Da li ste i vi razmišljali o tretmanu ispravljanja kose keratinom?

by | 14 oktobra, 2020

Ako je keratin protein koji se prirodno pojavljuje u kosi i noktima, šta je onda ispravljanje kose keratinom?

Bilo da imate ravnu kosu, sitne kovrdže, talasaste pramenove, kada uđemo u kišni period godine vlaga nikako nije prijatelj našoj frizuri, zar ne? Čak iako niste fan ravne „ispeglane“ kose, tada samo želite da imate poslušnu frizuru. Onda mnoge dama kreću u potragu za nekim od rešenja, a jedan od njih jeste ispravlljanje kose keratinom.

Za sve one dame koji muče ovu muku, čule su za trajno ispravljanje kose uz pomoć keratina, ali ne i nešto više o tome izdvojili smo ključne činjenice o ovom popularnom tretmanu.

Šta je keratin?

Keratin je ključni građevni element koji čini našu kosu zdravom i sjajnom.

Spoljni faktori, kao što je sušenje kose fenom, korištenje prese i farbanje oštećuju naš prirodni keratin. Zbog toga upotreba proizvoda s keratinom ili keratinski tretman kose može da pomogne kod oštećenja kutikula i učini kosu elastičnijom, jakom i glatkom. (Pročitaj: Ovu frizuru vetar ne može da pokvari, a posebno je praktična za jesenji period)

Različite vrste keratinskih tretmana

Postoji više tipova keratinskih tretmana. U zavisnosti od toga šta je potrebno kosi ili šta je željeni ishod, biraćemo keratinski tretman za regeneraciju kose, revitalizaciju, ispravljanje, hranjenje kose, i slično.

Ispravljanja kose keratinom

Ko god voli ravnu kosu, sigurno je razmišljao o ovom tretmanu čije delovanje traje i do 3,4 meseca. Može da traje i duže, ukoliko se koriste posebni šamponi i preparati za negu kose. Ipak, budite svesni, da što vam je duža kosa, on će biti skuplji i trabaće više vremena da se nanese na celu kosu.

Keratin se na kosu stavlja slično kao farba, ali mora da se nanosi mnogo detaljnije i preciznije. Svaki pramen mora da bude pokriven.

Neželjena dejstva

Budite oprezni kada birate frizera kod koga ćete da uradite ovaj tretman jer vrlo lako keratin na vašoj kosi može da izgleda slepljeno, što složićete se nije lepa slika. Nemojte se voditi finansijama i ne birajte jeftiniju varijantu ili salon. Raspitajte se zbog čega su cene drugačije.

Keratin, sam po sebi, kada se kupuje nije jeftin, pa ne može ni sam tretman da bude. Naravno, s vremenom i cene se snižavaju, pa je on sada dosta pristupčniji nego kada se tek pojavio.

Keratin može da ošteti kosu

Zvuči čudno da keratin može da ošteti kosu, a napomenuto je da je štiti od svega? Pa, kosa posle nekog vremena postaje manje otporna na spoljne faktore kad se on skine. Preporučuje se da ga odmah stavljate čim vam kosa izraste. Zato, ako niste u mogućnosti da ovaj tretman ponavljate na svakih nekoliko meseci, najbolje je da uopšte ne započinjete ovu avanturu, posebno ako vam je kosa već slaba. (Pročitaj: Bob ne silazi sa trona trendi frizura, evo kako možete da ga stilizujete)

Druga, ali ne i manje bitna stvar, ukoliko želite da ispravite kosu keratinom, neophodno je napomenuti da se, na našem tržištu za ovaj tretman uglavnom koristi kombinacia koja pored keratina sadrži i formaldehid (koji dlaku balzamuju i trajno oštećuju njenu strukturu). Zato je jako bitno da se dobro raspitate o kvalitetu proizvoda koji uzimate, reputaciji salona u koji odlazite kao i kredibilnosti dobavljača keratina.

Posebna nega

Kako bi vam što duže ostao na kosi, keratin zahteva da koristite šampone koje će vam preporučiti vaši frizeri i koji su namenjeni baš za kosu koja je imala ovaj tretman. Prepočuje se i da se koriste šamponi bez sulfata, oni će vam pomoći da se keratin ne skine pre vremena.

Pojedini stručnjaci kažu da ispravljanje kose keratinom može da traje i do 9 meseci, zavisi od kose, od spoljnih i od unutrašnjih faktora.

lepotaizdravlje.rsGuliver/getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.