Categories Fitness

Ako želite JAČI trening


Dosadilo vam je da vežbate u grupi, želite bolje rezultate… Fitnes instruktor Veljko Marković otkriva vam kada je vreme za “fitnes duet”.

 

LEPOTA I ZDRAVLJE - JACI TRENINGŽene se obično tek kad dođe vreme da se obuku uske majice, šorts ili kupaći, sete da je trebalo ranije da skinu višak kilograma i zategnu mišiće. Na sreću za vežbanje nikad nije kasno, važno je samo doneti odluku i posvetiti se svom telu. A što se savršenog izgleda na plaži tiče, da bi se on postigao, čak i oni koji vežbaju tokom cele godine, pred leto bi trebalo da pojačaju treninge. 

Sa vežbanjem je najbolje početi u septembru (zbog priprema za naredno leto), a već nakon nekoliko prvih treninga primetićete rezultate. Na početku vežbanja uvek se postižu odlični rezultati. Zato, ne gubite vreme. U većini fitnes centara nude se razne mogućnosti, od raličitih vrsta grupnih treninga, masaža, savetovanja sa nutricionistima do stare dobre teretane i personalnih treninga.

 

OŠTRO OKO TRENERA
Da biste postigli što bolje rezultate, biće vam neophodan stručni nadzor. U svakom fitnes centru postoje uvodni treninzi gde vas trener upoznaje sa osnovama vežbanja i spravama, ali da biste izvukli maksimum – personalni trener je najbolje rešenje. Taj trend polako uzima maha i kod nas, dok je na Zapadu uveliko zaživeo pa gotovo sve evropske i holivudske zvezde i poslovni ljudi odavno imaju ličnog trenera. 

Godine tu ne igraju nikakvu ulogu, pa i mlade žene i devojke angažuju trenere da bi stekle naviku da se rekreiraju i na vreme počnu da vode računa o svom telu. Angažovati osobu koja će brinuti o vašem vežbanju i osmišljavati vam treninge korisno je iz više razloga. Pre svega, ako ste tek krenuli na fitnes i početnik ste, bićete sigurni da ćete naučiti ispravno da radite svaku vežbu i dobićete precizan odgovor na svako pitanje, a sigurno ćete ih imati mnogo. Od ličnog trenera zavisiće i da li će vam se dopasti teretana, način vežbanja i rad na pojedinim spravama. 

Naravno, on će, u saradnji sa lekarom, nutricionistom i fizioterapeutom, za vas sačiniti poseban program koji će uskladiti sa vašim ciljevima i kondicijom. Ukoliko od početka vežbate sa stručnom osobom, rezultati postaju vidljivi za iznenađujuće kratko vreme. Kod početnika su u prvih mesec dana pravilnog treniranja rezultati vrlo vidljivi jer se organizam susreće sa novim pokretima i troši više energije da bi ih savladao – što je dodatni motiv za vežbanje.


FITNES TERAPIJA
No, personalni trening nije preporučljiv samo za početnike. Kod onih koji duže treniraju u grupi, često se dešava da nisu zadovoljni rezultatima koje postižu. U tom slučaju, ne bi trebalo izgubiti motivaciju, nego zatražiti mišljenje stručnjaka da biste utvrdili u čemu grešite, a onda to, u saradnji sa njim, i ispravili. Utvrđivanjem vaših sklonosti, konstitucije, kondicije i individualnih ciljeva, vrlo lako i brzo možete korigovati trening i uz nadzor, dodatnu motivaciju i druženje sa trenerom, jedva ćete dočekati početak vežbanja na novi način i uživati u postignutim rezultatima. 

Žene se najčešće odlučuju da angažuju trenera u trenutku kad požele drastične promene u sopstvenom izgledu, a to se uglavnom dešava kad shvate da ne mogu da uđu u omiljene farmerke, da im pola garderobe više ne paše, ili kad raskinu dugogodišnju vezu ili se zaljube “do ušiju”. U takvim situacijama fitnes instruktori na svojevrstan način preuzimaju ulogu terapeuta koji će vam pomoći da promenite način ishrane, istrajete u pravilnom vežbanju, a potom ponovo obučete omiljeni odevni predmet, što će sve zajedno učiniti da se osećate sigurnije, lepše i poželjnije. Porast samopouzdanja jedan je od najvrednijih rezultata vežbanja, bez obzira na godine. Personalni trener radovaće se sa vama kada postignete željeni cilj i osmeh zablista na vašem licu. Ta osoba biće vaš psiholog, draga Saveta, rame za plakanje, a vremenom može da postane i vaš prijatelj.


OSLUŠNITE SVOJE TELO
Da bi trening bio maksimalno efikasan, mora biti individualan jer ne postoji “paušalni” program koji bi za svakoga mogao biti jednako delotvoran. Trener će odrediti koliko napora možete da izdržite, a da biste još efikasnije vežbali, biće neophodno da postavite sebi ciljeve. Želite više mišića, manju težinu ili biste da pojačate izdržljivost, umanjite stres? Za postizanje različitih ciljeva, od trenera ćete dobiti konkretne savete. Zato ne gubite vreme, torbu na rame i pravac u fitnes centar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA