Categories Telo

LZ FORUM: Ušteda nakon godišnjeg odmora

Nakon godišnjeg odmora i svih vanrednih letnjih troškova, verovatno vam nije ostalo mnogo “džeparca” za vas. Kako ne biste kompromitovali svoju reputaciju lepe i negovane žene, savetujemo vam da primenite male L&Z trikove štednje.

Osim toga, pozivamo vas da posetite LZ FORUM i kažete nam čega se vi odričete i na čemu vi najviše štedite kada jesen zakuca na vrata.

sisanje

Uštedite na:

  • ŠIŠANJU

Budite liberalniji. Za održavanje klasične paž frizure neophodni su redovni odlasci kod frizera. U suprotnom, izgledaćete neuredno. Zato je najbolje da se ošišate stepenasto do visine brade. Ovaj ležerniji i kontrolisano neuredan izgled paž frizure omogućiće vam pauzu od mesec-dva između šišanja.
Usavršite veštine. Umesto trošenja novca na nedeljno feniranje, savladajte ovu tehniku posmatrajući svoju frizerku dok vas fenira. Proučite kako ona to radi ili je zamolite da vam pokaže nekoliko trikova.
Koristite kvalitetan pribor. Žene često prerano odlaze na doterivanje frizure, ubeđene da je kosa suviša izrasla. Međutim, jedan od razloga zbog kojih frizura uvek bolje izgleda u salonu jeste i to što frizeri koriste bolji pribor. Zato tražite preporuku od frizera i kupite fen i četke za feniranje u prodavnici profesionalne opreme.

farbanje

  • FARBI

Osvežite boju. Ukoliko se farba brzo ispira, upotrebite preliv odgovarajuće nijanse, i to kod kuće. Današnje formule preliva su jednostavne za primenu, a efekti primene traju minimum nedelju dana.
Izaberite odgovarajući šampon. Farbana kosa duže zadržava intenzitet boje i sjaj – naročito crvene nijanse – ukoliko ih perete šamponom za farbanu kosu. Logično i praktično, zar ne?
Vratite se korenima. Ako ste izvukli toliko pramenova da je prirodna boja vaše kose teško prepoznatljiva, onda verovatno morate često da odlazite kod frizera zbog održavanja. Umesto toga, tražite od frizera da vam izvuče manje pramenova, tako da osnovu čini vaša kosa u prirodnoj boji. To će prorediti obavezne odlaske kod frizera radi osvežavanja pramenova – na tri meseca, i uštedeti mnogo novca za tretmane.
Stvorite dobru osnovu. Ako ipak volite mnoštvo pramenova u kosi, onda farbajte samo izrastke – to je svakako jeftinije od farbanja cele kose i novog kompletnog izvlačenja pramenova. U tom slučaju, postupak održavanja se svodi na prekrivanje izrastaka svakih osam nedelja i izvlačenje pramenova dva puta godišnje.
Ostanite hidrirani. Upotreba regeneratora sa dubinskim delovanjem (pakovanje za kosu) izuzetno je važna. Jednom nedeljno koristite preparat koji vam preporuči frizer. Tako će boja duže trajati, naročito ako ste brineta ili crvenokosa. (Preskočite primenu pakovanja u nedelji u kojoj ste stavljali preliv.)

manikir

  • MANIKIRU

Budite prirodni: Mnoge žene odlaze jednom nedeljno kod kozmetičarke zbog manikira, što je velika obaveza i izdatak. Osim toga, često lakiranje noktiju, bez obzira na negu, kvalitet tretmana, laka i acetona, neminovno oštećuje nokte i ostavlja žućkastu boju. Za promenu, probajte samo da oblikujete nokte kvalitetnom turpijom i da ih ispolirate baferom (specijalna turpija od gume, ili tvrdog sunđera, koja noktima daje sjaj).
“Smekšajte” oblik: Izbegavajte formiranje četvrtastog oblika – lak češće puca i ljušti se prilikom dodirivanja ravnih noktiju i čvrstih površina, naročito ako su nokti dugački. Praktičnija i po mnogima lepša opcija su kratki nokti blago zaobljenih uglova.
Sačekajte da se lak potpuno osuši. To obično traje dvadesetak minuta. Iako će se površinski sloj možda stvrdnuti nakon deset minuta, donji sloj je još uvek mek, zbog čega može da se ošteti. Ako nemate dovoljno strpljenja da sačekate dvadeset minuta, uvek možete da koristite brzosušeće lakove.
Produžite rok trajanja laku. Premazivanje tankog sloja bezbojnog laka, preko osnovnog laka, dobar je način da se on što duže održi na noktima i ostane neoštećen. Radite to svaki treći dan.
Nemojte da koristite nokte kao alat. Prilikom otvaranja limenki pića i druge ambalaže, kao i skidanja etiketa sa proizvoda, nemojte to da radite noktima, već jagodicama prstiju. Ili, zamolite nekoga da to uradi umesto vas. Takođe, kada obavljate kućne poslove uz primenu kućne hemije, obavezno nosite gumene rukavice.
Tanko mažite lak. Treba da znate da se debeli sloj laka sporo suši, lako se razmazuje i brzo se ljušti. Zato, obavezno prevucite jednu stranu četkice dva puta o grlić bočice (tako ćete ukloniti višak laka), namažite lak u tri poteza i na kraju prevucite četkicom duž vrha nokta.

