Urasle dlačice posle brijanja: Stručni saveti kako ih sprečiti!

by | 25 aprila, 2023
urasle dlačice posle brijanja

Urasle dlačice posle brijanja, kao i pojava tzv. “opekotina od brijača” uobičajena su pojava. Najčešće, razlog su neadekvatnog načina uklanjanja dlačica…

Ni u kom slučaju ne treba da se osećate obaveznim da brijete dlačice na telu. Bilo bi sasvim razumljivo da vam neizbežna “opekotina od brijača”, urasle dlačice i urezi od brijanja nisu vredni toga da imate glatku kožu. Ili ako, na kraju dana, jednostavno više volite dlačice na telu. Ali ako tražite brijanje bez bolova, želimo da vam pomognemo da dobijete najbolje rezultate od svog iskustva brijanja — a sve počinje pripremom.

Suvo brijanje izaziva mikro posekotine na koži, kao i folikulitis, urastanje, iritaciju i suvoću. Koliko god bilo primamljivo brzo popravljati nekoliko tačaka bez vode, kreme za brijanje i losiona, pravilna nega kože pre i posle brijanja je ključna za održavanje zdrave kože. Ako ne koristite dobar proizvod sa losionima i okluzivnim sredstvima za zaštitu i vlaženje kože, možete završiti sa ogrebotinama i iritacijom — opekotinom od brijača.

Kako sprečiti urasle dlačice posle brijanja

Omekšajte dlačice parnim tušem

Toplo tuširanje sa parom je prijatno, ali takođe čini čuda za omekšavanje dlačica i kože na telu, što je neophodno za brijanje bez bolova. Pre brijanja, provedite oko 10 minuta u toploj vodi kako biste omekšali spoljašnji sloj kože, što olakšava uklanjanje dlaka i smanjuje rizik od opekotina od brijača. U najmanju ruku predlaže se da se dlačice na tom mestu navlaži toplom vodom na nekoliko minuta kako bi se smanjila iritacija i minimizirale mikro posekotine uzrokovane brijanjem.

Piling pre brijanja

Ako se pitate da li bi trebalo da napravite piling pre ili posle brijanja, odgovor je pre. Nakon što omekšate dlačice i kožu pod tušem, sledeći korak u procesu uklanjanja dlačica treba da bude pravilan piling tog područja. Mrtve ćelije kože mogu začepiti folikule dlake i zarobiti ih ispod kože, što dovodi do urastanja. Prvo uklanjanje mrtve kože kroz proces pilinga ne samo da će osigurati da je folikul dlačica u najboljem stanju pre ulanjanja, već će takođe pomoći da se omogući normalan rast nakon brijanja.

Dakle, šta treba da koristite za piling pre brijanja? Budući da brijanje može izazvati mikro posekotine na koži, fizički pilingi su previše abrazivni da bi se koristili u kombinaciji sa brijanjem. Umesto toga, odlučite se za nežniji hemijski piling. Sastojci kao što su alfa hidroksi kiselina (AHA) i beta-hidroksi kiselina (BHA) rade piling kože podstičući ćelijski obrt. BHA su posebno odlične jer su kiseline koje vole lipide, što znači da vole ulje.

Urasle dlačice posle brijanja i izbor kreme za brijanje

Nakon što otvorite pore od parnog tuša i nakon nežnog pilinga, nanesite kremu za brijanje na kožu i ostavite da odstoji minut ili dva kako bi dodatno omekšala dlačice pre brijanja. Kombinacija meke kože i dlačica će smanjiti trenje između  kože i brijača i kao rezultat toga, smanjiti iritaciju. Važno je napomenuti da je krema za brijanje pravi način, tako da se nemojte zadovoljiti prosečnim komadom sapuna jer neće delovati na isti način. Sapuni su surfaktanti dizajnirani da uklone prljavštinu i ostatke, ali nemaju svojstva hranljive kreme za brijanje koja omekšava kožu.

Birajte oštar brijač

Nema potrebe da zgrabite najskuplji brijač. I brijači za jednokratnu upotrebu će raditi kako treba, sve dok je oštrica oštra. Ako vam je brijač tup, biće vam potrebno više prolaza, a više prolaza znači veće šanse za iritaciju, opekotine od brijača ili urasle dlake. Često urastanje dlačica ili opekotine od brijanja su dobri pokazatelji da je vreme da zamenite sečivo.

Količina upotrebe brijača pre nego što budete morali da ga bacite zavisi od toga koliko često se brijete i kako ga čuvate nakon upotrebe. Ostavljanje brijača pod mokrim, vlažnim tušem ubrzaće proces otupljivanja, izazvati rđanje oštrica i omogućiti akumulaciju bakterija.

Da biste maksimalno iskoristili svoj brijač, temeljno isperite oštrice nakon brijanja, a zatim ga čuvajte na suvom mestu.

Urasle dlačice posle brijanja- način brijanja

Sačekajte do kraja tuširanja ili kupanja da biste se obrijali, jer toplota vode i pare pomaže da omekšate dlačice i kožu . Kada je u pitanju tehnika brijanja, uvek se brijte u pravcu rasta dlačica. Koristite kratke lagane poteze. Ne povećavajte pritisak dok prolazite po koži. Brijač nakon upotrebe isperite hladnom vodom i osušite. Redovan piling generalno pomaže u sprečavanju uraslih dlačica“, kaže ona.

Završite sa hidratantnom kremom

Tako blizu kraja, ali još niste završili. Nemojte pokvariti lepo brijanje tako što ćete propustiti da nanesete regenerišuću hidratantnu kremu. Kada se brijete, film koji štiti površinu kože (gornji sloj kože koji se zove stratum corneum) može se poremetiti, što može izazvati suvoću, peckanje, crvenilo i iritaciju. Zato negujte kožu nakon brijanja hidratantnom kremom ili losionom.

Lepota i zdravljePeopleImages/iStock/Getty Images Plus via Getty Images