Categories Vesti

Šta je puferski efekat i kako utiče na vašu kožu?

Za zdrav izgled naše kože važno je da njena pH vrednost ostane uravnotežena i nepromenjena, te da se odupre negativnim uticajima sa kojima se svakodnevno suočava. Međutim, ona ovo ne može uvek da uradi samostalno, te joj je potreban proizvod sa puferskim efektom. Šta je puferski efekat, pitate se? Pročitajte u nastavku i saznajte na koji način on pomaže da naša koža ostane jaka, otporna i negovana…

07 image

Za početak, važno je utrvditi šta je pH vrednost kože i kolika je njena vrednost. U pitanju je podatak koji nam govori koliko je površina naše kože kisela ili bazna. Skala merenja obuhvata vrednosti od 0 do14, gde 7 predstavlja neutralnu sredinu, niže vrednosti od 7 označavaju da je sredina kisela, a više vrednosti da je sredina bazna.

Šta može da poremeti pH vrednost zdrave kože, koja bi, po pravilu, trebalo da iznosi 5.5? Sve ono što je čini kiselijom ili baznijom (tj. sve ono što spušta ili podiže pH vrednost), a na kožu može da utiče iznutra ili spolja.

Spoljašnji negativni uticaji koji remete pH vrednost kože su prljavština, zagađenje, česte promene temperature i vlažnosti vazduha, agresivna higijena i različite hemikalije.

Kada je reč o faktorima koji na pH vrednost kože utiču iznutra, to su genetika, starosna dob, kao i hormonska uravnoteženost.

Kada se pH vrednost kože poremeti, u ravnotežu može da je vrati proizvod koji sadrži puferski efekat. Naime, pufer je rastvor koji se, prilikom dodatka male količine kiseline ili baze, opire promenama, pa samim tim i održava konstantnu vrednost pH.

Jedan od takvih proizvoda je i Vichy mineralizovana termalna voda, koja jača kožu i štiti je od spoljašnjih i unutrašnjih uticaja. Kako ona to radi možete pogledati na praktičnom primeru i jedinstvenom eksperimentu u nastavku…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA