Probiotici i prebiotici u rutini nege kože? O čemu se ovde zapravo radi?

by | 14 februara, 2023
Probiotici i prebiotici u rutini nege

Probiotici i prebiotici u rutini nege kože su stvarna pojava, verovali ili ne. A evo kako oni zapravo utiču na zdravlje i izgled našeg lica i tela. 

U slučaju da ste propustili, mikrobiom je posebno vruća tema u nezi kože. Prethodnih godina, činilo se da se razgovor fokusirao na dublje slojeve kože koji proizvode kolagen. Sada je pažnja usmerena na sam površinski sloj kože i njene mikroorganizme i bakterije. Naime, naša koža sadrži složenu kombinaciju mnogih mikroorganizama — poput bakterija, virusa, gljivica, pa čak i grinja — koji žive u simbiozi, koja se zove mikrobiom kože. Organizmi sprečavaju prekomerni rast patogenih mikroba i proizvode molekule korisne za kožu.

Ovi mikrobi su neophodni za floru  kože i, ukratko, održavaju je kako treba. Kada je vaš mikrobiom ugrožen, problemi u obliku upale imaju tendenciju da se oblikuju. Pošto su probiotici i prebiotici toliko korisni za vašu crevnu floru, ima smisla da utiču i na floru vaše kože, zar ne? Jasno je da industrija lepote ima slična razmišljanja, sa obiljem probiotičkih i prebiotičkih proizvoda koji su lansirani poslednjih godina.

Međutim, ostaje pitanje: koliko su probiotici i prebiotici efikasni za vašu kožu?

Probiotici i prebiotici u rutini nege kože

Probiotici su živi organizmi koji imaju koristi za zdravlje svog domaćina. Pokazalo se da ove dobre bakterije jačaju imuni sistem i poboljšavaju apsorpciju ishrane.

Kada se koriste u nezi kože, probiotici balansiraju i poboljšavaju mikrobiom kože. „Kada mikrobiom kože nije izbalansiran, koža može da pokaže različita upalna stanja kože kao što su akne i atopijski dermatitis. Ideja probiotičke nege kože, slična probioticima u hrani, je dodavanje bakterija na kožu da bi se poboljšao ili možda obnovio mikrobiom.

Začkoljica? Većina probiotičkih formula za negu kože ne sadrži žive probiotičke organizme, već lizate ili fermentisane ekstrakte. Zbog toga još uvek postoji mnogo kontroverzi oko redefinisanja termina „probiotika za negu kože“, jer je korišćenje živih mikroorganizama u proizvodima velika prepreka za rok trajanja i formulaciju proizvoda. Ovi lizati ili fermentisani ekstrakti su zapravo bliži postbioticima.

Lizati sadrže molekule razbijene probioticima u njihovom živom stanju. Oni su često bogati hranljivim materijama i uključuju umirujuće antioksidante, aminokiseline, polisaharide, antimikrobne peptide, enzime, vitamine i još mnogo toga sa blagodetima za kožu.

Generalno, ako vaš mikrobiom nije u ravnoteži zbog upotrebe oštrih formula, probiotici (ili njihov oblik lizata) mogu da uvedu korisne bakterije i hranljive materije koje deluju na smirivanje upalnih problema sa kožom.

Prebiotici u nezi kože

Prebiotici su donekle pogrešan naziv — oni su u suštini „hrana“ za probiotike, a ne preteča probiotika. U nezi kože, prebiotici koji se koriste uključuju uglavnom molekule šećera na bazi biljaka i ulja sa zdravim ugljenim hidratima koje mikrobiom kože voli. Uobičajeni sastojci su zob, pirinač, laneno seme, soja, glukomanan i ginseng. Ovi elementi služe kao ishrana za „dobre“ bakterije kako bi mikrobiom vaše kože bio zdrav.

Zamislite svoju kožu kao baštu; prebiotici su kao đubrivo koje ima za cilj da pomogne vašoj koži da cveta. Prebiotska nega kože može pomoći u balansiranju vašeg mikrobioma, što zauzvrat može smanjiti crvenilo i upalu, smanjiti bore i znake starenja i održati površinu vaše kože zdravom.

Probiotici i prebiotici u rutini nege kože- koja opcija je bolja?

Dok probiotici i prebiotici naizgled daju isti rezultat, ova dva sastojka se razlikuju u celokupnom sastavu formule. Proizvod za koji se tvrdi da je probiotik morao bi da sadrži žive mikroorganizme, dok prebiotički proizvod može imati sastojke na bazi biljaka koji ’hrane‘ ili aktiviraju prirodne mikroorganizme kože.

Probiotici i prebiotici deluju isto na različite tipove kože, ali razlika bi bila u ostatku formulacije proizvoda. Na primer, da li su prebiotici u sredstvu za čišćenje za masnu kožu ili hidratantnoj kremi za suvu kožu?“ Drugim rečima, uzmite u obzir svoj tip kože, formulu koja sadrži pro ili prebiotike i svoj krajnji cilj kada kupujete proizvode.

Pored toga, pošto prebiotici nisu živi sastojci, oni imaju tendenciju da budu stabilniji. Prebiotike je lakše uključiti u negu kože jer ne moraju biti održivi kao probiotici.

Vredi napomenuti da se dva sastojka mogu kombinovati u jednu formulu, poznatu kao simbiotski proizvod. Međutim, još uvek dermatolozi nisu sigurni u vezi sa tim da li je ova kombinacija efikasnija.

Lokalni protiv oralnih probiotika i prebiotika

Oralni probiotici i prebiotici su popularni u oblasti zdravlja, ali koliko su efikasni za vašu kožu? Bolje ih je koristiti za balansiranje i ishranu vaše crevne flore. Oralni probiotici su veoma različiti jer sadrže žive bakterije koje ulaze u creva i pomažu u balansiranju kože iznutra prema spolja. Oralni prebiotici uključuju mnogo hrane bogate vlaknima koja pomaže u ravnoteži vašeg crevnog mikrobioma. Iako je mikrobiom creva neophodan za vaše opšte zdravlje i zdravlje vaše kože, ne postoje čvrste studije koje bi pokazale da li su oni bolji za vaš ten od lokalnog nanošenja sastojaka.

Kako koristiti probiotike i prebiotike u rutini nege kože

Ako je uravnotežen mikrobiom vaš krajnji cilj, postoje različiti načini na koje možete da uključite pro i prebiotike u svoju rutinu da biste to postigli. Uzmite u obzir svoj tip kože, šta funkcioniše u vašoj postojećoj liniji i gde možete dodati proizvode koji sadrže probiotike ili prebiotike. savetuje se da razmislite o funkciji proizvoda koji želite da dodate i sastojcima koje sadrži.

Ako tražite prebiotik ili probiotik za ciljanje suve kože, potražite hidratantnu kremu sa formulacijom na bazi ulja koja će raditi sa prebioticima kako bi podržala lipidnu barijeru. Alternativno, ako tražite sredstvo za čišćenje koje će uravnotežiti kožu bez izazivanja osetljivosti ili suvoće, potražite sastojke kao što je ovseno mleko koje će raditi zajedno sa prebioticima kako bi uravnotežilo kožu i dodalo hranljive lipide da umiri i smanji osetljivost.

Pored toga, bliže pogledajte sastojke u formulama koje trenutno koristite. Probiotici i prebiotici su toliko česti u nezi kože, tako da su možda već u vašoj rotaciji. Mnogi postojeći proizvodi već sadrže probiotičke lizate ili fermentne filtrate, kao i prebiotike. Na primer, ekstrakt zobi je prebiotik koji se lako koristi u formulama za negu kože.

 

Lepota i zdravljeundrey/iStock/Getty Images Plsu via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.