Glavni neprijatelj staračkih pega: Šta je arbutin i kako može da transformiše našu kožu?

by | 27 septembra, 2022
arbutin

Arbutin zauzima jednu od vodećih pozicija na psisku najefikasnijih kozmetičkih sastojaka. Verovatno ste ga već videli u preparatima za negu kože, ali verovatno niste pokušali da saznate koje su tačno njegove prednosti za kožu. Pa ipak, one su veoma velike.

Arbutin je glavna komponenta za izbeljivanje prirodnog porekla, koja se obično koristi u proizvodima za negu kože – kremama, maskama i specijalnim serumima. Dobija se ekstrakcijom biljaka kao što su brusnice i medveđe bobice. On blokira tirozinazu, glavni enzim uključen u sintezu melanina koji je odgovoran za pojavu staračkih pega.

Alfa-arbutin se smatra najpopularnijim, efikasnijim i najkvalitetnijim u kremama.  Ipak, u upotrebi je zastupljeniji beta- atributin. Najkorisnija svojstva ovih komponenti za kožu su detaljno opisana u nastavku.

Atributin i benefiti za kožu

Izjednačava ton

Proizvodi sa arbutinom pomažu u lečenju hiperpigmentacije, staračkih pega, tamnih mrlja, pega, pega od sunca, raznih oblika melazme i fleka koje su posledica lezija kože. Kreme na bazi arbutina su bezbedne i praktično nemaju kontraindikacije, ali ljudi sa osetljivom kožom treba da ih koriste sa oprezom.

Dezinfekcija

Ovaj sastojak takođe može imati antiseptičko dejstvo, čisti kožu od toksina, smanjuje otok i poboljšava elastičnost kože. Kao rezultat, pod uticajem arbutina, koža postaje njegovanija i glatka.

Atributin osvetljava kožu

On ima brz efekat izbeljivanja: prvi znaci posvetljenja kože mogu se videti već u prvom mesecu upotrebe kreme koja sadrži ovu komponentu. Što duže koristite arbutinsku kremu, koža postaje svetlija.

Efekat proizvoda zasnovanih na ovom sastojku biće sa vama sve dok ih koristite. Čim prestanete da koristite, koža će se vratiti u normalno stanje. Zbog toga je ispravnije kombinovati sredstva za izbeljivanje sa kompetentnom terapijom hiperpigmentacije od koju vam je preporučio dermatolog – to će pomoći da se obezbedi pozitivan rezultat nege.

Kao sredstvo za izbeljivanje, arbutin je zamenio hidrohinon, pošto su njegova toksična svojstva i kancerogenost dokazani tokom vremena. Studije su pokazale da je na pozadini upotrebe hidrohinona kod pacova u testu primećen rast malignih tumora. S tim u vezi, hidrohinon je zabranjen za upotrebu u mnogim evropskim zemljama kao i u Japanu.

Koje proizvode sa arbutinom birati za svakodnevnu negu kože?

Sve zavisi od toga sa kojim problemom se suočavate. U prisustvu staračkih pega, mrlja od sunca, pega ili lezija kože, bolje je koristiti kremu sa arbutinom. Nanesite ga na celo lice da biste ujednačili ton kože. Nanesite kremu dva puta dnevno (ujutru i uveče) nakon čišćenja kože u periodu od 4 nedelje.

Serum na bazi arbutina je najbolje koristiti u slučajevima kada ste suočeni sa izolovanim slučajevima hiperpigmentacije na licu (na primer, imate jednu ili dve mrlje) i ne morate da nanosite proizvod na celu površinu kože. Serum je efikasan protiv ljubičaste hiperpigmentacije koja nastaje usled akni i melazme.

Svedite svoju antiejdž rutinu na samo tri proizvoda – moguće je!

Lepota i zdravljeVLG/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.