Ovo su najvažniji vitamini za zdravlje kože!

Savete o zdravlju kože dobili smo od stručnjaka sa platforme DokTok.

by | 9 jula, 2021

Vitamini su dokazano izuzetno važni za ukupno zdravlje pojedinca, a postoji i mnogo istraživanja na temu relevantnosti vitamina za zdravlje i funkcionisanje kože. Ali, kako da ovu informaciju primenimo u praksi? Koji vitamini nam mogu pomoći kod konkretnih problema sa kožom?

Zahvaljujući platformi DokTok i ove nedelje pred nama su objašnjenja medicinskih stručnjaka. Koji vitamini su ključni za zdavlje kože posavetovala nas je dr Aleksandra Radosavljević, lekarka opšte medicine i specijalizantkinja dermatovenerologije.

Vitamini za zdravlje kože

Vitamini su organska jedinjenja koja su uključena u proces ćelijske regeneracije, proizvodnju kolagena, zaštitu od oštećenja od strane sunčeve svetlosti i još mnogo procesa.

Zdrava ishrana, bogata svim potrebnim namirnicama i zdrave životne navike (maksimalno izbegavanje nikotina i alkohola) uz konzumiranje vitaminskih suplemenata dovodi vašu kožu do novog stadijuma zdravlja i blistavosti.

Photo credit: mi-viri / iStock via Getty

Ispod je kratak prikaz nekoliko najvažnijih vitamina/suplemenata za optimalno fukcionisanje i izgled vaše kože:

Vitamin A

Derivati ovog vitamina učestvuju najviše u procesu usporavanja starenja, lečenja akni, kao i sprečavanja oštećenja kolagena. Lokalna krema sa retinoidima se obično preporučuje tokom oralne suplementacije, u određenom vremenskom roku. Treba imati u vidu da konzumacija veće doze vitamina A može dovesti do toksičnosti, kao i ozbiljnih urođenih defekata, stoga je strogo kontraindikovano u toku trudnoće, kao i tokom letnjih, sunčanih meseci. Vitamin A se može naći u hrani poput govedine, jaja, mlečnih proizvoda, šargarepe, manga, spanaća i batata – slatkog krompira koji zauzima sve veći udeo u modernoj gastronomiji. Nedostatak izaziva suvoću, blagi svrab i osećaj zatezanja kože.

Vitamin C

Antioksidans koji štiti organizam od oksidativnog stresa, ali učestvuje i u sintezi kolagena i štiti od oštećenja od sunca. Vitamin C se može uneti u organizam ishranom (citrusno voće, borovnice, brokoli i tzv. “zeleniš”), suplementacijom, ali i u obliku krema i seruma koje ga sadrže u sebi.

Kad je već spomenut kolagen, treba dodati da je to najzastupljeniji protein u telu. Starenjem se količina kolagena u organizmu smanjuje, pa koža postaje opuštenija i naboranija sa vremenom. Kolagen je jedan od najboljih sastojaka koji utiče na jedrinu kože i čini je blistavom i mekom. Povećava elastičnost kože i hidrira je – samim tim ostavlja izuzetno prijatan osećaj na koži.

 

Pročitajte i… Kako da koristite kolagen u svojoj rutini nege

 

Vitamin D

Donekle nepravedno nazvan vitaminom, s obzirom na to da je on zapravo hormon koji utiče na mnoštvo procesa u organizmu, ali s obzirom na kompleksnost, to će biti objašnjeno u nekom od narednih tekstova. Vitamin D se može uneti suplementacijom, kao i sintetisati izlaganjem sunčevom zračenju (pod strogo kontrolisanim uslovima, nikad 10-17 h i nikako bez SPF zaštite od sunca). Vitamin D se takođe može uneti ishranom i to ponajviše namirnicama ribljeg porekla poput lososa, bakalara i tunjevine.

Vitamin E

Popularno nazvan “vitamin za kožu”, jer je u širokoj dermatološkoj upotrebi kroz istoriju već dugi niz godina. Kao i vitamin C, on je antioksidans i fotoprotektor. Transportuje se sebumom – masnim sadržajem na koži koji luče određene žlezde. Često se može naći u literaturi kao jedan od vidova suplementacije kod gubitka rasta kose, kao i čest sastojak velikog broja krema. Hranom se može uneti konzumacijom semenki, orašastih plodova, avokada i hladno ceđenih ulja.

Vitamini B kompleksa

Imaju vrlo važnu ulogu u održavanju homeostaze najvećeg organa čovečijeg organizma. Suva i problematična koža mogu biti znak nedostatka vitamina B. Može se naći u lososu, džigerici, govedini, piletini, ćuretini, jajima, zelenom povrću.

Ne treba zaboraviti ni minerale: cink, izuzetan borac protiv akni; selen, snažan antioksidans, utiče na elastičnost kože; kalcijum, koji uz kosti i zube, ojačava i kožu; kalijum, koji reguliše hidrataciju kože.

 


Savetuje vas dr Aleksandra Radosavljević, lekarka opšte medicine i specijalizantkinja dermatovenerologije

Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu u julu 2017. godine. Pripravnički staž je obavljala u Domu zdravlja Zemun i KBC Zemun na odeljenju interne medicine i hirurgije.

U toku studija učestvovala je na Globalnoj studentskoj konferenciji biomedicinskih nauka i Internacionalnom kongresu Evropskog udruženja kardiovaskularne i endovaskularne hirurgije kao član organizacionog tima. Radila je kao demonstratorka na katedri Histologije sa embriologijom na katedri Socijalne medicine. Finalista je „Case study show“-a 2017. godine za kompaniju „Roche“ u oblasti onkologije. Oblasti njenog profesionalnog interesovanja su dermatovenerologija, radiologija, neurologija i fizikalna medicina.

Pročitajte i… Pravilno kombinovanje kozmetičkih sastojaka: Šta nikako ne treba mešati

 

via DokTok