Vitki ili „buckasti“? Mnogo toga, ipak, zavisi od hormona!

by | 4 februara, 2017
Krofna - hormoni

Piše: Tamara Bogunović

Svi znamo za estrogen, testosteron, serotonin, dopamin, melatonin, ali daleko od toga da su to jedini hormoni u našem organizmu. Budući da bitno utiču ne samo na naš izgled, već i na zdravlje, dobro je o njima znati što više. Danas vam predstavljamo četiri hormona o kojima se ne piše baš često, a od njih, u manjoj ili većoj meri, zavisi koliko ćemo često biti hladni.

Krofna

Foto: Guliver/Getty Imagies

Kortizol – hormon stresa

Lučenje ovog hormona se odvija u nadbubrežnim žlezdama, a njegova uloga je da nas zaštiti od stresa. Naime, kada je telo izloženo stresu, kortizol luči glukozu kako bismo imali dovoljno energije da se nosimo sa nastalom situacijom. Međutim, ukoliko smo svakodnevno izloženi stresu, nivo kortizola će biti hronično povišen, što znači da će lučiti još više glukoze. Višak šećera dovodi do gomilanja masnih naslaga, naročito u predelu stomaka, ali i do niza zdravstvenih problema kao što su srčane bolesti, povišen holesterol, veoma visok nivo šećera u krvi, dijabetesa, osteoporoze i drugih.

Leptin – hormon sitosti

Hormon leptin igra važnu ulogu u borbi sa viškom kilograma, zato što reguliše potrošnju energije, apetit i pokretljivost. Luči se u ćelijama masti, a kroz krvotok putuje telom i direktno komunicira s mozgom šaljući mu poruku kada ste siti. Međutim, što ste gojazniji, to je nivo lučenja leptina veći, usled čega organizam postaje rezistentan na leptin, što dovodi do češćeg osećaja gladi.

Grelin – hormon gladi

Hormon grelin se luči u želucu, a njegova uloga je da pošalje mozgu informaciju o nedostatku hrane u sistemu za varenje, odnosno da nas obavesti kada smo gladni.

Za razliku od leptina koji reguliše apetit na duže staze, grelin deluje kratkoročno i utiče na svakodnevni osećaj gladi. Međutim, ukoliko odlučimo da svesno ignorišemo alrmirajuće strelice gladi koje grelin šalje, izlažemo sebe riziku konstantno povećane koncentracije grelina u krvi, koji će doprineti neutoljivom osećaju gladi i povećanju apetita, unosa hrane i skladištenje masti.

Speksin – novi hormon

Najnovija studija, koja su sprovedena na klinici Majo na Floridi, dovela su do značajnih pomaka kada je uticaj hormona na gojaznost u pitanju. Naučna istraživanja sprovedena su na tinejdžerima, uzrasta od 12 do 18 godina, pri čemu su otkrili veliki uticaj hormona pod nazivom speksin koji je važan za regulaciju telesne težine. Naime, gojazni tinejdžeri koji imaju niži nivo hormona speksina imaju pet puta veće šanse da budu gojazni u odnosu na tinejdžere kojima je zabeležen viši nivo ovog hormona. Naučnici su najavili dodatna istraživanja kako bi tačno utvrdili ulogu speksina u razvoju prekomerne težine i suzbijanjem bolesti metabolizma.

Pročitajte i…Stručnjaci MediGroup-e odgovaraju na vaša pitanja: Hormonske promene u menopauzi 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.