Categories Fitness, Lepota

More kao teretana: Iskoristite otpor peska i vode

Sigurno ste primetili da kada hodate bosi kroz plitku vodu, otpor koji se javlja pri svakom pokretu iziskuje više snage i energije. Samim tim se povećava i potrošnja kalorija, a dodatna blagodet koja se postiže u vodi je i masaža mišića stopala i listova.

Voda opušta stopala, ali istovremeno podstiče i cirkulaciju, što povoljno utiče na zatezanje mišića, pa sva napetost u stopalima vrlo brzo nestaje. Nakon jedne ovakve šetnje mišići potkolenice i stopala su savršeno izvajani.

Iskoristite predstojeće tople mesece da stopala što više budu slobodna, u laganoj obući, a kada god možete hodajte bosi po travi, pesku, šljunku ili vodi. Možda će ovo u početku da bude neprijatno, čak i pomalo bolno, ali već nakon tri ili četiri tretmana nežna koža na tabanima će se navići, a vežbanje će biti prijatno. Postepeno povećavajte vreme vežbanja kako bi se stopala prilagodila.

Hodanje po pesku

Ovo je najprirodniji način masaže stopala, koja istovremeno pozitivno utiče i na zglobove. Stručnjaci preporučuju da je najbolje hodati po pesku uz samu ivicu vode ili kroz vodu koja dopire do članaka, čak i do kolena. U zavisnosti od toga da li je pesak po kom hodate vlažan ili suv, prilagodite korake, da bi vežbanje bilo što efikasnije.

Suv pesak

Stopala propadaju dublje dok šetate po suvom pesku, moraju da savladaju veći otpor prilikom svakog koraka, pa im je potrebna veća snaga. Najveće opterećenje je na risu. Stopala su pravilno angažovana, jer oslonac počinje na peti, zatim se teret prenosi na ris, prste i na kraju na vrhove prstiju. Stručnjaci kažu da bi uvek tako trebalo da hodamo. Hodanje po suvom pesku čini zglobove fleksibilnijim i angažuje sve koščice u stopalu i zglobu. Istovremeno je vrlo dinamično i zahteva priličan napor. Ne preporučuje se osobama koje boluju od reumatizma, ali prija osobama sa ravnim stopalima.

Vlažan pesak

Tlo pod stopalima je meko i fleksibilno, i pruža sasvim dovoljan otpor pri svakom koraku, što čini da ova vežba prija svakome, od dece do starijih ljudi. Ne preporučuje se osobama koje imaju rane na stopalima.

Koje još vežbe možete da radite dok ste na plaži, potražite na sledećoj stranici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA