manja količina gornjeg sloja kože. Rezultat je vidljiv odmah, baš kao da ste imali hemijski piling.

Postoje kućni setovi za dermapiling, koji su sertifikovani, pa kako onda može da izbije problem? Stvar je u tome što nije svaka koža pogodna za ovu intervenciju.  Na koži sa aknama, rozaceom, ekcemom kontraindikova je upotreba dermapilinga. Njega ne mogu da rade ni žene sa sindromom policističnih jajnika (PCOS).

Šta  može da se dogodi? Nestručan dermapiling može dovesti do komedona, pustula, upale ili izbočina na koži. U najgorem slučaju, zabeležene su stafilikokne infekcije i razvoj hiperpigmentacija. Ovi negativni efekti mogu da budu dugoročni i da se leče mesecima.

 

Dugoročna pigmentacija zbog limunovog soka

Upotreba limuna u beauty tretmanima je široko rasprostranjena na društvenim mrežama. Vitamin C je provereno dobar za vašu kožu, a limun ima puno vitamina C. Dakle, trebalo bi da je limun odličan za našu kožu. Greška!

Naravno, limun može biti odličan dodatak vašoj ishrani, ali nije pogodan za lokalnu primenu. On može da izazove teške alergiju na koži, osip, plikove. Moguća je i dugoročna pigmentacija kao posledica tretmana sa limunom.

 

Opekotine od  belog luka

Ni recepture bazirane na prirodnim sastojcima nisu bezopasne, upozoravaju dermatolozi. Lečenje bubuljica belim lukom, recimo, može da dovede do opekotina.

Činjenica je da beli luk sadrži alicin, koji ima antibakterijska, antigljivična, antivirusna i antiseptička svojstva što ga čini odličnim dodatkom našoj ishrani. Ali, ako ga stavimo na kožu, umesto da bude lekovit, on izaziva najpre dermatitis, a potom i opekotine.

 

Rozacea od Gua Sha

 

Gua Sha alatke od žada su na vrhuncu popularnosti. U ovoj tradicionalnoj kineskoj metodi masaže i limfne drenaže koristi se glatki kamen. Zagovornici gua sha tvrde da ova tehnika struganja povećava cirkulaciju i proizvodnju kolagena. Međutim, ono što nam retko ko napominje jeste da ova tehnika nije pogodna za sve tipove kože.

Žene koje imaju rozaceu nipošto ne bi smele da koriste ovu alatku jer mogu da izazovu proširenje krvnih sudova i da pogoršaju svoje stanje.

 

Kako prepoznati bezbedne tretmane?

Sami – nikako! O tome se morate konsultovati sa nekim ko ima medicinsko znanje i ko može da proceni uticaj tog tretmana na vašu kožu.

lordn/gettyimagesplus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.