6 glavnih faktora koji izazivaju bore

by | 10 juna, 2017

Svi smo svesni da je sunce jedan od glavnih uzročnika bora, ali još je mnogo faktora koju izazivaju njihovu pojavu. Duvanski dim, sapun i ishrana? Iznenadićete se kada budete videli šta se sve nalazi na našem spisku osnovnih uzročnika bora.

Foto: Pixabay

Pušenje

Ovo nije iznenađenje, jer nijedan organ u ljudskom telu nema koristi od pušenja. Nikotin koji se nalazi u cigaretama sužava krvne sudove u krajnjim slojevima kože i to dovodi do narušenog protoka krvi. Slab protok krvi znači manje hranljivih materija. Nikotin takođe sadrži hemikalije koje uništavaju kolagen!

Šećer

Kolači, bombone, keks, svež hleb i sve ukusne poslastice nisu dobre za vašu kožu. One sadrže šećer sa visokim glikemijskim indeksom koji se vezuje za elastin i kolagen i slabe ih. Sledeći put kad uzmete da jedete kolačić, dobro razmislite jer bi to moglo da izazove još jednu boru više!

Sapun

Sapuni sadrže visoku pH i uništavaju prirodne proteine i masti u koži. Sapuni čine da vaša koža postane suva i „mrtva“, a to će na kraju dovesti do pojave finih linija i bora. Sledeći put kada koristite sapun za pranje lice, koristite sapun koji je blag i pH-neutralan.

Stres

Kada ste pod stresom, vaše telo proizvodi više kortizola, a kortizol ubrzava starenje i izaziva upale. U današnjem vremenu, stres je neizbežan, ali pokušajte da pronađete opuštajuće aktivnosti i držite stres pod kontrolom!

San

San je veoma važan za lepu kožu. Kada spavate noću, vaša koža se regeneriše i popravlja i zato je važno da spavate najmanje osam sati svake noći. Manjak sna i spavanje na stomaku mogu izazvati nadutost oko očiju i bore.

Jo-jo dijeta

Jo-jo dijete su brze dijete koje nisu zdrave i često se izgubljeni kilogrami vrate brzo. Kada ste stalno na nezdravim dijetama, gubite i dobijate na težini, a vaša koža će se širiti i to će dovesti do pojave bora. Prestanite sa jo-jo dijetama ako ne želite da završite sa previše bora!Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.