Lipoedem i celulit: Znate li koja je razlika?

by | 18 maja, 2022
Lipoedem i celulit

Lipoedem i celulit su pojave na koži koje samo na prvi pogled deluju slično, ali se rade o sva potpuno različita stanja.

Uprkos tome što slično izgledaju, celulit i lipoedem su dva potpuno različita stanja na koži, koja se različito i tretriraju. Iako i jedna i druga pojava imaju slične simptome, lipoedem je ozbiljno zdravstveno stanje, dok je celulit prvenstveno kozmetički bezazleni problem.

Lipoedem i celulit

Lipoedem se manifestuje u vidu oteklina, rupa i nejednakih površina na samoj koži. Njega uzrokuje abnormalna akumulacija masnih ćelija koje guraju vezivno tkivo. Simptomi su otečene noge i ruke, osetljiva koža sklona modricama, hronični bol i sunđerast izgled kože  Ukoliko se ne leči na vreme, lipoedem uzrokuje bol koji sprečava normalno funkcionisanje.  Sa druge strane, celulit nema zdravstvenih posledica i ukoliko se ne leči, predstavlja samo vizuelni problem.

Lipoedem- simptomi lečenje

Kao što smo rekli, u pitanju je nagomilavanje masnih ćelija na nogama, butinama, rukama i zadnjici. Lipoedem uzrokuje oticanje kože koja postaje osetljiva na dodir.

Lipoedem ima faze, a simptomi se javljaju progresivno.

  1. faza- simetrično oticanje ruku i nogu
  2. faza- koža na dodir postaje „sunđerasta“
  3. faza koža postaje osetljiva na dodir
  4. faza- modrice se javljaju sve češće i lakše
  5. faza- pojavljuju se proširene vene
  6. faza- konstantan bol i oticanje nogu
Kako se leči?

Lipoedem ne može u potpunosti da se izleči, ali neki tretmani umanjuju simptome. Održavanje telesne težine, nega kože tela, kompresivna terapija, liposukcija i operacija su samo neki od tretmana. Ipak, pre odluke, svakako je važno posavetovati se sa lekarom.

Celulit- simptomi i lečenje

Celulit je stanje u kojem masne ćelije guraju kožu, dok ihvezivno tkivo pristiska, a rezultat je čuvena „narandžina“ koža. Celulit se najčešće javlja na butinama, zadnjici, ali i drugim delovima gde je prevelika akumulacija masnih ćelija (stomak, ruke…).

Za razliku od lipoedema, celulit nije medicinsko stanje i može da se javi kod svakoga te uglavnom nije razlog za uzbunu.

Celulit se NE UKLANJA gubitkom viška kilograma. Tretmani protiv celulita uključuju masaže, promenu načina ishrane, fizičku aktivnost, laserske tretmane, medicinske procedure i sl.

Pročitajte i… 7 vežbi za telo bez celulita

Ukoliko ste zabrinuti zbog promena na koži, uključujući nerazvnine, rupice i otekline, posetite lekara.

lepotaizdravlje.rsttsz/iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Prostock-Studio/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.