Tajne LEPOTE sa ISTOKA

by | 12 septembra, 2009

Kozmetika na bazi egzotičnog azijskog bilja definitivno je hit na Zapadu, a sve više može da se nabavi i kod nas! L&Z vam predstavlja najdelotvornije istočnjačko rastinje “upakovano” u kozmetičke proizvode – koje će učiniti da vaša koža zablista…

tajne lepote sa istoka

U Aziji postoji verovanje da se sve ono što unesemo u organizam odražava na izgled. Proizvodi za negu i ulepšavanje, koji poticu sa Istoka, baziraju se na hranljivim sastojcima kao što su soja, bambus, zeleni caj, ženšen i melisa (limunova trava). Konacno, i Zapad je prihvatio istocnjacki nacin razmišljanja i tehnike kojima se poboljšava stanje duha i tela. Joga, akupunktura i azijska ishrana (za koju se smatra da deluje preventivno u slučaju brojnih oboljenja) popularniji su nego ikada.

 

Žensen
Kao osnovni sastojak azijske medicine, ženšen se koristio za poboljšanje memorije i cirkulacije, povećanje izdržljivosti i snižavanje holesterola. Prema legendi, carevi su dodavali koren ove biljke u losione i sapune da bi lecili brojne bolesti. Inace, ženšen pomaže u ocuvanju elasticnosti kože.


tajne lepote sa istoka PecurkeZeleni čaj
Čaj je integralni deo azijske kulture, što dokazuje viševekovna tradicija serviranja ovog napitka. Kada je rec o njegovoj koristi za zdravlje, caj smanjuje rizik od kancera, dok studije pokazuju da blagotvorno i podmlaujuce deluje na kožu. Takoe, ekstrakt zelenog caja ublažava iritaciju (upalu) kože nakon preteranog izlaganja suncevim zracima, kao i zapaljenje koje nastaje kao posledica rozacee.


Bambus
Malo je poznato da se ova biljka, koja je našla široku primenu u pejzažnoj arhitekturi, izradi nameštaja i graevinarstvu, odavno koristi u kineskoj medicini za lecenje brojnih bolesti, ukljucujuci groznicu i astmu. U nezi kože, ekstrakt bambusa ima hidrirajucu ulogu, a isto tako rastvara “lepak” koji zadržava sloj izmurlih celija na površini kože, te ubrzava proces regeneracije.


Melisa (limunova trava)
Prema ajurvedi, ova biljka ima miris limuna pa se zove i limunova trava smiruje centralni nervni sistem i pospešuje varenje. Na Tajlandu se podjednako koristi i u ishrani, i u nezi kože.


Sake
Azijska rakija od pirinča najbolje je čuvana tajna istocnjačke nege. Sake je korišcen u azijskim ritualima lepote pre više od 3.000 godina. Prema tvrdnjama proizvoača kozmeticke linije “SK-II” (vodece kozmeticke kuce u Japanu, koja prozvodi preparate na bazi sakea) blagodeti ovog pica prvi je primetio jedan japanski sveštenik. On je uocio da je koža na rukama radnika koji su pravili rakiju od riže meka i zategnuta, za razliku od njihovih izboranih lica. Naučnici su mnogo kasnije potvrdili blagotvorno dejtsvo sakea i uspeli da izdvoje nusprodukt fermentacije koji ubrzava obnavljanje kože. To je kombinacija vitamina, proteina i aminokiselina.

 

Pirinač
Prema indonežanskom predanju, boginja plodnosti Devi Sri prikazuje se sa zrnima pirinča u ruci, što simbolizuje prosperitet, bogatstvo i zdravlje. Ekstrakt pirinča vraća vlagu isušenoj koži i smiruje upale. Ljuska pirinča je odlično piling sredstvo, a takođe, pošto sadrži antioksidante i esencijalne masne kiseline koje popunjavaju “rupe” između ćelija, jača zaštitnu barijeru kože.

 

Soja
Ova mahunarka jedan je od osnovnih sastojaka azijske ishrane. Soja sadrži znatnu količinu antioksidanata i proteina, koji je čine dobrom zaštitom od kancera kože. Takođe, smanjuje hiperpigmentaciju. Naučnici tvrde da proteini soje mogu da zaustave proces pigmentacije i da tako utiču na povlačenje tamnih fleka sa kože (poput sunčevih pega) tokom prirodnog procesa regeneracije. Pri tom, soja ne izbeljuje kožu, već zaustavlja proces stvaranja viška pigmenta.

 

Tekst: Nataša Ćovin; Foto: Shutterstock; Mladen Sekulić; PR fotografije

Tagovi: