Tetovaže 2023: 9 vrsta tattoo arta koje će biti najpopularnije u salonima

by | 2 februara, 2023
tetovaže 2023

Tetovaže 2023. godine donose nam stvarno ogromnu raznolikost i još veći izbor. Možemo slobodno reći: body art ove godine nudi za svakoga ponešto! 

Uprkos dubokoj istoriji tetoviranja u različitim kulturama širom sveta, tetovaže su dugo bile tabu tema. Poslednjih decenija, ovaj oblik modifikacije tela je izašao iz svog podzemnog statusa, omogućavajući ljudima da postanu kreativni sa body artom i, zauzvrat, utičući na evoluciju industrije i trendove dizajna tetovaža.

Trendovi tetovaža se možda neće promeniti tako brzo kao trendovi šminke ili frizure, ali popularnost određenih stilova i dizajnova tetoviranja ima tendenciju pada i rasta. Na primer, tetovaže brkova, simbola beskonačnosti i praktično bilo čega što je povezano sa franšizom o Hariju Poteru bilo je svuda 2010-ih, posebno na Tumblr-u. Tattoo umetnica Julisa Rodrigez iz Bronksa, Njujork, poznata i kao Art by Jar, kaže za Allure da ste tada takođe naišli na mnogo geometrijskih tetovaža. Minimalizam i realizam su takođe počeli da dobijaju popularnost, pošto su male tetovaže po prvi put postale modne. Pored toga, Rodriguezova kaže da su „šarene tetovaže definitivno sve popularnije, a crno-sivi radovi su definitivno počeli da se vraćaju u prvi plan“.

Čini se da se retko ko više bavi tetoviranjem brkova, ali mnogi trendovi za 2023. gledaju u prošlost, iako neke tehnike guraju industriju u budućnost. Nostalgija u velikoj meri utiče na scenu tetovaža, tako da se mnogo dizajna koji su bili popularni 1990-ih ponovo vraćaju.

Mnogo uzbudljivih dešavanja je pred nama u industriji kako za tattoo majstore tako i za klijente, praveći mesto za nove stilove koji ranije nisu bili mogući. Umetnici dobijaju pristup boljem i širem spektru alata, uključujući bežične pištolje i manje igle koje stvaraju finije linije. Oni takođe ponovo osmišljavaju svoj zanat sa tetovažama koje izgledaju kao šljokice pored drugih živopisnih optičkih iluzija. Hiperrealistična umetnička dela nastavljaju da se smenjuju, a neotradicionalne tetovaže rastu u popularnosti. Ideje o tome ko može da dobije koju vrstu tetovaže se menjaju.

Tetovaže 2023- najpopularniji izbor

 

Neotradicionalno

Američko tradicionalno tetoviranje će uvek imati svoje obožavaoce, tako da uskoro neće nikuda. Stil je definisan smelim i čistim linijama, minimalnim senčenjem i živim bojama, prema Rodriguezovoj. Mnogi američki tradicionalni dizajnovi imaju tendenciju da se odnose na vojsku ili američki patriotizam i drže se palete plave, zelene, crvene, žute i, naravno, puno crne boje. Dok američko tradicionalno tetoviranje ima korene u vojsci (Norman „Sailor Jerry“ Collins je, na kraju krajeva, bio pravi mornar u američkoj mornarici), stil se proširio tako da obično uključuje prikaze zmija, lasta, ruža, srca, kockica i još mnogo toga.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@leefscented)

Poslednjih godina, mlađi brat ovog stila- neotradicionalan, stekao je popularnost. „Glavna razlika između neotradicionalnog i američkog tradicionalnog svodi se na senčenje“, objašnjava Rodrigezova. „Neotradicionalni stilovi imaju realističniji, smeliji izgled, dok tradicionalni rad izgleda ravno, dajući izgled manje veran životu. Neotradicionalni rad i dalje ima iste smele linije, ali sa dramatičnijim senčenjem koje dodaje dubinu dizajnu. Ponekad neo rad koristi sličan predmetni materijal kao i tradicionalni rad, ali su se mnogi majstori proširili dalje od toga, posebno u pop kulturu.

Mirkorealistične tetovaže 2023.

Male tetovaže su popularne već nekoliko godina, tako da nije šokantno da se njihov uticaj nastavlja i u 2023. Rodrigezova napominje da se male, hiperrealistične tetovaže, posebno, pojavljuju u većoj meri na društvenim medijima, posebno na Instagramu i Tiktoku. Tattoo umetnici konstruišu detaljna umetnička dela sa najmanjim mogućim linijama i tačkama kako bi stvorili malu sliku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gabriela Mora (@gabylexmora)

Jedan od najboljih prednosti malih tetovaža je to što ih možete postaviti bilo gde. Na kraju krajeva, najbolje je da se konsultujete sa svojim majstorom da biste otkrili lokaciju, ali mislimo da su uho i ključna kost odlična mesta za razmatranje. Tetovaža na uhu je mnogo neupadljivija od one na ključnoj kosti, na primer, ako tražite suptilnost. Ruke i prsti takođe dobro funkcionišu, ali određene oblasti na šakama i prstima mogu loše da zarastaju i da izblede brže – samo se pobrinite da istražite najbolje lokacije i prakse lečenja za tetovaže na rukama pre nego što ih napravite.

Tetovaže inspirisane anime svetom i video- igrama


Umetnica tetovaža Olga Szublak, koja radi u „High Hopes Tattoo“ salonu u Kvinsu u Njujorku, primećuje da je poslednjih godina dobila mnogo zahteva za tetovaže inspirisanih filmom i video-igricama. Naročito se čini da „Final Fantasy“ obožavaoci žele da pokažu svoju ljubav prema fandomu kroz tetovaže. „Napravila sam mnogo tetovaža Final Fantasy, tako da je to definitivno jedna od najpopularnijih igara koje ljudi žele na svom telu“, kaže ona.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ™ (@blvqwulph)

I to se takođe ne završava na video- igricama. Naime, anime tetovaže takođe rastu u popularnosti. Nije šokantno da su anime tetovaže u modi, s obzirom na to da je anime u celini postao deo mejnstrima  poslednjih godina. Szublakova je tetovirao Pokemone likove na nekoliko klijenata. Rodrigezova je takođe primetika obrazac u celom svom Instagram feedu. „Primetila sam da mnogi umetnici koji rade anime tetovaže dobijaju više pažnje“, kaže ona. „Moje predviđanje za 2023. je da će anime tetovaže biti u porastu.“

 

Minimalizam

Na isti način, pored hiperdetaljnih slika, i minimalističke tetovaže će ostati popularne i tokom 2023. Fine linije je ostati kontanta, jer prirodnoi idu uz minimalistički tattoo stil.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gabriela Mora (@gabylexmora)

A pored minimalističkih slika, sve su popularniji portreti urađeni u ovom stilu.

Tetovaže sa bodljikavom žicom

Uticaj 90-ih bio je jasan u našoj modi, lepoti i sada trendovima tetovaža sa oživljavanjem dizajna bodljikave žice. Tetovaže od bodljikave žice su prvo bile povezane sa zatvorskim sistemom, posebno za zatvorenike ili bivše zatvorenike,smatra Rodrigezova. Dizajn je postao popularan u mejnstrim kulturi 90-ih, barem delimično zahvaljujući Pameli Anderson, koja je istetovirala bodljikavu žicu na ruci za film „Bodljikava žica“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Diana (@dianadivina_)

Te iste tetovaže bodljikave žice danas su svuda na Instagramu i TikToku, ali za razliku od poslednjih decenija 1900-ih, one nisu samo za lokaciju oko ruke. Neki tetoviraju bodljikave žice u obliku srca, dok drugi ugrađuju šiljasti dizajn u druge oblike i stilove širom društvenih medija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adams (@meganleahtattoo)

Privremene tetovaže 2023.

Možda je jedan od iznenađujućih događaja u industriji tetovaža porast privremenih tetovaža – ali ne i onih crtanih tetovaža sa samolepljivog papira. Nova generacija privremenih tetovaža dostupna je u daleko manje otrcanim“ dizajnovima koji traju duže i izgledaju realističnije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @mms_tattoostickers3


Inked by Dani, Tattly i Inkbox su popularni brendovi sa opcijama dizajna koje mogu trajati nedelju dana ili duže. Bic je lansirao svoje markere za privremene tetovaže BodyMark, omogućavajući potrošačima da bukvalno crtaju svoje privremene tetovaže.

