Nega ruku tokom pandemije – koje navike treba promeniti

by | 26 novembra, 2020
Nega ruku

Činjenica je da u poslednjih nekoliko meseci svi peremo ruke više nego ikad pre. Znatno češće koristimo i dezinficijense na bazi alkohola, što može poremetiti Ph ravnotežu kože. Kako ispoštovati preporuke zdravstvenih radnika, a istovremeno sprečiti da ruke ispucaju? Prilagodite se trenutnoj situaciji i uvedite neke promene kada je u pitanju nega ruku. (Pročitaj: Tri greške koje pravimo kad lakiramo nokte)

Nikad ne perite ruke vrelom vodom
Vruća voda isušuje kožu koja je već dovoljno iritirana čestim pranjem. Za uklanjanje virusa i bakterija, dovoljno je da koristite mlaku vodu i odgovarajuće sredstvo za čišćenje. Pronađite sapun sa hranljivim sastojcima koji će prijati epitelu. Lavanda, aloja i ši puter umiriće kožu i hidrirati je. Ne zaboravite da nakon pranja potpuno osušite ruke. Tako ćete sprečiti da koža ispuca na hladnoći i vetru.Nega ruku

Nega ruku tokom pandemije

Pažljivo birajte sredstvo za dezinfekciju
Gelovi za dezinfekciju su neizostavni za održavanje čistoće ruku kad ste daleko od tekuće vode, sapuna i lavaboa. Međutim, njihov visok sadržaj alkohola (da bi bili efikasni moraju biti najmanje 60%) isušuje nokte i kožu. Srećom, postoje i obogaćene formule koje više odgovaraju koži. Umirujući ekstrakti nevena i kamilice, zajedno sa mešavinom esencijalnih ulja, ublažiće negativne efekte dezinfekcionih sredstava.
Kao i kod korišćenja sapuna i vode, potrebno je temeljno istrljati svaki milimetar kože i sačekati da se potpuno osuši. (Pročitaj: Kako odabrati najbolje maramice za dezinfekciju ruku?)

Nanesite hidratantnu kremu posle svakog pranja ruku
Ruke su vam suve nakon pranja? To je zato što sapuni i sredstva za dezinfekciju sa spoljašnjeg sloja kože uklanjaju njena prirodna ulja. Ćelije kože sa različitim lipidima, uključujući holesterol i ceramide, čine zaštitnu barijeru. Pošto je čišćenje ruku neophodno, najbolji način za borbu protiv suve kože je korišćenje kreme posle svakog pranja. Potražite one sa ceramidima i hijaluronskom kiselinom, ali zaobiđite sve koje sadrže veštačke boje i mirise.

Vodite računa o zanokticama
Često pranje ruku može doprineti nastanku zanoktica. One omogućavaju vodi i vlazi da uđu u nokat, što može dovesti do bolnih bakterijskih infekcija, crvenila i otoka. Ne zanemarujte zanoktice, već ih tretirajte odgovarajućim preparatima čim ih primetite. (Pročitaj: Kako sprečiti nastanak zanoktica, ali i kako sanirati štetu (ako do nje ipak dođe))

lepotaizdravlje.rsGetty via Guliver