Novi aktivni sastojci kozmetičkih preparata za vašu lepotu

by | 16 marta, 2020
gotu kola cica biljka lepota

Ako ste mislili da znate sve novitete iz domena skincarea, niste u pravu. Stalno se pojavljuju novi, obećavajući aktivni sastojci, što je primer i ove godine. Stare dobre beauty veterane izguraće novi moćni sastojci kao što su retinol i klasične AHA i BHA kiseline.

Ako volite da istražujete, volite novitete i stalno se šminkate tu su za vas poboljšani proizvodi u kojima se nalaze aktivni sastojci, najbolje što postoji za vašu kožu.

Aktivni sastojci u Tigrovoj biljci

Biljka koja se već stotinama godina koristi u kineskoj medicini za razne kožne probleme otkrivena je i od strane kozmetičkih kompanija. Njen naziv je Gotu kola ili centela, punim imenom Centella asiatika ili jednostavno „cica“. Poznata je još po jednom nazivu a to je tigrova biljka jer kako se veruje o njene listove azijski tigrovi trljaju rane kako bi ih zacelili i kako bi umirili kožu. Ta saznanja potvrđuju i savremena istraživanja.

Naravno, ne priču o tigrovima, već o isceljujućim aktivnim sastojcima biljke, te se tako cica danas nalazi u formulama za tretiranje rana od bubuljica, stimuliše sintezu kolagena, ublažava crvenilo i upalne procese. Snažan je antioksidans, a istraživanja pokazuju i da je vrlo delotvorna u ublažavanju ekcema.

cica lepota lice

Nove kiseline za novi period: LHA + PHA

U 2020. AHA i BHA kiseline su stara vest, ali su se zato u sve kozmetičke proizvode ugurale nešto mlađe LHA i PHA.

LHA, lipohidroksilna kiselina, nije samostalna kategorija kiselina već spada u kategoriju BHA kiselina, ona je derivat jedne od najpopularnijih BHA kiselina, salicilne kiseline. Kao i salicilna, i LHA se može topiti u ulju što znači da može da prodre kroz začepljene pore i da pomogne u uklanjanju komedona. Za razliku od salicilne kiseline, koja ima pH oko 3, LHA kiselina ima pH oko 5, što je mnogo bliže prirodnom pH-u kože. To znači da je LHA  mnogo nežnija“ i nju mogu da koriste i oni sa osetljivom kožom kojima su kiseline inače zabranjene.

devojka lice akne lepota

Kiselina LHA stimuliše proizvodnju kolagena i elastina, što je čini sjajnim izborom za negu u zimskim mesecima, kada je koža najosjetljivija.

PHA je, pak, specifična kiselina iz porodica alfa-hidroksi kiselina i kao i sve ostale kiseline iz te porodice je topiva u vodi i koristi se za tretiranje tamnih mrlja. Međutim, za razliku od ostalih kiselina iz porodice, PHA ima znatno veće molekule zbog čega ne može da prodre u dublje slojeve kože. Baš zbog toga, PHA je nešto slabija kiselina namenjena osetljivoj koži, a uz to, deluje kao „ovlaživač“. Ona na sebe navlači vodu, vuče ju iz dubljih slojeva prema površini i tako sprečava post-kiselinsko isušivanje kože.

Aktivni sastojci u retinolu

Zahvaljujući bakuchiolu, retinol bi mogao da ode u zaborav. Radi se o derivatu biljke Psoralea corylifolia koja se, baš kao i centela, već vekovima koristi u kineskoj i ayurvedskoj medicini, a postiže iste rezultate kao i retinol, ali bez nuspojava koje dolaze s tim moćnim derivatom vitamina A.

S obzirom na to da je retinol prilično agresivan, obično izaziva ljuštenje kože, čini ju fotoosetljivom i nije preporučljiv za trudnice i dojilje, bakuchiol je više nego dobrodošao dodatak u beauty rutini. Sjajan je za problematičnu kožu sklonu aknama, a i stimuliše proizvodnju kolagena, piše buro247.hr.

psoralea retinol lepota

Arbutinom protiv hiperpigmentacija

Ovaj prirodni izvor hidrokinona, snažnog sredstva za izbjeljivanje koji je u Evropi zabranjen zbog potencijalnih toksikoloških rizika, jedan je od ključnih sastojaka u azijskoj, naročito korejskoj kozmetici. S druge strane postoje i brojna istraživanja koja te tvrdnje ne samo da osporavaju, već hidrokinon prozivaju zlatnim standardom u tretiranju melazmi i post-upalnih hiperpigmentacija.

Kleopatrine male tajne lepote

Hidrokinon, naime, deluje tako da onemogućava delovanje tiroinzaze, enzima koji koži pomaže u proizvodnji melanina. Arbutin, koji se u dodiru s kožom raspada na hidrokinon, to čini lagano, što ga čini mnogo sigurnijim za korišćenje – proizvode s arbutinom možete koristiti i dva puta dnevno, ali one s hidrokininom nije preporučljivo koristiti duže od nekoliko meseci u komadu. Arbutin ćete najčešće pronaći u serumima, često u kombinaciji s niancinamidom ili hijaluronskom kiselinom.

Foto: Guliver/Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.