Umivanje ujutro: Da li je ovaj ritual zaista neophodan za negu kože?

by | 23 juna, 2022
umivanje ujutro

Umivanje ujutro ritual je koji većina nas uradi prvo kada ustane. Ali nas je interesovalo da li na ovaj način pomažemo ili pak odmažemo našoj koži?

Kada posmatramo bjuti rutine poznatih dama, kao i influenserki, primećujemo da je umivanje pri ustajanju i odlasku na spavanje najvažniji deo nege kože. Ipak, nas je interesovalo da li je zaista ovo neophodno, naročito ukoliko temeljno očistimo lice pre odlaska u krevet. A evo i šta smo saznali.

Umivanje ujutro- Obavezan korak u bjuti rutini ili mit?

Prema rečima dermatologa, ukoliko uveče operemo lice (blagim sapunom i vodom) nije potrebno umivati se ujutro. Budući da lice, tokom spavanja, nije u kontaktu s nečistoćama, paradoksalno je ponovo prati kožu pri ustajanju.

Umivanje lica i masna koža

Ipak, dermatolozi se slažu da postoje izuzeci i u ovom slučaju. Budući da kod osoba s masnom kožom, tokom noći, lice luči više sebuma, neophodno je oprati lice i izjutra i to specijalizovanim sapunom ili pak micelarnom vodom za masnu kožu.

Umivanje ujutro i suva koža

Drugi izuzetak jeste prirodno suvlja koža koja ima tendenciju da gubi hidrataciju, naročito leti i zimi. U ovim periodima godine, dermatolozi savetuju čišćenje lica specijalizovanim uljima, kako uveče, tako i ujutro. Na taj način, omogućavamo koži neophodnu hidrataciju.

Presuda

Sve se svodi na lične preferencije. Iako umivanje nije neophodno ujutro (osim ukoliko ne trenirate ujutro, tada je umivanje obavezno), ukoliko pak to činite, birajte blage sapune ili miceralne vode, kako ne biste poremetili prirodnu pH vrednost kože lica.

 

lepotaizdravlje.rsPeopleimages/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.