Zlato u nezi kože: Kako ovaj plemeniti metal utiče na lepotu?

by | 26 novembra, 2022
zlato u nezi kože

Možda biste pomislili da zlato u nezi kože nije najbolje rešenje, ali ne biste bili u pravu!

Beauty trendovi retko kada izdržavaju test vremena širom sveta mode i lepote i ne traju vekovima. Međutim, zlato je uradilo upravo to. Više od bezvremenskog metala, zlato ima uticajne korene u kraljevskim porodicama, politici i drevnim kulturama širom sveta. Danas je zlato eksplodiralo na sceni nege kože u obliku seruma, ulja, maski za oči i još mnogo toga. I dok je zlatni metal savršeno bezbedan za upotrebu za većinu, da li je bezbedno ili efikasno u rutini nege kože?

Zlato u nezi kože

Ispostavilo se da zlato može biti efikasan sastojak koji je bezbedan i ne iritira većinu tipova kože. Ono se decenijama koristi kao antiinflamatorni, antioksidativni i anti-age sastojak.

GLAVNE PREDNOSTI: Smanjuje upalu, minimizira pojavu finih linija i bora i štiti kožu od oštećenja slobodnih radikala

KO BI TREBALO DA GA KORISTI: Zlato u nezi kože generalno bezbedno, ali oni sa osetljivom kožom ili alergijama na metale poput zlata možda će morati da postupe sa oprezom. Mogu da dožive osip, upalu i svrab kože. Izvršite testiranje proizvoda od zlata na delu kože da biste videli da li ona to može da toleriše ili ne.

KOLIKO ČESTO MOŽETE DA GA KORISTITE: Zlato se može naći u raznim proizvodima za negu kože od kojih svaki zahteva različita uputstva. Zbog toga bi trebalo da sledite uputstva brenda kao najbolju praksu. Iako je proizvod antioksidans koji ima za cilj da umiri iritiranu kožu, previše dobrih stvari može imati neke manje poželjne efekte. Previše zlata može da izazove druge probleme kao što je preopterećenj, gde proizvod leži na površini vaše kože, ali ne deluje, pa čak i začepljuje pore. Ako još uvek niste sigurni, koristite preparat dva do tri puta nedeljno.

DOBRO FUNKCIONIŠE SA: Smatra se da nanočestice zlata potencijalno pomažu drugim sastojcima da prodru dublje u kožu, potencijalno poboljšavajući sam proizvod. Antioksidansi i peptidi trebalo da budu veoma bezbedni (pa čak i korisni) za upotrebu u kombinaciji sa zlatom s obzirom na to da su odlični sastojci za početak. Antioksidansi su toliko važni – to je glavni način za rešavanje, sprečavanje, pa čak i ponekad ispravljanje štete od slobodnih radikala. Što se tiče peptida, oni su neverovatna porodica sastojaka koji imaju toliko raznolikosti.

NE KORISTITE SA: Sve u svemu, dermatolozi preporučuju da preskočite zlato ako koristite retinol u istoj rutini. Naizmenično koristite retinol i zlato noću kako biste izbegli potencijalnu iritaciju. Pošto AHA imaju efekat piling , možda nećete želeti da kombinujete AHA proizvod u istoj rutini kao i vaš zlatni proizvod. AHA i retinol su sami po sebi potencijalno iritantni,

Šta je zlato?

Zlato je hemijski element i plemeniti metal koji se može naći u dva glavna medija u proizvodima za negu kože: koloidno zlato i puder od čistog 24-karatnog zlata.

Koloidno zlato, takođe poznato kao „nanoglato“ ili „nanočestice zlata“, smatra se „veoma stabilnim“ i „može lako da putuje u ciljnu ćeliju zbog svoje male veličine i velike površine, oblika i kristalnosti“, prema istraživanju iz 2018. studija iz Journal of Pharmaceutics.  U suštini, nanočestice zlata bi mogle da povećaju efikasnost prednosti zlata, jer mogu da prodre dublje u kožu. Važno je napomenuti da još uvek nema dovoljno podataka da se sa sigurnošću zna da li su nanočestice zlata u potpunosti efikasne, ali neki dermatolozi ostaju optimisti u pogledu njihovih potencijalnih koristi.

Woman relaxing with a golden eye mask treatment

Prednosti zlata za kožu

Dok su kliničke studije o zlatu u nezi kože prilično ograničene, još uvek postoje neki obećavajući podaci o prednostima zlata za kožu. Evo kako zlato može poboljšati vašu rutinu nege kože.

  • Poboljšanje drugih sastojaka za negu kože: Potencijalna korist zlata je to što bi moglo da pomogne drugim sastojcima za negu kože da imaju veći uticaj kada je u pitanju efikasnost. Definitivno se čini da zlato može da deluje kao nosač koji pomaže prodiranju. Vrlo je moguće da zlato pomaže prodiranju drugih aktivnih sastojaka u samom proizvodu.
  • Efekti protiv starenja i zaštita od starenja: Prema istoj studiji Journal of Pharmaceutics, nega za lepotu koja koristi nanoglato može promovisati „čvrstoću i elastičnost kože“ i može pomoći da se odloži „proces starenja“ kože. Pored toga, svojstva zlata mogu pomoći u zaštiti kože od zagađivača životne sredine i hroničnog oštećenja od sunca, a oba ubrzaju pojavu starenja.
  • Lekovita svojstva: Prema studiji Molecules iz 2021. godine, recenziranom časopisu za hemiju, nanočestice zlata mogu „ubrzati mehanizme zarastanja rana“ kroz nekoliko mehanizama, kao što je antioksidativna aktivnost. Druga studija navodi da nanočestice zlata povećaavaju cirkulaciju krvi i obezbeđuju antiseptičkih svojstava.

Zlato u nezi kože- neželjeni efekti

Dok je zlato obećavajući sastojak za neke dermatologe, drugi oklevaju da tvrde da je to herojski sastojak zbog ograničenih podataka i studija o metalu koji se koristi u nezi kože. „e postoje smernice FDA koje se odnose na zlato u njezi kože niti indikacije za zlato u dermatologiji koje je odobrila FDA.

Kao i mnogi drugi sastojci za negu kože, zlato ima potencijal da bude iritantno za neke. Ako imate poznatu alergiju na zlato ili sumnjate da jeste – tj. imate osip na koži kad god nosite svoje omiljene zlatne komade – možda biste želeli da preskočite ovaj trend. Obavezno testirajte bilo koji novi proizvod na maloj površini kože i pratite ga nekoliko dana, posmatrajući kožu da li ima znakova iritacije. Ključno je biti strpljiv nakon testa zakrpa jer iritacija poput kontaktnog dermatitisa može proći i do 72 sata da se pojavi.

Kako se koristi zlato u nezi kože

Kako zlato nastavlja da preuzima svet lepote, trenutno možete pronaći zlato u maskama za lice, maskama za oči, serumima, uljima i nekoliko drugih oblika nege kože. Zbog toga će se učestalost i doba dana kada koristite zlato razlikovati od proizvoda do proizvoda. Serum se, na primer, može koristiti svakodnevno ako ga brend preporuči. Ako tražite opšte pravilo, dva do tri dana u nedelji su sasvim dovoljni za korišćenje zlata.

Lepota i zdravljedimid_86/iStock/Getty Images Plus via Getty Images;Rawpixel/iStock/Getty Images Plus via Getty images;

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.