Nega zanoktica uljima: Alternative koje sprečavaju isušivanje i čine nokte lepim i zdravim!

by | 23 maja, 2023
Nega zanoktica uljima

Nega zanoktica uljima jednako je važna kao i nega noktiju i kože ruku. 

Pa ipak, zanoktice su deo naših ruku koji mnogi od nas retko primećuju ili na koji obraćaju pažnju – sve dok ne postanu suve i bolne. Suva zanoktica može imati niz uzroka, u rasponu od vremenskih prilika do UV lampi za nokte i još mnogo toga. Zdravstveni uslovi kao što su ekcem ili psorijaza takođe mogu biti krivac.

Ulje za zanoktice je prirodno rešenje za suvu kutikulu. Ulja su od pomoći za podmazivanje i hidrataciju zanoktica, kao i za stvaranje barijere za druge potencijalne iritanse. Ali šta učiniti ako ulje za zanoktice nije lako dostupno? Postoje alternative koje su jeftinije a jednako efikasne.

Nega zanoktica uljima

Vitamin E

Uobičajeni sastojak ulja za zanoktica, vitamin E može pomoći u omekšavanju kutikule. Pored toga, ovaj vitamin može regenerisati rast noktiju i ojačati nokte. Čak možete koristiti i maslinovo ulje kao dnevnu potrebu za vitaminom E, što je pristupačnija opcija jer ga verovatno već imate pri ruci.

Osim što se prodaje u bočici, vitamin E se često može naći u kapsulama koje možete otvoriti za laku opciju u pokretu.

Lanolin

Poznat po svojoj sposobnosti da zadrži vlagu, lanolin je odličan za zanoktice. Emolijentni lanolin pomaže u prirodnom, glatkom ponovnom rastu noktiju. Tto znači da će sprečiti njihovo isušivanje, a istovremeno će im pomoći da napreduju i produže. Lanolin se takođe može koristiti kao balzam za usne i za lečenje bradavica koje su bolne od dojenja, tako da ga nećete dobiti ni za jednu jedinu svrhu.

Nega zanoktica uljima- avokado

Ulje avokada deluje kao hidratantna krema za zanoktice jer, pored toga što preferira prirodne i organske sastojke, ima monozasićene masti, koje mogu pomoći da se poboljša suvoća zanoktica.

Kokosovo ulje

Ovo sveprisutno ulje, koje se obično koristi u nezi kože i kose pored hrane, ima višestruke prednosti za vaše nokte. Kokosovo ulje ne samo da hidrira, već poseduje i antiinflamatorna svojstva koja mogu smanjiti iritaciju i crvenilo kože. Ovo je posebno važno ako vaš posao dovodi do suvih noktiju. Određena zanimanja mogu dovesti u opasnost od cepanja zanoktica. Ovo uključuje frizere, zdravstvene radnike, mehaničare i druge koji često rade ili peru ruke.

Nega zanoktica uljima i hijaluronska kiselina

Herojski sastojak za negu kože, ako ste ljubitelj dobro hidratizovanog lica, možda ćete imati hijaluronsku kiselinu na svojoj taštini. Ova kiselina efikasno uvlači hidrataciju u kutikulu i nokte. A pošto nije ulje, može se pokazati lakšim za nanošenje.

Kao zamena za ulje za zanoktice, hijaluronska kiselina može i treba da se koristi često. Što je aplikacija češća, to bolje – do tri puta dnevno ili čak nakon svakog pranja ruku.

7 ideja za letnji pedikir koji izgleda odlično sa sandalama!

 

 

Ako nemate pri ruci ulje za zanoktice, još uvek možete da vratite svoje zanoktice u dobro zdravlje. Probajte vitamin E, ulje avokada, lanolin, kokosovo ulje ili hijaluronsku kiselinu. Svaki od ovih jednostavnih, prirodnih sastojaka može biti od koristi za zdravlje vaših noktiju, pomažući da dodate vlagu tamo gde je to potrebno. Oni čak mogu pomoći i vašim noktima da rastu.

Lepota i zdravljerobertprzybysz/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.