OBJAVITE RAT: Bubuljicama!

by | 11 oktobra, 2009

mladenacka-nega


Velika akna, kao po pravilu, pojavljuje se baš uoči važnog izlaska ili žurke. A kada je ugledate, već je kasno – možete (možda) samo privremeno da je zamaskirate debelim slojem pudera. Da vam se ovo ne bi dešavalo, negujte redovno lice preparatima namenjenim adolescentskoj koži!

 

Uzrok nastajanja akni

Hormoni koji “luduju” u adolescentnom dobu ne utiču samo na polno sazrevanje, već i na lučenje sebuma – prirodne masnoće koju stvaraju lojne žlezde. Koža postaje masnija, pore proširene, a noću “iskaču” upaljene bubuljice i miteseri. Prvi korak do lepe kože jeste čišćenje. Nikako ne smete da zaboravite da skinete šminku sa lica, ma koliko vas to mrzelo nakon burnog noćnog izlaska. Koža se noću regeneriše i neophodno je da uklonite sve tragove šminke i nečistoće kako bi mogla nesmetano da funkcioniše.

 

Šta prija masnoj koži?

Masnoj i problematičnoj koži najviše prijaju gel za čišćenje lica i tonik, koji će je osvežiti i umiriti. Potrudite se da nijedan preparat koji koristite ne sadrži više od 15% alkohola kako koža ne bi dehidrirala. Ni slučajno se nemojte umivati sapunima jer oni isušuju kožu i podstiču lojne žlezde da nadoknade izgubljenu masnoću. Time se stvara začarani krug, koji na kraju rezultira kožom “prepunom” bubuljica.

 

Problemi sa suvom kožom

Ponekad, mada ređe, mladi imaju suvu kožu. Takav tip kože treba negovati mlekom za čišćenje specijalno namenjenom toj vrsti kože ili uljanim sredstvima, a nakon toga, takođe, mora se upotrebiti tonik bez alkohola koji zaštitni film ostavlja netaknutim. Ukoliko koristite dosta šminke, što se ne preporučuje mladoj koži, obavezno se potrudite da pronađete sredstvo za čišćenje bazirano na ulju, koje će ukloniti sve tragove nečistoća, čak i vodootpornu maskaru.

 

Krema za lice – najbolji saveznik

Pored izlazaka, škole ili fakulteta, viđanja s prijateljima i ostalih obaveza koje imate u toku dana, poslednja stvar koja vam je na pameti jeste krema za lice. Da bi se ovaj preparat “uklopio” u vaš životni ritam, potrudite se da pronađete onaj sa oznakom “24h”, što znači da se ista krema koristi i ujutru i uveče. Krema treba da bude hidrantna jer je koži neophodna vlaga. Ukoliko imate suvu kožu, potražite kreme sa pšenicom, vitaminom E, malinom i borovnicom koje, pored fantastičnih zaštitnih svojstava, predivno neguju i hrane. Masnoj i mešovitoj koži potrebni su sastojci koji umiruju i redukuju lučenje sebuma, ali ne isušuju kožu. To su hamamelis, bambusov prah i kompleks B vitamina. Izbegavajte kreme na bazi mineralnih ulja, jer su komedogene, odnosno izazivaju stvaranje mitesera i zapušenih pora.

 

Pokrijte nedostatke

Nemojte posezati za prvim puderom koji vam se učini interesantnim. Pažljivo proučite njegova svojstva i sastav pre nego što se odlučite da ga kupite. Na tržištu postoje puderi prilagođeni različitim tipovima kože, tako da lako možete pronaći tečni ili puder u prahu, koji regulišu lučenje sebuma i postižu željeni mat izgled. Ukoliko imate bubuljice, nemojte lice “prekrivati” ogromnim količinama pudera. Potražite korektore sa salicilnom kiselinom koji će bubuljice ne samo sakriti, već i isušiti.

 

Tekst: Nina Stanković, instruktor “Babora”; Foto: Dreamstime, Mladen Sekulić, PR

 

Tagovi: