Kako da sprečite pojavu hiperpigmentacija tokom leta?

hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija je noćna mora mnogih od nas. Otkrivamo vam kako da predupredite pojavu fleka na koži i ublažite već postojeća oštećenja.

Prošetate li bilo kojom parfimerijom/drogerijom, primetićete mnoštvo preparata koji obećavaju ujednačavanje tona kože, ublažavanje nesavršenosti i hiperpigmentacija, koje su posebno učestala pojava tokom leta. No, da bismo mogli da se uhvatimo u koštac sa hiperpigmentacijama, važno je da ih bolje upoznamo i saznamo šta zapravo uzrokuje njihovu pojavu, kako možemo da predupredimo ovaj scenario, kao i šta sve možemo preduzeti kada je šteta već načinjena. Posvećeni zaštiti kože od štetnih sunčevih zraka ove sezone (i, naravno, tokom cele godine), obratili smo se stručnjacima za pomoć kako bismo bili sigurni na koji način treba da zaštitimo kožu i smanjimo rizik od hiperpigmentacija.

Na suncu bez hiperpigmentacija: Evo kako…

Šta je hiperpigmentacija?

Hiperpigmentacija se manifestuje u vidu neujednačenih, tamnijih mrlja na koži i uglavnom je uzrokovana dejstvom sunca. Prekomerna proizvodnja, odnosno višak melanina u koži, upravo je ono što uzrokuje hiperpigmentaciju. Ova pojava često je i posledica hormonskih promena tokom trudnoće i menopauze ili dugogodišnjeg korišcenja kontraceptivnih pilula. Pored toga, tamne fleke mogu nastati i kao posledica alergijskih reakcija na određene lekove, usled laserskih procedura, pa i laserske epilacije. Ipak, najcešći uzrok pojave hiperpigmentacija – kako potvruđju i stručnjaci – jeste sunce. U nastavku smo zaokružili stručne savete za prevenciju, kao i ublažavanje hiperpigmentacija.

Uzmite u obzir svoj tip kože!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Эстетика (@emperiance)

Izbegavanje iritacije/upale najbolji je način da sprečite pojavu hiperpigmentacija. Dakle, ako ste skloni aknama, najvažnije je da budete sigurni da ih tretirate na adekvatan način. Ukoliko imate osetljivu kožu i skloni ste epizodama ekcema, kozmetički režim koji uključuje primenu preparata na recept biće odlična polazna tačka i za prevenciju i za „lečenje“ hiperpigmentacija.

Ne preskačite SPF!

Eucerin Pigment Control fluid za zaštitu od sunca SPF 50+

Da biste predupredili pojavu hiperpigmentacija, imajte na umu da je prevencija ključna. Kao najvažniju preventivnu meru, stručnjaci ističu zaštitu kože specijalno formulisanim preparatima. Zato, pre nego što izađete iz kuće, čak i ako je vreme oblačno, pobrinite se da nanesete kremu sa zaštitnim faktorom. Takođe, imajte na umu da je SPF koristan čak i ukoliko već imate hiperpigmentacije, jer njegova dosledna primena može preduprediti sprečavanju pogoršanje stanja.

Nosite zaštitne aksesoare i odeću

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SIVAN AYLA (@sivanayla)

Pored redovnog nanošenja SPF-a, nošenje zaštitne odeće i aksesoara ključno je za izbegavanje hiperpigmentacija izazvanih suncem. Dakle, ne zaboravite na lagane odevne komade, šešir i sunčane naočare. I obavezno ograničite vreme provedeno na suncu!

Ne dirajte kožu!

Ne samo da diranje krasta, bubuljica i akni može da unese nove bakterije u ova područja, već to može i da pogoršati stanje kože, da izazove traumu i prouzrokuje probleme kao što su ožiljci i hiperpigmentacije.

PROČITAJTE I…Ovo su prirodne metode za uklanjanje hiperpigmentacija. Isprobajte ih!

Uključite u svoj režim nege proizvode bogate antioksidansima

Savršen duo: NIVEA Cellular LUMINOUS630® Anti Spot intenzivni serum + NIVEA Cellular LUMINOUS630® Anti Spot fluid za dnevnu negu kože sa SPF50

Znamo da je uklanjanje hiperpigmentacija teška bitka, ali stručnjaci napominju da postoji nekoliko mera koje možete preduzeti kod kuće kako biste ublažili njihov izgled. Jedna od njih uključuje korišćenje proizvoda sa antioksidansima, kao što su vitamin A, C ili E, a može doprineti popravljanju oštećenih ćelija kože i ujednačavanju njenog tona.

Redovno radite piling

Ukoliko nastojite da izgbledite svoje tamne fleke, ne zanemarite moć pilinga. Odlučite se za hemijski piling, koji deluje u dubljim slojevima kože ,kako bi se uklonile mrtve ćelije, pospešilo obnavljanje ćelija, te posvetlele tamne fleke i ten. A ako tražite dodatni razlog da zaštitite kožu od sunca, znajte da piling može učiniti vašu kožu osetljivijom na njega.

Želite da idete profesionalnim putem?

Otiđite na laserski tretman. Jedina negativna strana ovog pristupa jeste to što se ovaj problem ne može rešiti tokom jedne posete salonu. Da biste postigli željeni rezultat, neophodno je nekoliko tretmana. Eksperti takođe predlažu i druge profesionalne laserske procedure, kao što su IPL fotopodmlađivanje i Fraxel (kao “bonus” tretmane), kao i adekvatnu i efikasnu kućnu negu. U tom slučaju, uvek – posebno ukoliko imate osetljivu kožu, rozaceu ili akne – obavezno se posavetujte sa svojim dermatologom.

lepotaizdravlje.rsVLG/iStock via Getty Images, PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.