Rok trajanja parfema: Kako znati kada više ne koristiti mirise?

by | 23 juna, 2022
Rok trajanja parfema

Postoji li rok trajanja parfema i kako odrediti kada on ističe, otkrivamo vam u nastavku. 

Kada pronađemo omiljenu notu parfema, spremni smo na sve da produžimo njegov vek. Ali ma koliko on mirisao sjajan i bio kvalitetan, kao i svaka druga stvar, i parfem ima rok trajanja. Evo o čemu se radi.

Rok trajanja parfema

Parfemi se prave od različitih mirisnih komponenti koji imaju baznu, srednju i top notu. Većina proizvođača parfema će preporučiti rok kada je potrebno baciti bočicu, jer sam parfem zapravo nema rok trajanja.

Međutim, to ne znači da je parfem kvalitetan zauvek. Vremenom on postaje kiseliji, a sama nota bude slabija i ponekad počne da miriše na metal. Drugim rečima, kada parfem dugo stoji, dolazi do oskidacije, te on gubi svoju notu i jačinu.

Različite formule su i različito podložne oksidaciji, a citrusni mirisi najkraće traju, prema istraživanjima. Da biste produžili rok trajanja, citrusne parfeme čuvajte u frižideru.

Kako znati da je parfemu istekao rok trajanja?

Pored promene u samom mirisu, neki parfemi promene boju, te postaju žućkasti i smeđi. Parfemi na bazi alkohola duže traju, dok oni na bazi ulja i prirodnih sastojaka imaju mnogo manji rok trajanja.

Kako produžiti rok trajanja parfema?

Parfeme držite podalje od toplote i vlage. Idealna temperatura je oko 15 stepeni Celzijusa. Zbog toga je i savet da parfeme držimo u frižideru.

Da li je bezbedno koristiti parfeme nakon isteka roka?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od samog parfema. Neki izazivaju iritaciju na koži, dok su drugi i dalje bezbedni za korišćenje. Da biste znali da li je vaš parfem i dalje bezbedan, nakon isteka roka, testirajte ga na unutrašnjoj strani lakta. Ukoliko i  nakon 24 časa od nanošenja ne dođe do crvenila, iritacije, peckanja i svraba, parfem i dalje možete koristiti.

 

lepotaizdravlje.rsAngelika-Angelika/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.