Categories Fitness

STOMAK kakav ste oduvek želeli

Čvrst i ravan stomak nije nikakva mudrost. Nekoliko zdravih navika i pametno odabranih namirnica dovoljno je za izgled stomaka kao iz modnih časopisa.


Najvažnije je izbegavati namirnice koje nadimaju, unositi dovoljno tečnosti i tu i tamo uraditi poneku vežbu. Ništa naporno i zahtevno!

 

Ravan Stomak

Ishrana za ravan stomak:

– Nemasno meso i sve vrste riba
– Soja i orašasti plodovi
– Žitarice, integralni hleb i testenina
– Zeleno povrće, sirovo ili kuvano
– Korenasto povrće: šargarepa, rotkvice, praziluk, celer, luk…
– Suvo voće: šljive, smokve…
– Sezonsko voće
– Maslinovo ulje
– Začinsko bilje: peršun, bosiljak, nana, ruzmarin…
– Crnu čokoladu, pod uslovom da sadrži najmanje 75 odsto kakaoa
– Negaziranu vodu i sve vrste biljnih čajeva

 

Dijeta

Izbegavajte:

– Veoma slanu i slatku hranu, koja zadržava vodu u organizmu
– Rafinisane namirnice – francuski hleb, beli hleb, dvopek…
– Mlečne proizvode – čak i nemasne, jer njihova fermentacija izaziva nadutost
– Jela bogata zasićenim mastima
– Gazirana pića i industrijske voćne sokove
– Životinjske masti

1. Uvucite stomak
Ako svakodnevno radite vežbe za trbušnjake, a pri tom ne vidite nikakve rezultate ili vam je stomak okruglast i punačak, najviše će vam pomoći jednostavna i praktična vežba „duboki stomak”. Tajna je u uvlačenju gornjeg i donjeg dela stomaka u svakoj prilici i kad god se setite. Stomak naizmenično opuštajte i uvlačite dok hodate ulicom, čekate autobus, sedite na predavanju ili kancelariji…

Savet plus: Koncentrišite se da gornji deo stomaka uvučete do ispod samog grudnog koša, a donji deo odmah iznad stidne kosti. Ovakvim vežbama učvrstićete stomačne mišiće i postići efekat ravnog stomaka.

2. Vežba na tepihu
Stavite na pod malu strunjaču za vežbanje ili neki deblji peškir i uradite pet serija po 20 trbušnjaka. Možete praktikovati sve moguće trbušne vežbe: makazice, vožnju bicikla, podizanje nogu…

Savet plus: Ukoliko niste u kondiciji, možete podeliti serije na manji broj (na primer deset serija po deset trbušnjaka). Efekat će biti isti kao da ste odjednom uradili svih 100 trbušnjaka.

3. Samomasaža
Automasaža se pokazala kao sjajan dodatak abdominalnim vežbama, pod uslovom da se praktikuje svakodnevno. Samomasiranje omogućava podsticanje mikrocirkulacije, a istovremeno se smanjuje i zadržavanje vode na trbušnoj regiji. Ova masaža smanjuje i efekat pomorandžine kore. Koristi se kružna tehnika kojom se razdvaja najdublji sloj kože, koji se sastoji od masnih ćelija, od tanke i prozirne membrane koja obavija svaki organ.
Postupak: Hidratantnu kremu, ulje za masažu ili losion za učvršćivanje kože nanesite na ceo stomak. Uhvatite kožu između palca i prstiju, pa je mesite od donjeg prema gornjem delu stomaka. Kožu slobodno štipnite, ali ne preterano snažno. Postupak ponavljajte svakodnevno, u trajanju od nekoliko minuta. Idealno je masažu primenjivati nakon tuširanja, a prve vidljive rezultate uočićete već nakon nedelju dana.

Pijte mnogo tečnosti
Ne zaboravite da pijete dovoljno vode tokom celog dana, jer voda ima izuzetno važnu ulogu u varenju hrane. Voda omogućava rastvaranje pojedene hrane i tako pomaže želucu i crevima i olakšava probavu.

 

izvor: alo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA