7 razloga zbog kojih su vam pete stalno ispucale

by | 10 septembra, 2017

Ako imate problema s ispucanim petama i guljenjem kože na tom delu tela, važno je otkriti pravi razlog tog problema kako biste ga lakše i brže rešili

Foto: Thinkstock

1. Prekomerno znojenje stopala

Ako ste često u pokretu tokom toplijih dana i pritom nosite zatvorene cipele, noge vam se jače znoje. Pojačano znojenje dovodi do nakupljanja viška vlage u obući koja onda postaje plodno tlo za neki blaži oblik infekcije. Sve će naposletku rezultirati guljenjem kože na petama. Stopala će se puno manje znojiti u cipelama napravljenim od prirodne kože.

2. Štikle sa kaiščićima  i japanke

Za razliku od klasičnih salonki, otvorene štikle sa kaiščićima prilikom hodanja uzrokuju trenje zbog kojeg se koža na petama oštećuje. Osim zadebljanja, pucanja i guljenja kože dolazi i do stvaranja žuljeva. Isti učinak na pete imaju i japanke.

3. Sunčanje bez zaštite

Mislili ste da će vas boravak na plaži preporoditi od glave do pete, ali vratili ste se sa letovanja sa ispucalim petama. Razlog za to najverovatnije je prekomerno izlaganje stopala suncu. Upravo su stopala deo tela koji uglavnom zaboravimo namazati kremom za sunčanje ili pak mislimo da ih uopšte ne treba tretirati takvim sredstvima. Naravno, to je pogrešno. Izlaganje stopala suncu uzrokovaće na njima opekline  zbog kojih koža puca i guli se.

Pročitajte i… Devet namirnica od kojih će vaša koža već za sedam dana izgledati bolje

4. Dehidracija

Možda niste mislili da premali unos vode u telo utiče i na izgled kože stopala, ali doslovno nema dela tela kojem dehidracija na neki način ne šteti. Ako ne pijete dovoljno vode, ljuštit će vam se koža na celom telu.

Kliknite na sledeću stranicu…

Foto: Thinkstock

5. Gljivične infekcije

Razlog zbog kojeg nam koža na petama lako puca ponekad može biti malo ozbiljnije prirode. Naime, u području stopala lako se razvijaju gljivične infekcije, pogotovo ako smo tokom vrućih letnjih dana češće u zatvorenim modelima cipela u kojima stopalo nema vazduha. Ako se uprkos redovnom pilingu i tretiranju stopala kremama ne možete rešiti guljenja kože, obratite se lekaru opste prakse koji će utvrditi da li je problem možda neka infekcija.

6. Ekcem

Ekcem, poznat i kao dermatitis, naziv je za upalnu bolest kože. Simptomi ekcema najčešće su svrab, crvenilo, natečenost, ispucanost kože. Ukoliko primećujete pojavu navedenih simptoma i na svojim stopalima, obratite se lekaru baš kao i u slučaju sumnje na gljivičnu infekciju.

Pročitajte i… Virusne bradavice: Najjeftinije prirodno sredstvo za uklanjanje fibroma

7. Prirodna obnova kože

Ako u vašem slučaju ispucanost i guljenje kože samo kratkotrajna pojava koju brzo sanirate, onda se radi o prirodnom procesu obnove kože i nema razloga za brigu.

Zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.