Retinol protiv akni: Da li ovo zaista deluje?

by | 7 decembra, 2022
retinol protiv akni

Ima li retinol protiv akni zaista efekata i o čemu se zapravo radi, otkrivamo vam u nastavku.

Iako je nekoliko osnovnih sastojaka za negu kože postalo poznato, jedan je stalno deo razgovora: retinol. Svi smo čuli za njega, ali je jasno da mnogi od nas još uvek nisu baš sigurni šta je to – ili kako funkcioniše. Neki od nas su pod utiskom da je retinol sastojak za negu kože protiv starenja, dok su drugi čuli da je opisan kao tretman za akne. Jedina stvar u koju smo sigurni? Svi smo zainteresovani, ali nedovoljno informisani.

Da bismo se obrazovali (i, naravno, živeli svoje najbolje godine bez bora), u nastavku vam otkrivamo kompletan vodič kroz svet retinola.

Retinol protiv akni ili protiv bora? Ili protiv oba?

VRSTA SASTOJKA: antioksidans

GLAVNE PREDNOSTI: Povećava obnavljanje ćelija, podstiče proizvodnju kolagena i reguliše proizvodnju ulja.

KO BI TREBALO DA GA KORISTI: Generalno, svako ko želi da smanji znake starenja kože. Retinol se ne preporučuje trudnicama, niti ženama koje doje ili planiraju da zatrudne. Isto tako, oni sa ekcemom ili rozaceom ne bi trebalo da koriste retinol.

KOLIKO ČESTO MOŽETE DA GA KORISTITE: Počnite sa dva puta nedeljno da biste sprečili iritaciju. Pošto sunčeva svetlost deaktivira retinol, nanesite ga noću, a zatim nanesite hidratantnu kremu.

DOBRO FUNKCIONIŠE SA: hidratantnim sredstvima za čišćenje, niacinamidom, hijaluronskom kiselinom i ceramidima.

NE KORISTITI SA: Teškim pilingima, adstringentima, tonerima, alfa hidroksi kiselinama, beta hidroksi kiselinama, benzoil peroksidom i vitaminom C, jer to može iritirati kožu.

Šta je retinol?

Retinol je vrsta retinoida, derivata vitamina A, koji se koristi protiv starenja i nalazi se u mnogim proizvodima za negu kože. Iako mnogi ljudi imaju utisak da je retinol piling, on je zapravo antioksidans. Da bi stvarni sastojak (retinol) delovao na koži, mora proći kroz dva koraka. Pretvara se u retinaldehid, a zatim u aktivni oblik retinoične kiseline. Međutim, ako koristite estar retinola, moraće da prođe kroz tri koraka da bi postao aktivan jer se prvo mora pretvoriti u retinol.

Kada se retinoidi pretvore u aktivni oblik, retinoičnu kiselinu, oni se ugrađuju u ćelije ui ispod vaše kože da utiču na njihovo ponašanje. Čista retinoinska kiselina je dostupna na recept (tretinoin), dok se retinol estri, retinol i retinaldehid mogu nabaviti u slobodnoj prodaji. Što ste bliže retinojskoj kiselini, to bolje funkcioniše, ali i više isušuje i iritira kožu. Drugim rečima, retinaldehid je najjači, zatim retinol, pa retinol estar.

Korišćenje dobro formulisanog i stabilnog proizvoda sa retinolom vidno će smanjiti pojavu oštećenja od sunca, smeđih mrlja, linija, bora i velikih pora. Može da stimuliše metabolizam ćelija kože i podstakne proizvodnju kolagena. Njegova magija je u sposobnosti da obnovi teksturu kože za glatkiji, ujednačeniji izgled.

Koja je razlika između retinola, retin-A i retinoida?

I retin-A i retinol su u klasi lekova poznatih kao retinoidi . Oboje mogu pomoći u promovisanju bržeg obnavljanja ćelija kože, a obe varijante su dokazane opcije za pomoć u preokretanju znakova starenja kože. Ali retinol bez recepta zahteva pretvaranje kože u aktivni oblik, dok je retin-A proizvod koji se izdaje na recept koji je moćniji i malo efikasniji u smanjenju bora i borbi protiv akni. Moraćete da razgovarate sa dermatologom o dobijanju recepta.

