Categories Lice

Šta uzrokuje crvenilo na licu?

Rozacea (rosacea) spada u oboljenja sebacealnih tj. lojnih žlezda lica. Rozacea se može pojaviti kod osoba bilo kog tipa kože, ali je češća kod osoba svetle puti i nešto izražajnijeg rada lojnih žlezda. Najčešće se javlja izmedju 30 i 40 godine života. Kako je ovo oboljenje koje traje godinama, a nekada i doživotno, možemo ga nazvati i stanjem kože lica.

Simptomi Rosacee su:

– Crvenilo kože i lica koje se može javiti povremeno, a onda posle toga postaje upornije.
– Bubuljice na koži, bilo da su čvrste ili samo gnojne.
– Crvene linije na licu usled uvećanih krvnih sudova;
– Osećaj da koža gori – slično blagim opekotinama od sunca – koji mogu biti uočljivi kada se nasmejete, mrštite ili naborate lice. Primena sredstava za čišćenje, kozmetičkih preparata ili krema mogu povećati iritaciju.
– Zadebljanje kože nosa.

Nega

Bolesnici sa rozaceom treba da izbegavaju sredstva za čišćenje koji su agresivni i koji isušuju kožu. Treba da koriste sapune bez sapuna, prilagođene osetljivoj koži. Voda prilikom pranja lica treba da bude hladna ili mlaka, jer vruća voda pogoršava crvenilo. Proizvodi sa veštackim mirisima, mentolom, uljem eukaliptusa takođe pogoršavaju crvenilo. Kod žena šminka treba da bude bude bez mirisa i sa zaštitnim faktorom najmanje 15 spf.

Namirnice

Namirnice koje aktiviraju nalete crvenila nisu iste kod svakog bolesnika. Neki će primetiti da topli napitci pogoršavaju izgled lica, kod nekih kafa, alkohol – posebno crno vino, različiti začini. Najčešće su to sasvim male količine kafe, začina ili alkohola. Dodavanje minerala i vitiamina nema značajnijeg efekta. Za dejstvo cinka napravljeno je najviše studija. U pojedinim studijama pronađeno je značajno poboljšanje sa konzumiranjem 220mg cinka 2x dnevno tokom 3 meseca, dok je u studiji iz 2006 ova razlika bila zanemarljiva.

Lečenje

Lečenje ovog oboljenja je kompleksno i individualno. Rozacea se teško leči ali se vrlo uspešno drži pod kontrolom. Terapijom je moguće dovesti kožu lica u stanje neprimetnog crvenila. Terapija može biti lokalna sa supstancama poput azelaične kiseline, tretinoina, metronidasola, ihtiola. Sa uspehom se daje terapija antibioticima ili izotretinoinom.

4 komentara

  1. Imam taman ten,lako pocrnim,lice mi je čisto,nemam bubuljice,kako je leto prošlo tako je i moja koža počela da bledi,a tako i moje lice,pošto nisam imala vremena za solarijum,počela sam da koristim pudere i tako tamnim lice,s vremena na vreme pojavilo mi se crvenilo na obrazima i sada ne mogu bez pudera da izadjem iz kuće.Pecka me,bilo koju kremu da namažem.Ne znam šta da radim.Molim za pomoć !

  2. imam 43 godine i normalan ten, ni svetao ni taman, ali poslednjih godina na vrucini mi se lice zacrveni kao da sam izgorela na cuncu, bas budem jarko crvena i koza mi gori, ne pomaze ni umivanje hladnom vodom, ni hladjenje lepezom, tek kad udjem u hladnu prostoriju posle nekih 30tak minuta mi se vrati normalna boja… A pri tom se ne znojim nesto nenormalno, ne osecam da mi je nepodnosljivo vruce, samo mi lice crveno i vrelo… imam nizak pritisak, nemam holesterol, samo sam anemicna… Nadam se da nisam zakasnila sa pitanjem, i hvala unapred za odgovor!

  3. Pojavljuje mi se cevenilo po licu od prilike kao da sam izgoreo po suncu i posle toga mi se peruta lice. Crvenilo se dogadja na obrvama, po celu, na nosu, i po licu – jagodicama. Ne znam sta da radim, dajte mi savet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA