Suva koža i akne- Sve što bi trebalo da znate!

by | 30 septembra, 2022
Suva koža i akne

Iako možda ne zvuči kao da suva koža i akne idu zajedno, nažalost, i ovo je neretka pojava. A evo i kako se nositi s ovim problemom kože. 

Dok se s izbijanjem akni na suvoj koži sigurno može upravljati, malo je teže nositi se s njima jer je toliko standardnih tretmana akni ciljano isključivo na masan tip kože. Ali ponekad se akne mogu pojaviti na određenim delovima lica, dok su drugi delovi neobično suvi (ono što se naziva kombinovana koža ili T-zona masne kože).

Suvoća kože javlja se kada nema dovoljno keramida, lipida i holesterola koji drže ćelije kože na okupu. Vlaga održava kožu gipkom i gipkom, dok njen nedostatak uzrokuje pucanje, ljuštenje i suvoću. Ispucala koža je podložnija infekcijama mikroorganizmima — kao što su bakterije i gljivice — jer barijera kože nije dovoljno jaka da se zaštiti, što može dovesti do povećanog izbijanja akni.

Suva koža i akne

Akne — bez obzira na to koji tip kože imate — rezultat su relativno jednostavne pojave: koža proizvodi sebum ili ulje, a ako je supstanca previše gusta i lepljiva, u dodiru sa mrtvim ćelijama kože u porama stvara čep. Miteseri ili bele tačke u kombinaciji s bakterijama izazivaju pojavu akni i bubuljica.

Kako starimo, naša koža gubi sposobnost hidratacije i lučenja masnoća. Nažalost, akne mogu početi da se povećavaju kako starimo zbog hormonske neravnoteže, stresa, ishrane, faktora životne sredine, genetike. Dakle, pojačano izbijanje akni može početi kada koža postane suva.

Ovi izbijanja se mogu lečiti – potrebna je samo određena količina znanja da biste bili sigurni da ne pogoršate suvoću kože u pokušaju da izlečite akne! Izazov je lečiti akne ako imate suvu kožu, jer tretmani za akne zapravo mogu da dodatno isuše kožu. Zato je važno koristiti odgovarajuća sredstva za čišćenje i hidratantne kreme kako biste se pozabavili suvom kožom i smanjili rizik od iritacije izazvane preparatima.

Kako sprečiti izbijanje kada imate suvu kožu

Držite se redovne rutine nege kože

Pronađite ono što radi i što prija vašoj koži — i držite se toga. Održavajte redovnu rutinu kože. Uvođenje novog proizvoda može odbaciti dobru rutinu i izazvati neuspeh u ciklusu izbijanja bubuljica, a može i dodatno da isuši kožu.

Čistite lice dva puta dnevno

Operite lice dva puta dnevno, ali bez agresivnih preparata. Preporučuje se da koristite . sredstvo za čišćenje mlečne teksture, jer neće skinuti prirodna ulj sa kože.

Probajte retinol (umereno)

Retinol (poznat i kao omiljeni sastojak svakog dermatologa) radi na otčepljivanju pora uklanjanjem mrtvih ćelija kože, pomažući da pore ostanu čiste.  Naravno, retinol je podjednako poznat po tome što je potencijalno iritantan i izaziva suvoću  i perutanje kod nekih korisnika. Dakle, za suvu kožu,  preporučuje se da preparate s retinolom koristite štedljivo – možda jednom ili dva puta nedeljno umesto svake noći. Ako otkrijete da ste i dalje osetljivi na retinol, ne koristite ga više.

Nije mit: Evo zbog čega je koža zimi podložnija aknama

Zamenite aktivne sastojke

Pazite da ne preplavite kožu jačim, aktivnim sastojcima. Važno je početi sa jednim tretmanom u isto vreme. Prestanite da koristite proizvode sa alfa-hidroksi kiselinama (kao što su glikolna ili mlečna kiselina) ili beta-hidroksi kiselinama (salicilna kiselina) dok počinjete da uzimate retinoide, i dodajte ih jednom nedeljno samo kada vaša koža već toleriše retinoide .

Hidratacija

Uobičajeno je da se ljudi sa kožom sklonom aknama plaše vlage, ali činjenica je da je svim tipovima kože potrebna vlaga. Oni sa aknama imaju tendenciju da se plaše ulja, iako su u stvari odličan način da se vrati vlaga u kožu. Naime, za kožu sa aknama, ulja za lice pomažu u smanjenju upale. Ovaj efekat pomaže u smanjenju izbijanja i minimiziranju post-inflamatorne hiperpigmentacije koja se može pojaviti nakon izbijanja akni.

Čuvajte se preteranog pilinga kože

Nežno tretirajte kožu. Izbegavajte perače za lice tipa lufe i ručne mehaničke perače za licejer oni mogu povećati suvoću i iritaciju. Još jedan savet: držite se dalje od isušujućih, adstringentnih proizvoda. Izbegavajte tonike na bazi alkohola jer oni često ne pomažu u lečenju akni, a mnogo otežavaju tolerisanje efikasnijih tretmana kao što su retinoidi

Kako se leči suva koža i akne

  • Tretman na licu mesta: za suvu kožu, adresirajte bubuljice ciljanim tretmanom kako ne biste isušili ostatak kože. Spot tretmani isporučuju snažnu dozu aktivnih sastojaka (obično salicilne kiseline ili benzoil peroksida) na dosadnu bubuljicu, ali neće isušiti okolno područje. Preporučuje se korišćenje tretmana na licu mesta po potrebi, ali da ostatak vaše rutine održavate doslednim i vodite računa da uvek čistite, tretirate i vlažite.
  • Ako koristite tretman na bazi benzoil peroksida, potražite onaj sa koncentracijom od 1%-2,5%,. Istraživanja pokazuju da benzoil peroksid veće snage stvara više suvoće i iritacije i ne pomaže u smanjenju akni sa većom efikasnošću.
  • Spironolakton: Prednost lečenja suve kože sa aknama oralnim lekovima je to što možete u potpunosti da izbegnete korišćenje potencijalno isušujućih topikalnih tretmana. Spironolakton je oralni lek koji najbolje funkcioniše kod žena sa aknama izazvanim hormonima (obično cistične bubuljice oko vilice). Ipak, nemojte ga uzimati na svoju ruku!
  • Antibiotici: Lekovi poput doksiciklina ili minociklina deluju na akne (glavne bakterije koje izazivaju akne) i takođe smanjuju upalu crvenih bolnih akn. Kao i spironolakton, oni pomažu u smanjenju potrebe za lokalnim tretmanima.

 

Lepota i zdravljeYuliya Apanasenka/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.