Categories Fitness

Idealne vežbe za osobe obolele od artritisa

Nekada se verovalo da vežbanje i artritis nisu kompatibilni, i savetovano je mirovanje. Danas znamo da je to bila greška, i da je istina upravo suprotna.

Vežbanje smanjuje bolove u zglobovima i njihovu krutost, a poboljšava fleksibilnost, mobilnost, raspoloženje i ukupni doživljaj. Vežbanje će mišiće koji obavijaju zglob učiniti jakim. Recimo, većina ima problem sa kolenima, a sa vežbanjem pravilnog inteziteta se taj bol može smanjiti za 50 odsto.

Kako početi sa vežbanjem?

Konsultacije sa lekarom su obavezne. Probajte da pronađete ličnog trenera jer ćete na taj način bezbolnije i sa manje straha krenuti da napredujete. Gubitak težine vežbanjem pomoći će vam da lakše bolest držite pod kontrolom i ublažite bolove. Neka vežbanje postane vaš svakodnevni ritam.

 

Hodajte svaki dan i smršaćete

Hodanje je najpristupačniji oblik aktivnosti za ljude sa artritisom. Sve što treba da uradite je da otvorite vrata i krenete napred u prirodu. Hodanje će ojačati vaše srce, pluća i ukupnu izdržljivost i povećati gustinu kostiju. Tehnika vežbanja se brzo i lako nauči.

Pročitajte i… Brzo hodanje skida kilograme i poboljšava cirkulaciju

Obavezno kupite patike koje su predviđene za ovakvu vrstu aktivnosti i koje imaju sportski ojačan đon. Hodanjem ćete regulisati telesnu težinu i smanjiti višak masti u organizmu. Na taj način ćete se još lakše kretati i biti u stanju da povećate obim svog treninga.

Vežbanje u vodi

Voda je fantastična sredina za vežbanje niskog inteziteta. Ovo naročito važi kada je njena temperatura između 27 i 31 stepen. Povećavanje cirkulacije je jedna od dobrobiti ovakve fizičke aktivnosti.

Pročitajte i… 4 razloga zašto je plivanje dobro za vaše telo

Njena plovnost će vam omogućiti da veliki deo mase tela ne vrši pritisak na zglobove. Voda će stvarati i otpor vašim mišićima koji će se ubrzano razvijati. Voda je izvrsna kao sredina za masažu i opuštanje. Možete i da hodate kroz vodu jer je i to super način da popravite svoje zdravlje i kondiciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA