Pet joga položaja za noge kao izvajane

by | 11 oktobra, 2019

Leti su noge najizloženije pogledima. A kako bi nam kratki šortsevi i suknjice stajali što bolje, trebalo bi da se potrudimo da „izvajamo“ svoje noge. Vežbanje joge u tome nam može pomoći. Predstavljamo vam pet joga položaja, koji će vaše noge učiniti savršenim.

Foto: Thinkstock

 Ratnik 1

Stanite šire od širine kukova. Stopalo desne noge neka bude pravo, a stopalo leve zarotirajte pod uglom od 45 stepeni. Neka kukovi gledaju ka napred i pokušajte da zamislite kako zadnju nogu rotirate prema unutra. Prednja je savijena u kolenu, koje treba da bude iznad visine skočnog zgloba – nikako ne sme da prelaziti visinu prstiju. Zadnja noga je ravna. Ravna su i leđa i zamislite dugačku kičmu i kako rastete kroz vrh glave.
Ruke podignite u vazduh, ali ne podižite ramena. Jednostavnija varijanta je da ruke zadržite u širini ramena, dok je malo teža da spojite dlanove iznad glave. Zadržite pet do osam udaha i izdaha, pa ponovite sve na drugu stranu.

Foto: Thinkstock

Ratnik 2

Stanite šire od širine kukova, razmak između stopala treba da bude veći nego što je bio prilikom poze „Ratnika 1“. Stopalo prednje noge gleda prema napred, a stopalo zadnje zarotirajte pod uglom od 45 stepeni. Prednju nogu savijte u kolenu, koje treba da bude iznad visine skočnog zgloba – ne sme prelaziti visinu prstiju. Zadnja noga je ravna, ne savijajte je u kolenu. Osetite kako spoljna ivica zadnjeg stopala čvrsto prijanja uz podlogu, kako biste aktivirali bedro. Zamislite dugačku kičmu i kako rastete kroz vrh glave. Ruke raširite i neka budu u ravni sa ramenima, a laktovi treba da budu opušteni. Ne gurajte ramena prema gore. Zadržite pet do osam udaha i izdaha. Ponovite na drugu stranu.

Foto: Thinkstock

 Ratnik 3

Izazovna ravnotežna pozicija. Stanite tako da vam jedna noga bude punim stopalom na podu, a druga iza. Samo prsti neka dodiruju pod. Stopalo koje je u dodiru s podom osetite na četiri tačke: palac, mali prst, unutrašnja i spoljašnja strana pete. Polako podižite zadnju nogu, a telo naginjite prema napred. Pokušajte da dobijete ravnu liniju od vrha glave do zadnje pete. Ruke su uz telo. Kad se osetite stabilnim, pokušajte izazovniju varijantu – ispružite ruke prema napred, tako da su u ravni sa ramenima, bez podizanja ramena prema ušima. Zadržite pet do osam udaha i izdaha. Ponovite na drugu stranu.

 

Foto: Thinkstock

Stolica

Stanite tako da se palčevi na stopalima dodiruju, a pete budu otprilike jedan centimetar razmaknute. Zamislite da se iza vas nalazi stolica na koju želite da sednete. Kukovi i zadnjica neka idu prema nazad – ne dozvolite da vam kolena pređu visinu nožnih prstiju. Kičmu zadržite u što neutralnijoj poziciji. Ruke za početak zadržiti uz telo, a vremenom ih podižite i radite na tome da spojite dlanove, bez podizanja ramena prema ušima. Zadržite pet do deset udaha i izdaha.

Foto: Thinkstock

 Položaj psa koji gleda dole

Stanite na sve četiri, tako da su ručni zglobovi ispod ramena, a kolena ispod kukova. Iz te pozicije dlanovima „prošetajte“ malo prema napred, pa podvucite prste na nogama i podignite kolena od poda. Raširite prste na rukama, pa usmerite kažiprst i srednji prst prema napred. Osetite površinu dlana čvrsto u podlozi i zamislite da rukama gurate pod od sebe. Leđa su ravna, trtične kosti usmerene su prema podlozi. Noge su aktivne, posebno prednja i unutrašnja strana bedara. U zadnjoj strani bedara osetićete istezanje, a ako je ono preintenzivno, dodatno savijte noge u kolenima. Stopala su otprilike u širini kukova. Ako petama ne možete da dođete do poda, ne brinite – moći ćete vremenom. Zasad nađite varijantu koja vam je najprijatnija. Zadržite pet do deset udaha i izdaha.

Pročitajte i … Istaknite dekolte: 6 joga poza za lepe grudi

Zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.