Stres akne: Šta ih uzrokuje i kako se razlikuju od drugih pojava na licu?

by | 12 jula, 2022
stres akne

Stres akne posledica su današnjeg užurbanog načina života, a u nastavku vam otkrivamo kako da ih prepoznate i tretirate.

U odraslom dobu, akne i bubuljice nastaju iz brojnih razloga. Pored nepravilne nege kože, upotrebe pogrešnih preparata koji začepljuju pore, akne nastaju i kao posledica disbalansa hormona, ali i usled prevelike količine stresa s kojom se susrećemo.

Šta su stres akne?

U trenutku kada doživljavamo stres, naše telo luči kortizol (hormon stresa) koji pojačava rad lojnih žlezda. Usled toga dolazi i do pojačanog lučenja masnoća koje uzrokuju pojavu akni. Na sličan način na naše telo deluje i disbalans hormona, ali razlika je u tajmingu.

Žene uglavnom primećuju pojavu akni pred menstrualni ciklus. U tom slučaju, u pitanju su hormonske akne, jer dolazi do pojačanog nivoa androgena u telu. Ukoliko vam se pak akne pojavljuju van predmenstrualnog i menstrualnog ciklusa, u pitanju su akne nastale kao posledica stresa.

Mesta na kojima se one pojavljuju variraju. Ukoliko se javljaju na istim mestima u isto vreme u toku meseca (najčešće na bradi i oko vilične kosti), u pitanju su hormonske akne. Isto tako, ove akne se javljaju u formi bolnih cisti.

Stres akne, s druge strane, uglavnom se pojavljuju na najmasnijem delu lica, a najčešće na čuvenoj T zoni. Njih prate proširene pore, sjaj lica, miteseri, crvenilo i/ili svrab lica i neravna koža. Redovne akne se javljaju bez ovih pratećih simptoma.

Šta uzrokuje stres akne?

Emocionalni stres utiče na pojačano lučenje hormona stresa, koji „napadaju“ imuni sistem, organe za varenje, reproduktivni sistem pa čak i proces rasta. Kada nivo kortizola raste, dolazi do disbalansa nivoa hormona koji utiču na regulisanje sebuma. Tada se zapušavaju pore što dovodi do pojave akni.

Kako se tretiraju ove akne?

Pored toga što bi trebalo da izbegavate stres, razmislite o promeni rutine nege kože. Najbolje jeste da se posavetujete sa svojim dermatologom koji će vam dati predloge kako da negujete svoje lice.

Hidrirajte se, pijte dovoljno vode u toku dana, bavite se fizičkom aktivnošću i poboljšajte režim ishrane. Isto tako, omogućite svom telu dovoljno sna i odmora, kako bi se izborilo s dnevnom količinom stresa.

lepotaizdravlje.rsBoyloso/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.