Kako da pronađete adekvatnu frizuru u skladu sa svojim oblikom lica?

by | 30 marta, 2022
adekvatnu frizuru

Adekvatnu frizuru nije tako lako pronađi, zar ne?! Ukoliko niste sigurni u kom pravcu da krenete, neka vam kao putokaz posluži vaš oblik lica i – saveti naših eksperata!

Da biste pravilno identifikovali svoj oblik lica, neophodno će biti da stavite kosu iza ušiju. Iako postoje varijacije na temu, najčešći oblici su pravougaoni, ovalni, okrugli, kvadratni, srcoliki i dijamantski. Naš vodič pomoći će vam da otkrijete svoj oblik i pronađete adekvatnu frizuru u skladu s njim. Naravno, ne treba da brinite ukoliko budete shvatili da vaše lice ne odgovara onom obliku za koji ste u početku mislili da jeste jer – ništa nije izgubljeno.

Pronađite adekvatnu frizuru za sebe!

Vaš oblik lica je pravougaoni ukoliko…

… imate jaku, ugaonu liniju vilice, dok vam je čelo iste širine kao i vilica.

U ovom slučaju eksperti predlažu da isprobate slojevite stilove, jer različite dužine doprinose omekšavanju uglova. „Zavesa” šiške u stilu 70-ih staviće naglasak na jagodice tako što će kreirati horizontalni volumen i „uvući“ čelo. Preporuka je da izbegavate duge i ravne frizure i kreirate meku teksturu dodavanjem talasa ili lokni.

Vaš oblik lica je ovalni ukoliko…

… je dužina vašeg lica duža od širine i imate mekšu liniju vilice.

Dobro izbalansiran i ženstven, ovaj oblik omogućava vam da eksperimentišete sa stilovima, a najčešći reper za odabir adekvatne frizure jeste način na koji kosa pada. Kratki bobovi izgledaće veoma sofisticirano i šik. Ni s dužim talasima nećete pogrešiti. Osnovna stvar koju treba da imate na umu jeste da obavezno dodate vlasima malo volumena, koje će izdužiti vaše lice.

PROČITAJTE I…Kako stilizovati bob frizuru: 15 ideja koje možete uraditi i same

Vaš oblik lica je kvadratni ukoliko…

… je rastojanje između vaše brade i čela isto koliko i širina vašeg lica.

Četvrtasto lice ima široke ugaone crte, tako da prekrivanje jednog oka deluje izuzetno laskavo. Odlučite se za meke, bočne šiške kako biste upotpunili strukturu kostiju i fokusirali se na jagodice. Možete se opredeliti i za kratki, slojeviti bob, ili duži, takođe slojeviti stil, kako biste „omekšali“ crte lica i postigli upečatljive, ženstvene rezultate.

Vaš oblik lica je srcoliki ukoliko…

… vam je čelo šire od vilice, imate oštriju bradu, dok su vam jagodice istaknute.

Kada je ovaj oblik lica u pitanju, osnovni cilj je da se „omekša“ vilica. Šik lob idealna je dužina. Imajte na umu da bočne šiške sjajno upotpunjuju ovaj stil i odvlače pažnju sa šiljate brade. Ako želite da sačuvate dužinu, razmislite o kovrdžama ili dužem, simetričnom bobu, koji će takođe doprineti „omekšavanju“ vilice. Duboki razdeljak biće još jedna sjajna opcija koja će vam otvoriti lice.

Vaš oblik lica je dijamantski ukoliko…

… imate ugaonu vilicu i šiljastu bradu. Jagodice su najšira tačka vašeg lica, dok vam se čelo spušta odražavajući ugao vilice.

Istaknute jagodice prednost su dijamantskog oblika lica. Izgledaju lepo uparene s glatkim repom ili punđom koja ih ističe u prvi plan. Takođe, duža, talasasta kosa može savršeno da dopuni „ugaonu prirodu“ dijamantskog oblika lica. Da biste izbalansirali širinu vaše vilice, možete se opredeliti i za kraće delove koji uokviruju lice, a koji dosežu do vilice.

Vaš oblik lica je okrugli ukoliko…

… imate meke crte lica, a rastojanje između brade i čela je isto kao i širina vašeg lica.

Kada tražite pravi odabir frizure za okrugli oblik lica, izbegavajte tupe rezove, bob, kao i kratke slojevite i kovrdžave stilove koji će samo dodati volumen vašem licu. Duži pramenovi sa raspoređenim slojevima, koji počinju ispod uha, biće pun pogodak, dok i oštar piksi rez može biti dobra opcija za one koji žele androgeni izgled.


lepotaizdravlje.rsPietro S. D'Aprano, Dimitrios Kambouris, Frazer Harrison, Matt Winkelmeyer, Amy Sussman, Emma McIntyre via Getty Images