Do negovanih stopala i peta – u nekoliko koraka

by | 8 jula, 2020
Ispucale pete, Lepota i zdravlje

Kada je reč o nezi tela, stopala kod mnogih žena nisu na listi prioriteta. Doduše, tokom većeg dela godine ona nisu izložena pogledima, tako da im se prirodno posvećuje malo pažnje. Ali kada na red dođe letnja obuća s otvorenim prstima i petama, stvari se drastično menjaju. Ispucale pete su poslednje što vam treba kada obujete sandale. Pa ukoliko ih dosad niste doveli u red, krajnje je vreme da to promenite. (Pročitaj: Evo zbog čega bi trebalo da uključite vitamin E u svoju dnevnu negu)

Šta utiče na nastanak zadebljalih i ispucalih peta?

Postoji nekoliko stvari koje dovode do toga: pojačano znojenje, dugotrajno stajanje, ravna obuća koja opterećenje stavlja baš na petu. Prečesti pilinzi i turpijanje takođe mogu napraviti problem, zato što preterano isušuju kožu i ona ostaje bez svog zaštitnog sloja. Pored toga, na ispucale pete može uticati i hormonski disbalans tokom trudnoće, gojaznost, kao i nedostatak pojedinih vitamina. Situacija se dodatno komplikuje leti, kad su pete otkrivene i izložene negativnom uticaju prašine i prljavštine. (Pročitaj: Kako sprečiti nastanak iritacija i ojeda tokom letnjih vrućina? Evo šta savetuju dermatolozi)

Ispucale pete, Lepota i zdravlje

Ispucale pete – prevencija i sanacija

Kako biste predupredili nastanak, često i bolnih, pukotina na petama, najvažnije je da dobro hidrirate kožu. Samo redovnim korišćenjem krema sprečićete njeno isušivanje i nastanak ovih mikrooštećenja. Kreme za pete, zahvaljujući posebnoj formulaciji, istovremeno vlaže i omekšavaju kožu. One najčešće sadrže salicilnu kiselinu i ureu. Pored toga, u njihov sastav neretko ulazi i vazelin, koji sprečava gubitak vlage i omekšava suvu kožu. Pažnja: preparati za pete znatno su agresivniji od onih za negu ruku i tela. Zbog toga ih nikada ne treba koristiti na drugim delovima tela, gde je koža tanja i osetljivija. (Pročitaj: 6 najčešćih zabluda o zaštiti kože od sunca (video))

Pre nego što nanesete bilo koju kremu, stopala omekšajte potapanjem u mlaku vodu tokom dvadesetak minuta. Zatim ih osušite peškirom i isturpijajte. Pazite da ne preterate! Uklonite samo oštećenu kožu i izumrle ćelije. Ne dozvolite da zbog suviše energičnog turpijanja vaše pete liče na mlade krompiriće!

Kako biste ubrzali dejstvo kreme, odmah nakon nanošenja, stopala umotajte u kesu i preko nje navucite čarape. Pete će veoma brzo apsorbovati hranljive materije iz kreme i postaće meke i nežne.

Budite svesni da ispucale pete nisu samo estetski problem, već ponekad mogu ugroziti i vaše zdravlje. Oštećena koža je laka meta za različite bakterije koje se brzo razmnožavaju. Peta koja bolno pulsira, otiče i postaje crvena ukazuje na nastanak infekcije, pa je u tom slučaju neophodno da posetite lekara, koji će vam propisati odgovarajuću terapiju. (Pročitaj: Opekotine usana: Dermatolozi savetuju kako da ih na najbolji način umirite i izlečite)

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.