Pored toga, studio za tetoviranje Ephemeral iz Bruklina podigao je značenje privremenih tetovaža na potpuno novi nivo. Umetnici koriste pravi pištolj za tetoviranje sa Ephemeral-ovim specijalizovanim mastilom, napravljenim da se rastvara iz tela tokom godine.  Klijenti dobijaju pravo iskustvo tetoviranja bez trajnog mastila.

Blic (flash) tetovaže 2023.

A sada smo došli do dela ove liste koji se ne odnosi toliko na trendove dizajna koliko na važni, noviji razvoj koji je industriju tetovaža učinio inkluzivnijom nego ikada. Uđite u većinu salona  i naći ćete dizajnove zalepljene na zid ili prikazane u knjizi poznatoj kao fleš (flash) tetovaže. Tradicionalno, blic tetovaže su unapred nacrtani dizajnovi namenjeni da se tetoviraju u roku od sat vremena – ili blic, otuda i ime. Mnogi saloni za tetoviranje  imaju iste ili slične fleš dizajnove, obično u američkom tradicionalnom stilu, za brze i jednostavne sesije. Gore pomenuti mornar Džeri stvorio je neke od najpoznatijih fleš umetnosti svih vremena dok je tetovirao od 1920-ih do svoje smrti ranih 70-ih; pojam se i danas vezuje za njegovo ime. Laste, sidra i lobanje su samo tri od mnogih uobičajenih fleš dizajna.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jar (@artbyjar)


Međutim, u poslednjih nekoliko godina umetnici su kreirali fleš listove pune originalnih dizajna kako bi pokazali svoje veštine i kreativnost. Neki od ovih  listova su zasnovani na centralnoj temi ili mogu biti dostupni samo na određenim događajima ili praznicima. Na primer, na Noć veštica, bezbrojni umetnici stvaraju sablasnu fleš umetnost koju možete da primite samo te noći. U potpunom preokretu od prvobitne namere, neki umetnici će tetovirati svaki dizajn samo na jednom klijentu, tako da možete imati jedinstvenu tetovažu dok možete preskočiti proces konsultacija. Pored toga, fleš dizajnovi nisu ograničeni na malu ili minimalističku umetnost. Možda ćete pronaći veće komade za koje može biti potrebno dva sata ili više da se završe među opcijama fleš-a nekih umetnika.

Tetovaže u bojama

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jar (@artbyjar)


Šarene tetovaže, za razliku od crnih i sivih, takođe će biti popularne u 2023.. Na društvenim mrežama šarene tetovaže, uključujući i akvarel, su sve traženije. Predviđa se da će u 2023. biti popularne minimalističke tetovaže, kao i one u dve boje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ™ (@blvqwulph)

Tribal tetovaže

Takozvane „plemenske“ tetovaže su obično imale debele, zakrivljene, apstraktne linije ili geometrijske oblike istetovirane na grudima i rukama. Bile su izuzetno popularne 90-ih i predstavljale su odličan primer kulturnog prisvajanja. Čak i izraz „plemenski“ razvodnjava značenje koje tetovaža i određeni dizajn imaju za različite etničke grupe širom sveta.


U stvari, za neke domorodačke narode, njihove tradicionalne tetovaže su bile zabranjene u korist asimilacije. I dok se sumnjivi stil iz 90-ih takođe pomalo vraća, više smo zainteresovani da pričamo o mlađoj generaciji ljudi koji se vraćaju i ističu svoje kulturne prakse i dizajn tetoviranja. Najpopularniji primer ovih tetovaža oslikan je na telu glumca Džejsona Mamoe. Predviđa se da će ovakve tribal tetovaže biti sve popularnije u ovoj godini.

Lepota i zdravljeRawpixel/iStock/Getty Images Plus via Getty Images; dima_sidelnikov/iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Jupiterimages/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.