Retin-A obnavlja organizaciju ćelija kroz ćelijski promet u epidermisu, tako da je manja verovatnoća da će začepiti pore – što rezultira manjim brojem izbočinna licu i eventualne pojave akni. Takođe poboljšava izgled bora tako što restrukturira i zaglađuje površinu kože i smanjuje veličinu pora.

Retinol protiv akni i bora- prednosti

Smanjuje znake starenja: Pošto retinol poboljšava obnavljanje ćelija kože, možda ćete primetiti mlađi kvalitet kože.

Poboljšava teksturu vaše kože: Pojačavanjem proizvodnje kolagena, vaša koža će imati čvršću, strukturu i snagu. Osim toga, ćelije na površini vaše kože će se brže zameniti, pomažući da se vaša koža izgladi i smanji dosadan, suv izgled mrtve kože.

Ujednačava ton kože: Retinol može ne samo da izgladi teksturu vaše kože, već i ton. Uz kontinuiranu upotrebu, retinol deluje tako da izbledi hiperpigmentaciju (smeđe mrlje i fleke) i daje izgled glatkije kože na nežniji način, koji ne suši, nego na receptu.

Čisti akne: Retinol smanjuje funkciju prekomerno aktivnih lojnih žlezda i otpušava pore. 4 Mihail kaže da ovo čisti kožu, čini da pore izgledaju manje i sprečava izbijanje. Osim toga, može povećati snagu aktivnih sastojaka u drugim lekovima za borbu protiv akni, tako da ako ga koristite u kombinaciji sa drugim sredstvima za čišćenje, možda ćete videti pojačane rezultate.

Povećava proizvodnju kolagena: Ovo pomaže u smanjenju pojave finih linija, bora i opuštenosti kože. „stovremeno, sprečava gubitak kolagena i elastina koje već imamo tako što usporava enzim koji ih razgrađuje.

Preokreće efekte oštećenja od sunca: antioksidansi u retinolu mogu pomoći u popravljanju kože oštećene suncem, kao što je osvetljavanje tamnih fleka.

Neželjeni efekti retinola

Retinol  može da izazove suvoću, ljuštenje i iritaciju kože.Žene koje su trudne, planiraju trudnoću ili doje ne bi trebalo da koriste retinol. Retinoidi mogu biti štetni za kožu samo ako imate superosetljivo osnovno stanje kože kao što je ekcem ili rozacea i mogu da pojačaju i pojačaju upalu. Ipak, pacijenti sa osetljivim stanjima kao što je rozacea i dalje mogu da koriste retinoid, ali moraju postepeno da ga uvode u svoj režim nege kože, možda samo jednom nedeljno, i pripremaju svoju kožu topikalnom hidratantnom kremom pre nanošenja retinoida.

To može učiniti vašu kožu osetljivijom na druge proizvode, procedure i sunčevu svetlost. Ne koristite oštre pilinge, adstringente, tonike, alfa hidroksilne kiseline, beta hidroksilne kiseline, benzoil peroksid i vitamin C istovremeno sa vašim retinolom jer kombinacije mogu isušiti i iritirati vašu kožu.

Moraćete da prestanete sa primenom retinola najmanje nedelju dana pre stvari kao što su tretmani lica, laserski tretman, hemijski piling, depilacija voskom ili intenzivno izlaganje suncu jer to povećava vašu osetljivost. I, ako morate ići na sunce, postoje neke važne mere predostrožnosti za izlaganje suncu. Ako želite da koristite retinoid tokom leta, imperativ je da svakodnevno nosite kremu za sunčanje visokog SPF širokog spektr. Zajedno sa kremom za sunčanje, pošto je rizik od opekotina tako visok, izbegavao bih vršne sate sunca i nosio bih šešir sa širokim obodom kada sam na otvorenom.

Kako koristiti retinol protiv akni i bora

Može potrajati nedeljama ili mesecima da biste videli rezultate od retinola, u zavisnosti od vaše zabrinutosti za kožu, pa budite strpljivi.

Najbolje je početi sa vrlo jednostavnom rutinom retinola. Ujutro koristite nežno sredstvo za čišćenje, a zatim hidratantnu kremu i kremu za sunčanje. Noću, operite nežnim sredstvom za čišćenje, a zatim nanesite retinol, a zatim hidratantnu kremu.

Neophodno dati vašoj koži priliku da se prilagodi retinolu. Počnite sa primenom samo jednom ili dva puta nedeljno u noćima koje nisu uzastopne. Postepeno povećavajte koliko često, ali ne i koliko, koristite na osnovu toga kako vaša koža reaguje. Ako se sledećeg dana primeti bilo kakvo crvenilo ili iritacija, trebalo bi da preskočite nanošenje te noći.Upotrebljavajte retinol dve noći, pa zatim napravite jednu pauzu, naizmenično sa kiselim serumom za piling i serumom za hranljivu terapiju.„Pošto retinol brže gura ćelije kože na površinu, retinol može izazvati mikro-ljuštenje (nevidljivo ljuštenje) kod većine tipova kože, pa je važno da ga ne koristite svake noći.

Ljuštenje kože zbog retinola: Evo kako da rešite problem

Pošto je potrebno dva dana da se ćelije regenerišu na površinu i uzrokuju da se koža ljušti, korišćenje seruma za piling[treće noći je savršen način za uklanjanje površinskih mrtvih ćelija koje se pojavljuju. Takođe, retinol može delovati još bolje kada se ponovo koristi na koži četvrte noći, jer sada može da prodre dublje u kožu zbog kiselog pilinga prethodne noći. Ona kaže da se jednom nedeljno mešavini dodaje hidratantni serum kako bi se koža odmorila i umirila sa sastojcima koji neguju i popravljaju kožnu barijeru. Takođe je važno da se to uradi na ovaj način jednostavno zato što koža radi najbolje kada ima različite sastojke visokih performansi umesto istog sastojka iz noći u noć.

Iako stručnjaci preporučuju da počnete da koristite retinol samo jednom ili dva puta nedeljno tokom noći koje nisu uzastopne da biste sprečili iritacija, ako vaša koža to dobro toleriše, možete polako napredovati do upotrebe svake noći. Ako otkrijete da vam je koža osetljiva, ljuštena ili iritirana, ne gubite nadu. Možete isprobati tehniku sendviča – prvo nanesite serum hijaluronske kiseline, zatim retinol preko njega, a zatim hidratantnu kremu sa ceramidima na vrhu.

Kada se vaša koža prilagodi retinolu, možete dodati antioksidans poput vitamina C ujutro ispod kreme za sunčanje. Ali, važno je poslušati savet stručnjaka: „Uvek počnite sa jednim proizvodom u isto vreme da biste videli kako vaša koža reaguje pre nego što dodate drugi.“

Unesite količinu veličine graška i utapkajte na pet tačaka — čelo, nos, svaki obraz i bradu. Nežno ga utrljajte da biste ga ravnomerno rasporedili po licu. Koristite drugu količinu veličine graška za vrat i dekolte .

Oblici i snage retinola

Većina retinoida nije fotostabilna ili stabilna na sunčevu svetlost, što znači da ih treba čuvati u neprozirnoj, dobro zatvorenoj posudi i koristiti samo noću. Retinol dolazi u obliku kreme, gela, seruma, spreja i losiona. Uopšteno govoreći, gelovi i sprejevi više isušuju, dok losioni, serumi i oblici kreme više hidriraju. Ako u početku imate masnu kožu, možete početi sa gelom ili sprejom. Za kombinovanu kožu, losion ili serum bi mogli biti najbolji. Ako ste suvi, izaberite kremu. Ovo su opšte smernice koje mogu da variraju u zavisnosti od sezone i klime.„Možda će vam trebati krema na hladnom i nešto lakše po toplom, vlažnom vremenu.

Pored različitih oblika, retinol takođe dolazi u različitim jačinama. Generalno, ako koncentracija nije posebno označena, to verovatno znači da je manja od 0,25 procenata. Prema savetu dermatologa, ako tek počinjete sa retinolom, trebalo bi da izaberete proizvod sa koncentracijom od 0,25 procenata ili manje. Možete napredovati na lestvici kako se toleriše. Kada se naviknete na opcije bez recepta, možete zatražiti retinoid koji se izdaje na recept od svog dermatologa.

Lepota i zdravljeTanyaRow/iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Peoplesimages/Istock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.