antiejdzing

  • ANTIEJDŽINGU

Zablistajte. Kada je u pitanju antiejdžing program, ulaganje u mezoterapiju se isplati. Ovim postupkom se izbeljuju staračke pege i diskoloracije, a efekti traju nekoliko meseci.
Stvorite više retinola. Preparati na bazi retinola (u različitim koncentracijama), koji efikasno brišu bore i kupuju se isključivo na recept dermatologa, bez sumnje su veoma skupi. Ipak, jedno pakovanje traje mesecima i produžava dejstvo drugih kozmetičkih procedura – hemijskih pilinga i laserskih tretmana. Takođe, postoje i retinolski preparati u slobodnoj prodaji (sadrže manje koncentracije), koji su obično upola jeftiniji od farmakoloških antiejdž preparata. Međutim, efikasni su samo na samom početku formiranja sitnih bora, ili ako je koža previše osetljiva na dejstvo retinola u preparatima na recept.
Kombinujte i usklađujte. Dermatolozi preporučuju vršenje hemijskog pilinga glikolnom kiselinom (70%) – za tretman sitnih i dubokih bora i oštećenja od sunca – isključivo u profesionalnim salonima i ordinacijama. No, ti tretmani su papreno skupi. Zato zamolite svog dermatologa da uradi delimičan piling – samo dispigmentaciju od sunca – čime ćete prepoloviti cenu tretmana. Takođe, možete i sami kod kuće da uradite piling nekim kozmetičkim kompletom koji sadrži glikolnu, salicilnu, citrusnu ili laktičnu kiselinu.
Opustite bore. Osim dugo primenjivanog, ali i dalje skupog botoksa, postoje određeni kozmetički preparati koji postižu približno iste rezultate (čak produžuju dejstvo injektiranog botoksa). Određeni peptidi, kao što je onaj pod nazivom “GABA”, opuštaju mišiće lica. Zato, potražite u bolje opremljenim parfimerijama ili apotekama preparat koji ispravlja bore, a sadrži ove materije.

noge

  • DEPILACIJI

Budite nežni. Umesto regularnog losiona za telo, počnite da koristite onaj koji sadrži alfahidroksilnu kiselinu. Utrljajte ga u depilirana mesta da biste sprečili urastanje dlačica i omekšali novoizrasle dlačice. Nastavite da koristite uobičajenu hidratantnu kremu za telo četiri dana nakon depilacije.
Koristite brijač. Ako nemate mnogo dlačica na nogama, nemojte da se mučite s depilacijom. Dovoljno je da nakon brijanja utrljate blagu hidratantnu kremu ili losion, a ponovo izrasle dlačice neće biti naročito vidljive.
Depilirajte obrve voskom. Naravno, za tu svrhu treba da koristite specijalnu formulu voska za depilaciju lica (nausnice, brada i obrve). Efekti depilacije obrva voskom traju mnogo duže nego čupkanja pincetom.
Stremite visoko. Čista je predrasuda da se, obično paperjaste, dlačice iznad luka obrva ne mogu uklanjati voskom. Kada to uradite, konture obrva su mnogo jasnije i urednije, a one deluju punije – i to nekoliko nedelja.
Koristite gel. Prozirni gel za obrve (možete da koristite i vosak za kosu) učiniće da obrve izgledaju mnogo negovanije i preciznije oblikovane. Osim toga, nećete morati tako često da idete u kozmetički salon radi oblikovanja obrva.

Autor: Life Content

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA