Prevremeno starenje: 8 uticaja iz okoline koji vam uništavaju kožu

by | 7 avgusta, 2022
prevremeno starenje

Zvuči neverovatno, ali postoje uticaji iz vaše neposredne blizine koji ubrzavaju prevremeno starenje. Otkrijte ih i eliminišite.

Ni pravilna ishrana, sport, odlasci kod kozmetičara neće vam pomoći da ostanete mladi ako vas okružuju određeni štetni faktori. Način na koji hodamo, držimo telo, hemikalije koje nanosimo na sebe, vazduh koji nas okružuje su stvari koje ni ne primećujemo, ali koje godinama akumuliraju svoje negativno dejstvo.

Faktori koji ubrzavaju prevremeno starenje

Hemikalije za održavanje domaćinstva

Ruke su vizit karta žene. Negujemo ih manje nego kožu lica, a mnogo više pate. Naučite sebe da čistite, perite sudove u rukavicama i ne kupujte agresivne proizvode koji će postepeno uništavati lepotu vaših ruku.

Loše svetlo

Jedan luster na plafonu nije dovoljan. Zdravlje naših očiju zavisi od dodatnih izvora svetlosti. Pri slabom osvetljenju počinjemo više da žmirimo, pojavljuju se bore, pucaju krvni sudovi, mišići lica su napeti. Sve ovo vam daje umoran i nezdrav izgled.

Preveremeno starene i pogrešne jastučnice

Kozmetolozi preporučuju spavanje na svilenim jastučnicama. Ovo nije marketinški trik. Glatke tkanine teže se nabiraju od pamuka i ostavljaju manje tragova. Uz to,  svila ne upija serume, pa kozmetički preparati koje uveče nanesete duže ostaju na licu.

Sofa umesto kreveta

Sofa na rasklapanje je pogodna za jedno ili dva prespaljivanja, ali ne smete na njoj spavati svakga dana. Potreban vam je dobar krevet sa ortopedskim dušekom i udobnim jastucima. Zdrav san je ključ mladosti, produktivnosti, svežeg izgleda.

Neudobna stolica

Rad od kuće je odličan, samo se pobrinite za udobnu stolicu i odgovarajući sto. Zdravlje kičme zavisi od položaja leđa i držanja. I ne zaboravite da pravite pauze i da se protegnete – vaše telo će to ceniti.

Prevremeno starenje i vlažnost vazduha

Vreme provedeno u kući utiče na vaše raspoloženje, ali i na izgled kose i kože. Kako? Suv vazduh ubrzava gubitak vlage, pojavljuju se bore. U takvoj mikroklimi bakterije i virusi se šire brže. Vodite računa o optimalnoj vlažnosti, ne zaboravite da dezinfikujete stan.

Nered u kući

Kada vas okružuje nered, to nesvesno utiče na vaše raspoloženje. Melanholija postaje pretežno raspoloženje, a tada počnete da gubite volju da brinete o sebi. Unutrašnja osećanja uvek se vide na licu: uglovi očiju padaju, obrazi upadaju i stvaraju se duboke bore.

Preveremeno starenje i radijatori

Radijatori akumuliraju veliku količinu prašine. Teško se čiste, čak ni usisivač ne pomaže. Ove čestice zagađuju vazduh i oštećuju zaštitnu barijeru kože, smanjujući proizvodnju kolagena. Menjajte bradijatore – mladost i zdravlje su skuplji.

lepotaizdravlje.rsevgeniatamanenko/gettyimagesplus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.