Categories Telo

7 razloga zbog kojih su vam pete stalno ispucale

Ako imate problema s ispucanim petama i guljenjem kože na tom delu tela, važno je otkriti pravi razlog tog problema kako biste ga lakše i brže rešili

Foto: Thinkstock

1. Prekomerno znojenje stopala

Ako ste često u pokretu tokom toplijih dana i pritom nosite zatvorene cipele, noge vam se jače znoje. Pojačano znojenje dovodi do nakupljanja viška vlage u obući koja onda postaje plodno tlo za neki blaži oblik infekcije. Sve će naposletku rezultirati guljenjem kože na petama. Stopala će se puno manje znojiti u cipelama napravljenim od prirodne kože.

2. Štikle sa kaiščićima  i japanke

Za razliku od klasičnih salonki, otvorene štikle sa kaiščićima prilikom hodanja uzrokuju trenje zbog kojeg se koža na petama oštećuje. Osim zadebljanja, pucanja i guljenja kože dolazi i do stvaranja žuljeva. Isti učinak na pete imaju i japanke.

3. Sunčanje bez zaštite

Mislili ste da će vas boravak na plaži preporoditi od glave do pete, ali vratili ste se sa letovanja sa ispucalim petama. Razlog za to najverovatnije je prekomerno izlaganje stopala suncu. Upravo su stopala deo tela koji uglavnom zaboravimo namazati kremom za sunčanje ili pak mislimo da ih uopšte ne treba tretirati takvim sredstvima. Naravno, to je pogrešno. Izlaganje stopala suncu uzrokovaće na njima opekline  zbog kojih koža puca i guli se.

Pročitajte i… Devet namirnica od kojih će vaša koža već za sedam dana izgledati bolje

4. Dehidracija

Možda niste mislili da premali unos vode u telo utiče i na izgled kože stopala, ali doslovno nema dela tela kojem dehidracija na neki način ne šteti. Ako ne pijete dovoljno vode, ljuštit će vam se koža na celom telu.

Kliknite na sledeću stranicu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA