Categories Lice

Zima i suva koža nažalost idu zajedno, ali postoji način da pobedite ovaj problem

Kada su temperature niske, smanjuje se količina vlage u vazduhu, a centralno grejanje pojačava na maksimum. Usled toga, smanjuje se i hidratantnost u spoljašnjim slojevima kože, a taj nedostatak može da izazove pojavu perutanja, svrab, osećaj zatezanja i bol.

Guliver/Getty Images
Guliver/Getty Images

Zima je period kada zaštitni mehanizam kože slabi, ističu dermatolozi. Ako se ne tretira kako treba, zacrveneće se, ogrubeće i, generalno, izgledaće užasno.Otkrivamo vam deset trikova koji će vam pomoći da „pregurate“ predstojeću zimsku sezonu.

Kupite odgovarajući losion za telo

Vaš stari losion hidriraće kožu samo u roku od nekoliko sati. Potreban vam je stvarno moćan preparat da bi vam obezbedio dugotrajnije rešenje. Najlakši način da odaberete pravi losion za telo jeste da zatvorenu bočicu prevrnete naopako.

Bez obzira na tip kože, preporučujemo vam preparate koji sadrže humektante kao što su glicerin, hijaluronska kiselina ili urea i okluzivne sastojke kao što su petrolej, ši buter ili neka druga ulja.

Neke od najnovijih formula sadrže veću koncentraciju okluziva, usled čega mogu da očuvaju kožu hidriranom tokom 24 sata. Ipak, stručnjaci savetuju da se hidratantni losion nanosi dva puta dnevno.

Poseban tretman lica

U koži lica ima mnogo više lojnih žlezda. Jedino koža na grudima i leđima ima gotovo podjednak broj tih žlezda. Većina losiona namenjena je delovima tela na kojima se koža ne masti tako lako, kao što su ruke i noge.

Međutim, s obzirom na to da se koža lica, pogotovo na obrazima, isušuje tokom zime, neophodna vam je hidratantna krema – izbegavajte one koje sadrže sastojke koji zapušavaju pore, kao što su ulje kokosa, oraha ili susama. Umesto toga, vaš izbor treba da budu proizvodi na kojima piše “noncomedogenic” i koji sadrže dimetikon, glicerin i alfahidroksilnu kiselinu. Ovaj losion treba naneti nakon sredstva za suzbijanje akni, da bi koža mogla što bolje da upije pomenuto sredstvo.

Žene koje imaju normalnu ili veoma suvu i neproblematičnu kožu, nemaju razloga da izbegavaju i “teže” preparate – one mogu čak da stavljaju na lice i losion za telo. Preporučuju se maramice za čišćenje lica, posle čega sledi nanošenje kreme u kojoj ima malo glikolne kiseline, zajedno sa “težim” sastojcima kao što je urea. I jedan i drugi preparat uklanjaju odumrle ćelije, ali ne oštećuju gornje slojeve kože.

Pročitajte i… Zima još nije stigla, a koža vam je suva i ispucala? Prirodna maska će je preporoditi

Kliknite na sledeću stranu…

3 komentara

  1. Moj najveci problem u zimskim danima sa suvom kozom je na rukama. Dlanovi su mi toliko suvi i ispucali da sam prinudjena da mazem kremu za ruke u velikim kolicinama.

  2. Ja sam alergicna na skoro sve kreme,a koža mi se jako peruta ali ruski dermatolog mi je dao njegovu kremu, ideal balance i konacno .nisam kao stara baba-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA