Da li je prirodna kozmetika zdrava? Razbijamo sve mitove!

by | 30 avgusta, 2021
da li je prirodna kozmetika zdrava

Da li je prirodna kozmetika zdrava otkrivamo vam u nastavku.

Stručnjaci upozoravaju da će se kozmetički proizvodi deklarisati kao prirodni nakon što sadrže samo dva prirodna sastojka. Stoga nemojte slepo verovati natpisima na proizvodima, nego idite korak dalje i proverite sastav.

Naravno, u svakoj kozmetici, bila ona prirodna ili ne, postoje dobri i loši sastojci, zabranjeni i dozvoljeni. Gotovo sve što stavljamo na lice sadrži bar nešto što nije prirodno, a to ne znači nužno da je sastav loš. Često verujemo onome što čujemo u medijima i na reklamama, onome što nam govoreprodavci, a pitanje je koliko je dobro njihovo znanje o sastavu. Istina je da postoje hemikalije koje su loše za naše zdravlje, ali se sve ređe nalaze u našoj kozmetici.

Prirodna kozmetika- da li je zdrava

Jedan od onih sastojaka na listi zabranjenih je, na primer, olovo, koje je često prisutno u lakovima za nokte i ruževima. Ali, ako je reč o propisanoj količini definisanoj Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti predmeta široke potrošnje, reč je o toliko malim količinama da vam neće naštetiti.

Sam po sebi ovaj metal nije otrovan, ali su otrovna isparavanja olova ili pak olovna prašina. Kada uđe u organizam, olovo ostaje i taloži se, čime sve više i više šteti ljudskom organizmu. Kulminativno efekt trovanja znači da se olovo nakuplja u kostima i ne može da se izluči spontano iz organizma. Da bi se organizam očistio od nakupljenih otrovnih elemenata olova, potrebno je posebno lečenje.

Pročitajte i… Organska i prirodna kozmetika- Koja je razlika?

Za razliku od olova, visoke koncentracije određenih hemikalija nisu uvek nužno loše. Na primer, hijaluron koji se nalazi u mekim vezivnim tkivima, u tečnosti koja okružuje oči i nekim hrskavicama, može da se unosi u većoj količini jer vezuje vlagu u kožu.

Ono što je još bitnije od svega je – piše li na bočici prirodno ili ne, i puno je važniji količinski sastav te koliko su pojedini sastojci opasni za zdravlje. Nemojte se bojati svih hemikalija, nego istražite šta najbolje odgovara vašoj koži.

Priredila: Lana Biželj
Tekst originalno objavljen na: ljepotaizdravlje.hr

lepotaizdravlje.rs Maryna Terletska/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.