Fitnes saveti: Zbog čega je zagrevanje važno? (VIDEO)

by | 8 decembra, 2019

Zagrevanje se smatra veoma bitnim jer njime pripremamo organizam na ono što sledi odnosno na fizički napor. Dokazano je da zagrevanje znatno smanjuje mogućnost povreda jer se telo postepeno privikava na napor. Ukoliko bi odmah počeli sa jakim treningom mogućnost povreda bi bila ogromna, odnosno, postojala bi jako mala šansa da neće doći do povreda.

Zagrevanje je vrlo širok pojam i svako ima neki svoj način zagrevanja.
Neki džogiraju, neki se razgibavaju, neki rade vežbe veoma slabog intenziteta, ali u svakom slučaju bitno je da zagrejemo mišiće, postepeno podignemo puls i spremimo organizam za fizički napor. Bez obzira koliko jak trening nameravate da odradite ne smete izostaviti zagrevanje, ono je bitno i kod treninga sa najmanjim intenzitetom.

Pre nego što objasnimo zašto je zagrevanje jako bitno treba napomenuti da je potrebno zagrejati celo telo ali posebno grupu mišića koju nameravate da radite tog dana. Ako ne trenirate neku posebnu grupu mišića svejedno radite zagrevanje za celo telo.

ŠTA DOBIJAMO ZAGREVANJEM?

-Zagrevanje podiže temperaturu mišića što značajno povećava elastičnost mičića i omogućava znatno povećanje samog intenziteta treninga.
-Ubrzava se protok kiseonika ali i krvi. Na ovaj način možete podneti mnogo veće napore jer krv i kiseonik mnogo lakše ‚‚putuju‚‚ kroz vaš organizam.
-Zglobovi postaju pokretniji.
-Znatno smanjena mogućnost povrede tokom treninga.

Ideju za detaljno istezanje pred trening, možete pogledati ovde.

Foto: GettyImages

Fitness saveti: 4 stvari koje ne bi trebalo da radite neposredno pred trening

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.