Ljubičasti šampon za plavu kosu

by | 24 marta, 2020
ljubicasti sampon

Ljubičasti šampon za kosu pomaže da plava kosa ne požuti!

Nakon samo dve nedelje od farbanja iz plave kose počinju da izbijaju žuti podtonovi koji vam kvare izgled. Ljubičasti šampon je pravo rešenje ukoliko želite da spasite plavu kosu i da je pravilno održavate između dva farbanja.

Šta je ljubičasti šampon za kosu?

Najjednostavnije rečeno to je šampon ljubičaste boje, sa ljubičastim pigmentom u sebi, koji žute, tople podtonove drži podalje od vaše kose.

ljubicasti sampon lepota

Da bismo razumeli kako deluje ljubičasti šampon krenimo od mehanizma farbanja kose.

Ljudska kosa je izgrađena od niti vlaknastih proteina. Na poprečnom preseku strukture vlasi vidimo tri sloja: kutikula, korteks i jezgro. Površinski sloj je providan i ima strukturu nalik ribljoj krljušti. Središnji sloj-korteks je sadrži pigment melanin koji kosi daje boju. Kutikula ima zaštitnu funkciju i obezbeđuje joj sjaj. Ali ona je biološki ili hemijski inertna tj. ne može da upija boje

Kada crnka ili brineta odluče da se ofarbaju u plavo moraju prvo da uklone prirodni tamni pigment iz središnjeg sloja vlasi.

dodirivanje lica zdravlje

Blanš se koristi za uklanjanje boje iz korteksa. On prodire ispod kutikula i tamo izbeljuje prirodni melanin iz kose. Blanš oksidiše molekule melanina.

Kada je kosa izbeljena na nju se nanosi željena boja koja u naše vlasi unosi veštačke pigmente koji boje kosu u odgovarajuću nijansu.

Žutilo plave kose postaje problem kada zaostali prirodni tamni pigment počne da izbija dajući vašoj platinastoj boji žućkaste, crvenkaste ili narandžaste podtonove. Ukoliko je boja vaše prirodne kose tamnija utoliko će i problem biti jače izražen.

Prirodne plavuše koje su posvetlele kosu dobiće žućkasti podton, smeđa i crna kosa reaguju narandžastim do crvenim podtonom. Svaka boja za kosu sadrži žute, plave i crvene molekule. Plavi molekuli su manji od žutih i crvenih i zato se oni brže ispiraju napuštajući svoje mesto u vlasima. Ostaju vam samo topli tonovi žuti i crveni.

Srećom postoji ljubičasti šampon za plavo farbanu kosu kojim se problem rešava kada se pojavi.

sampon ljubicasti lepota

Farba za kosu sadrži sićušne molekule pigmenta koji ulaze kroz spoljašnji sloj vlasi-kutikulu i odlaze korteks. Oni ne stupaju u hemijsku reakciju sa molekulima prirodnog pigmenta

Topli žućkasti, crvenkasti i narandžasti tonovi se mogu pojaviti ii usled izlaganja suncu, pranja kose tvrdom vodom ali i vrelina fena i pegle za kosu ih može izvući na površinu. To je razlog više da zaštitite kosu od toplote.

Ako kod kuće imate manjak kozmetičkih sredstava – Crveno vino je odlično za vašu lepotu

Ljubičasti šampon nije namenjen samo farbanim plavušama. Potreban je i prirodno plavoj kosi, a možete ga pronaći i pod imenom. silver šampon. Suština je da kosi daju srebrnkastiji i plavičastiji ton. One dame koje se farbaju u violet tonove mogu ovim šamponom sačuvati boju da ne bledi.

Kako deluje ljubičasti šampon?

Činjenica je da se boja koju želite da poništite nalazi nasuprot boje koja je poništava. Nasuprot žutih i narandžastih tonova, nalaze se ljubičasti tonovi. Dakle ljubičasta uklanja neželjene žute tonove iz kose. To otprilike znači da ljubičasti šampon posvetljuje kosu dajući joj hladniji ton.

Ukoliko kosa ima malo žutih tonova, ljubičasti pigment iz ovog šampona će ih neutralisati, piše minutzamene.com.

Foto: Guliver/Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.