Koža koja se ljušti: Kako rešiti ovaj problem suve kože?

Koža koja se ljušti je nivo iznad obične suve kože, ali postoji velika količina preklapanja simptoma. Ovaj problem može izazvati vrlo neprijatan osećaj, a uzrok mu može biti mnogo toga.

by | 19 maja, 2023
Koža koja se ljušti: Kako rešiti ovaj problem suve kože?

Problem suve kože može se ispoljavati na više načina, jedan od njih je koža koja se ljušti. Ovaj problem može izazvati vrlo neprijatan osećaj, a uzrok mu može biti mnogo toga. Neka hronična stanja poput psorijaze i ekcema su veoma česta, a osim toga, uzrok mogu biti i retki genetski poremećaji poput kožnog limfoma ili alergijskih reakcija.

Lečenje ovog poremećaja može varirati, a terapiju određuje dermatolog na osnovu simptoma. Osim stanja koja se teže leče, uzrok ponekad može biti i dosta blaži i jedini tretman može biti promena ishrane i redovno hidriranje.

Koža koja se ljušti: Uzroci

Suva koža

Koža koja se ljušti je nivo iznad obične suve kože, ali postoji velika količina preklapanja simptoma. Najčešće je suva koža koja se peruta uzrokovana suvoćom i nedovoljnim hidriranjem.

Ekcem (atopijski dermatitis)

U pitanju je zapaljensko stanje u kojem iritacija u gornjem sloju kože uzrokuje da koža izgleda ljuskavo i crveno. Takođe, ovo stanje se može manifestovati kao pege sa korom, a ukoliko se ne leči na vreme, može izazvati pucanje kože i krvarenje. Na ekcem utiču spoljni faktori kao što su kozmetika, hemikalije, a upravo oni mogu biti i uzrok pojave ekcema.

Koža koja se ljušti zbog psorijaze

Ovo je još jedno upalno stanje kog kog je gornji sloj kože ustvari zadebljan. Koža raste tako brzo da nema vremena da se normlno osipa, a stvaraju se i ružičaste ili crvene naslage kože sa srebrnom ljuskom.

Seboroični dermatitis

Ovo stanje kože glave poznato je i kao perut. Prepoznaćete ga po ljuspicama koje spadaju sa vaše glave. Osnovni uzrok ovog problema je reakcija na prirodni kvasac u našem telu. Takođe je u pitanju upala i često je usresređen oko folikula dlake što dovodi do ljuskavih mrlja koje mogu izgledati masno.

Aktinična keratoza

U pitanju je prekancerozna lezija koja dolazi pre karcinoma skvamoznih ćelija. Ovo je najčešće uzrokovano izlaganjem UV zračenju i oštećenjem kože. Pojavljuje se kao gusta, ljuskava, neravna koža koja može biti blago ružičasta. Aktinične keratoze mogu dovesti do raka kože i potrebno je da ih pregleda dermatolog. Osim toga, ovaj tip promene može se oljuštiti, a zatim ponovo pojaviti. Ukoliko posumljate na to, obavezno se javite dermatologu.

Kako izgleda koža koja se ljušti?

U zavisnosti od uzroka promene, ljuskave mrlje na koži najčešće su bele. U zavisnosti od toga šta je bio razlog da koža počne da se ljušti, koža ispod tog predela može biti crvena i iritirana.

Zašto su pene sjajni proizvodi za čišćenje lica?

Lečenje

Prvo, najvažnije je posetiti dermatologa. On će otrkiti uzrok problema i umesto lečenja simptoma, posvetiće se uklanjanju najverovatnijeg uzroka promena.

Osim toga, najčešće, suva koža što se ljušti leči se hidriranjem i kremama i mastima bez mirisa i jakih sastojaka. Ovo je dobra polazna tačka u lečenju ako smatrate da patite od suve kože ili blažeg atopijskog dermatitisa. Ponekad je od pomoći i nežni piling, ali ništa ne treba preduzimati bez saglasnosti lekara.

Neka stanja možete lečiti kod kuće, a neka zahtevaju posebne uslove i režime da bi se problem rešio. Kod osoba koje imaju seboroični dermatitis, hidratacija ne pomaže. Oni moraju da se zabave kvascem koji izaziva upalu. Takođe, ekcem često zahteva propisane topikalne ili oralne steroide, dok aktinična keratoza zahteva procenu dermatologa.

Iako su ovakvi problemi sa kožom iritantni, neprijatni i alarmantni, dermatolozi ih uglavnom efikasno rešavaju. Zbog toga, kada primetite promene na koži, odmah zakažite pregled kako biste ubrzali i olakšali lečenje.

Jovana Jevtićfizkes/GettyImagesPlus