Categories Fitness

Idealne vežbe za vaš oblik tela

Izvucite maksimum iz vežbanja tako što ćete prilagoditi trening svojoj građi.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pogledajte kako i na koje delove tela bi posebno trebale da obratite pažnju. Izdvajamo četiri tipa građe, a vi prepoznajte svoj i krenite sa vežbanjem.

Kruška

Kruškast oblik tela podrazumeva uži gornji deo tela u odnosu na donji. Dakle, kukovi i butine su centralni deo tela koje želite da zategnete, ali ne smete zanemariti ni deo iznad struka. Ženama sa kruškolikim oblikom tela se preporučuje da pored vežbi za zatezanje zadnjice, kukova i butina, vežbaju i mišiće ruku i ramena. Najbolje fizičke aktivnosti su hodanje, trčanje i vožnja bicikla pet puta nedeljno po 45 minuta. Ovim aktivnostima se ne vrši veliki pritisak na kolena, zglobove i kukove.

Pravougaonik

Pravougaoni oblik tela kod žena znači da one nemaju one tipične ženske obline. Osnovne karakteristike ovakve građe su ramena i grudi iste (ili skoro iste) veličine kao i kukovi, i nenaglašen struk. Kada se žene sa ovakvim oblikom tela ugoje, najproblematičniji deo im je stomak.

Kako bi dobile obline, žene sa pravougaonim oblikom tela treba posebno da se usredsrede na zatezanje stomaka, odnosno trbušnih mišića i uklanjanje viška masnih naslaga sa struka. Na taj način će istaći struk. Osim toga, trebalo bi da povećaju mišićnu masu zadnjice posebnim vežbama za taj deo tela, od kojih su jedne od ključnih čučnjevi. Ne treba da se voze liftom, već da se penju stepenicama jer ova jednostavna dnevna aktivnost deluje na zatezanje zadnjice. Pored trbušnjaka i čučnjeva, preporučuje se i trčanje ili hodanje po uzbrdici, kao i vožnja bicikla.

Peščani sat

Telo u obliku peščanog sata se smatra idealnim zbog skladnih mera: struk je uzak, a gornji i donji deo tela su proporcionalni.

Kada se žene sa ovakvim oblikom tela ugoje, kilogrami se raspoređuju svuda. Međutim, bez redovnih vežbi za zatezanje celog tela, veći je rizik od pojave viška kilograma naročito u predelu butina i nadlaktica. Preporučuju se kardio vežbe i treninzi snage. Kardio vežbe mogu biti zumba, klasičan kardio trening (npr. plivanje), vožnja bicikla. Kada su u pitanju vežbe snage, predstavnice ovog tipa tela bi trebalo posebno da obrate pažnju na jačanje gornjeg dela leđa.

Atletska građa

Atletska građa tela podrazumeva uže kukove i šira ramena. Karakteristično za atletsku građu jeste da teži ka četvrtastoj figuri. Predstavnicama ove grupe je malo teže da pronađu odgovarajući kupaći kostim jer se uglavnom dešava da kada im je donji deo kupaćeg taman, gornji zahteva veći broj.

Zatezanje stomaka i vežbe za oblikovanje butina i zadnjice savršena su dopuna za ovo već jako telo. Dobra vest je da žene atletske građe imaju tendenciju da brže razvijaju mišiće i skidaju masne naslage, zahvaljujući njihovom, uglavnom, jačem metabolizmu. Stoga, neće imati previše poteškoća u izboru vežbi za različite delove tela. Preporučuju se vežbe koje nužno ne zahtevaju mnogo snage i ne uključuju više ponavljanja, kao što su trčanje, iskorak u nazad, čučnjevi, potisak nogama i mrtvo dizanje za žene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA